Ieri a avut loc a opta tentativă de desfăşurare a şedinţei Consiliului Judeţean Bihor în ultima lună. De această dată, liberalii s-au prezentat şi au votat atât ordinea de zi, cât şi o parte dintre proiecte, printre care cele cu finanţare europeană şi salarizarea angajaţilor administraţiei judeţene şi a instituţiilor din subordinea CJ. Ei au refuzat însă, din nou, să valideze mandatul social-democratului Adrian Szatmari, motivând că aşteaptă decizia instanţei de contencios, care trebuie să se pronunţe cu privire la contestaţia depusă de Ana Maria Tiron.

Şedinţa de ieri, a Consiliului Judeţean Bihor s-a putut desfăşura, după şapte tentative eşuate, liberalii prezentându-se în formaţie completă şi, de această dată, votând ordinea de zi. Scandalul nu a lipsit nici la şedinţa de ieri, consilierii PNL împotrivindu-se din nou validării noului consilier PSD, Adrian Szatmari, care ar trebui să ocupe locul Anei Maria Tiron, exclusă din partid. Înainte de vot, liberalul Dacian Foncea a atras atenţia conducerii CJ Bihor că avizul comisiei de validare se dă doar după aprobarea punctului de pe ordinea de zi, nu înainte de şedinţă. Când cererea i-a fost acceptată, Foncea a menţionat că îşi rezervă dreptul de a nu participa la şedinţa comisiei de validare şi a cerut să se consemneze în procesul verbal acest lucru. Potrivit acestuia, pentru validarea lui Szatmari nu se întrunesc condiţiile de eligibilitate. Mai exact, el a precizat că ordinul prefectului prin care Ana Maria Tiron a fost înlăturată din CJ Bihor a fost contestat de fostul consilier social-democrat. „Mâine (azi, 18 octombrie-n.r.) este termen în instanţa de contencios. Îmi rezerv dreptul de a nu participa la această şedinţă până când instanţa se pronunţă”, a afirmat consilierul PNL. Odată primit avizul din partea comisiei, s-a trecut la vot. După cum era de aşteptat, 17 consilieri (PSD, UDMR, ALDE) au votat pentru validarea lui Adrian Szatmari, iar ceilalţi 17 (PNL) au votat împotrivă, astfel că nici de această dată social-democratul nu a putut să ia loc la masa deliberativă. „Vreau să explic votul nostru. Mâine este termen în procesul care va decide dacă doamna Tiron revine sau nu în Consiliul Judeţean. Noi încercăm să evităm ca, începând de mâine, să avem 36 de consilieri valizi în CJ Bihor”, a menţionat liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu. El a ţinut să precizeze că liberalii nu contestă dreptul PSD de a-şi completa lista de consilieri.

„Dacă instanţa va stabili că acţiunea doamnei Tiron este neîntemeiată şi îi respinge acţiunea, în următoarea şedinţă ordinară îl vom valida pe domnul Szatmari”, a mai afirmat Avrigeanu. Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a menţionat, însă, că în nicio situaţie, indiferent de decizia instanţei, Ana Maria Tiron nu mai poate fi consilier judeţean. „Cred că domnul Avrigeanu şi colegii din PNL înţeleg că un om nu poate fi consilier judeţean dacă este dat afară din partid. Indiferent de ce spune instanţa mâine, doamna Tiron tot nu va fi consilier judeţean, fiindcă dânsa este dată afară din partid”, a precizat Mang.

Proiecte adoptate sau respinse

În condiţiile în care mandatul social-democratului nu a fost validat, şedinţa a continuat cu paritate între putere şi opoziţie, astfel că au fost adoptate doar acele proiecte care au primit susţinere din ambele tabere. Astfel, au fost adoptate rectificarea bugetului judeţului şi a instituţiilor subordonate, contul de încheiere a exerciţiului bugetar la 30 septembrie 2017, proiectele legate de preluarea terenului în suprafaţă de 500 mp aparţinând bisericii greco-catolice din Stâna de Vale necesar pentru construirea unui post Salvamont în cadrul proiectului strategic, proiectul privind realizarea planurilor de management pentru siturile Natura 2000 aflate în custodia CJ Bihor (Coridorul Munţii Bihor - Codru Moma şi Pajiştea Fegernic), proiectele legate de salarizarea angajaţilor CJ şi a instituţiilor din subordine, documentele necesare pentru organizarea unei noi proceduri de externalizare la Centrul din Cadea. De asemenea, a fost aprobată strategia judeţeană de dezvoltare a serviciilor sociale pentru perioada 2017-2021. La propunerea liberalului Dacian Foncea, s-a aprobat ca, anual, să fie prezentat un raport cu privire la punerea în aplicare a acestei strategii. Alte proiecte aprobate ieri: actualizarea obiectivelor şi criteriilor de performanţă pentru Aeroportul Oradea, proiectele legate de finanţarea Drumului Apuseni, acordarea a patru licenţe de transport, modificarea tarifului perceput de Compania de Apă şi validarea reprezentantului Jandarmeriei Bihor în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.

Pe de altă parte, au fost respinse următoarele proiecte: rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru SC Pază şi Protecţie pe anul 2017, transformarea societăţii Parcuri Industriale din SRL în SA, modificarea organigramei la Teatrul Szigligeti, însuţirea inventarului actualizat al bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Bihor, însuţirea invetarului bunurilor care aparţin domeniului privat al judeţului, alocarea terenului necesar pentru AJOFM, numirea lui Gheorghe Ţara în ATOP. Toate aceste proiecte au fost respinse din cauză că liberalii au votat împotrivă. Pentru a nu se lăsa mai prejos, cei 17 consilieri PSD, UDMR şi ALDE au votat împotriva unui proiect introdus pe ordinea de zi la solicitarea Primăriei Oradea: acordarea dreptului de administrare municipiului Oradea asupra unui teren în suprafaţă de 2.614 mp destinat prelungirii drumului de legătură din zona Campusului Şcolar al Colegiului Economic „Partenie Cosma” către pârâul Peţa în vederea amenajării unei piste de biciclete.