Pentru Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care administrează parcurile industriale din Oradea şi din judeţul Bihor, anul 2022 a însemnat atragerea celor mai mari investiții de până acum - 160 milioane euro în parcurile industriale, respectiv 650 milioane euro în zona fostului CET II, de pe strada Ogorului.

„Am avut negocieri în cadrul Primăriei Oradea și am reușit să mai achiziționăm un teren suplimentar pentru extinderea Parcului Industrial IV, de la 6,5 hectare cu încă 20 de hectare date în administrare. Avem solicitări în continuare de la investitori străini, de la investitori autohtoni pentru investiții noi în Oradea. Am avut o negociere directă cu Press Glass pentru o investiție de 50 de milioane de euro. Suntem grăbiți să facem utilitățile în zona respectivă ca investitorul să poată demara investițiile. Alături de colegii mei din cadrul municipiului am muncit pentru atragerea celei mai mari investiții din România în ultimii ani și anume compania Nokian, care va investi 650 de milioane de euro în Oradea, într-o locație privată. Am încercat să furnizăm date legate de oraș și de cum putem fi de folos, care sunt regulile pentru obținerea autorizațiilor pentru companii atunci când vin în România, respectiv Oradea. Suntem bucuroși să vedem că au ales Oradea, din patru țări care se aflau în concurență”, a precizat Alina Silaghi, directorul executiv al ADLO, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat bilanţul activităţii desfăşurate anul trecut.

La finele anului 2022, ADLO deține șase titluri de parc industrial, patru amplasamente situate în Oradea, pe Calea Borșului (136,32 ha) - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea I, strada Ogorului (80,19 ha) - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea II, strada Uzinelor - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea III (17,8 ha) și strada Corneliu Baba - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea IV (6,5 ha), respectiv două amplasamente situate în județul Bihor, Parcul Industrial Săcueni (5,03 ha) și Parcul Industrial Tileagd (9,22 ha). Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2022 este de 160.180.000 euro, urmând a se ajunge la un număr total de 9.800 de locuri de muncă până în anul 2025.

În anul 2022 ADLO a intrat în contact cu companii străine din țări precum Franța, Germania, Moldova și Finlanda, care activează în domeniul producție automatizări, echipamente electrice de exterior, producție cabluri, anvelope. Tot anul trecut, ADLO  a reabilitat imobilul situat în Oradea, str. Uzinelor nr. 4, prin construirea de spații de cazare (20) cu destinația de locuințe de serviciu pentru angajații companiilor rezidente în parcul industrial Oradea. Toate apartamentele sunt ocupate de către companii din Parcul Industrial Eurobusiness I Oradea.

În ce privește amplasamentul pentru construirea de blocuri de locuințe de serviciu de pe str. Ovid Densusianu, proiectul constând în construirea a 3 blocuri a câte 65 de apartamente/bloc, s-a încheiat contractul și s-a demarat execuția primului bloc cu termen de finalizare până la sfârșitul semestrului I 2023. Agenția de Dezvoltare Locală și-a extins activitatea privind dezvoltarea parcurilor industriale și în județul Bihor. Astfel, au fost preluate parcurile industriale din județul Bihor, respectiv Săcueni și Tileagd, și au fost înființate noi parcuri industriale în Tămășeu (în curs de obținere titlu), Ștei, Beiuș, Aleșd și zona Marghita. Totodată, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a cumpărat două părți sociale în societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL, urmând să asigure implementarea proiectului.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Bihor, Consiliul Local Oradea, ADLO şi Aeroportul Oradea au încheiat un protocol în scopul realizării Terminalului Cargo. Proiectul s-a alocat prin licitație companiei CTPark Iota, care a demarat lucrările în primăvara anului trecut, ADLO asigurând acces la utilitățile din parcul industrial EBP II și suport în ceea ce privește mediatizarea proiectului. La finele anului trecut a fost recepționată prima hală din acest proiect. „Este un plus pentru oraş, având în vedere că Oradea este unul dintre oraşele cu cele mai multe companii de logistică din ţară. Pentru a acoperi toate formele de transport, vom implementa şi proiectul de intermodal, pe lângă terminalul cargo. Am reuşit astfel să acoperim foarte bine toate reţelele de transport necesare unei activităţi complexe. Cei care sunt localizaţi în Oradea au suficiente opţiuni ca să-şi îmbunătăţească cheltuielile de logistică”, a afirmat Alina Silaghi.