Marţi, 19 februarie, la Muzeul Oraşului Oradea-Complex Cultural, a fost vernisată expoziţia cu caracter itinerant Palatul Cotroceni-Aquarela, care conţine lucrările artistului plastic Anastasia Stoiciu.

Expoziţia a fost deschisă de Angela Lupșea, director al Muzeului Orașului Oradea-Complex Cultural şi vernisată de dr. Agata Chifor, istoric și critic de artă, muzeograf la Secția de Artă a Muzeului Țării Crișurilor Oradea. Expoziţia, cu caracter itinerant, găzduită de Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural, aduce în faţa publicului orădean acuarele şi monotipii semnate de Anastasia Stoiciu, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, doctorand în Arte Vizuale și muzeograf cu o prodigioasă activitate la Muzeul Naţional Cotroceni.  Înzestrată cu deosebită sensibilitate şi capacitate evocativă, artista transpune plastic teme şi motive din arhitectura Palatului Cotroceni, monument cu valoare arhetipală al artei rezidenţiale româneşti, un conglomerat estetic care îmbină într-o sinteză unică reminiscenţe ale „barocului românesc” din timpul domnitorilor Cantacuzini cu eclectismul arhitectural de inspiraţie franceză şi Arta 1900 în varianta stilului neoromânesc. În rezonanță cu spațiul expozițional generos al Cetății orădene, expoziția atrage atenția asupra bogatei moșteniri arhitecturale a unor secole creatoare de artă și cultură, asupra necesității de a lua în considerare acest patrimoniu arhitectural atât ca obiect al restaurării, cât și ca posibil subiect al creației plastice.

„Prin capacitatea de evocare a atmosferei Palatului Cotroceni, eleganţa ductului sinuos şi transparenţa tuşelor fluide, nuanțate cu discreție, expoziţia artistei Anastasia Stoiciu reînvie, cu intuiţie plastică şi sensibilitate expresivă, în compoziţii de un echilibru reconfortant al valorilor spaţiale,  spiritul Artei 1900, stil îndrăgit de Regina Maria, promovat în epocă, atât în decoraţia interioară a palatelor rezidenţiale, cât şi în sensibilele acuarele florale pictate de regină”, a arătat criticul Agata Chifor. „Realizate în tehnica monotipiei, portretele regelui Ferdinand, ale muzicianului George Enescu sau imaginile palatului întregesc viziunea artistei asupra epocii interbelice, eternizând, de această dată printr-o tehnică modernă, neconvențională, portretele celor două personalităţi creatoare de istorie şi artă naţională”, a mai transmis Chifor.

Expoziția va putea fi vizitată în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, corp A, în perioada 19 februarie – 19 aprilie 2019, de marți până vineri în intervalul orar: 9.00 - 17.00.