Pentru că sărbătorile de iarnă bat deja la ușă, polițiștii români și cei maghiari își întăresc colaborarea pe regiunea de Vest. În următoarele zile aceștia vor organiza acțiuni comune pentru a preveni accidentele rutiere extrem de grave în ambele țări.

 

Perioada care urmează va fi una cu un trafic aglomerat în zona de graniță, motiv pentru care riscul de producere a accidentelor rutiere grave va fi foarte mare. Polițiștii români și maghiari, atât rutieriștii, cât și frontieriștii, vor colabora pentru a evita accidentele și supraaglomerarea.

„Din 2013 avem o colaboarea foarte bună la nivelul Ministerelor de Interne. De aceea vom organiza mai multe evenimente comune pentru a preveni accidentele extrem de grave. Vom împărți pliante explicative șoferilor care trec sau circulă în zona de graniță, prin care îi vom atenționa cu privire la diferențele legislative dintre cele două țări și a sancțiunilor la care se expun dacă nu respectă legea”, a spus chestorul Jozsef Oberling, comandantul Poliției Rutiere din Ungaria, în cadrul unei conferințe de presă organizată ieri la PTF Borș-Artand, la care au mai participat Attila Bacsó - șeful rutieriștilor din Hajdú-Bihar, chestorul Florentin Brăcea - șeful Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, comisarul șef Alin Antoniu Haniș - șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și chestorul Marin Bondar - șeful Inspectoratului Teritorial - Poliția de Frontieră Oradea.

„Parteneriatul nostru este unul vechi și durabil și sperăm să îl consolidăm și să-l dezvoltăm în următorii ani. 68 de polițiști români vor acționa pentru a populariza activitățile comune în următoarea perioadă”, a spus Florentin Brăcea. Alin Haniș a spus că numărul polițiștilor bihoreni va fi suplimentat pentru perioada sărbătorilor de iarnă, că se vor face zilnic controale pentru prevenirea accidentelor rutiere grave și că se va solicita închiderea drumurilor care vor deveni periculoase, dacă vor fi intemperii.

„Ne așteptăm ca odată cu sărbătorile să crească și tranzitul frontierelor. De aceea am luat deja măsurile necesare. Am suspendat concediile pe această perioadă și am verificat logistica necesară. Pe lângă măsurile preventive pe care le vom lua, împreună cu colegii de la circulație ne propunem să îi informăm pe cei care vor să plece din țară să folosească toate punctele de trecere a frontierelor disponibile pentru a nu le aglomera pe cele principale și îi vom informa și cu privire la starea drumurilor dacă acestea vor deveni greu accesibile”, a spus șeful ITPF Oradea - Marin Bondar.

Frontieriștii se așteaptă la o scădere a traficului rutier comparativ cu anii precedenți. Aceștia spun că românii folosesc din ce în ce mai mult cursele aeriene, ceea ce le ușurează munca.