Poarta aeriană a Oradiei are mari şanse să fie prima care primeşte bani europeni. Aeroportul Oradea este primul din ţară care a depus un dosar la Ministerul Transporturilor pentru accesarea de fonduri europene, iar regula generală în Uniunea Europeană în astfel de situaţii este primul venit, primul servit. După formarea noii Comisii Europene, în noiembrie, se aşteaptă şi deblocarea fondurilor pentru modernizarea aeroportului. Conducerea Consiliului Judeţean Bihor, împreună cu cea a Aeroportului Oradea, a transmis zilele trecute un memoriu către Ministerul Afacerilor Externe al României pentru monitorizarea traseului actelor între autorităţile locale, Guvern şi Comisia Europeană.

Vechea pistă a Aeroprotului Orădean va fi demontată bucată cu bucată şi înlocuită cu o alta nouă. "Este prima investiţie asupra căreia ne-am concentrat, pentru că, dacă nu avem pistă pe care să aterizeze avioanele, degeaba refacem clădirea. Suntem primul aeroport din ţară care a depus la Ministerul Transporturilor dosarul cu documentaţia pentru accesarea de fonduri europene şi, în acest moment, ştiu că Ministerul a transmis la Bruxelles schema de finanţare şi propunerile pentru criteriile de eligibilitate. Este o chestiune de timp până când, sper, vom obţine aprobarea finanţării", ne-a declarat comandantul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc. Circuitul hârtiilor în sistemul birocratic european este destul de încâlcit. Pentru obţinerea de finanţări europene, Ministerul Transporturilor are un ghid al solicitantului, dar ar fi trebuit să elibereze şi un ghid al solicitantului pentru activităţi specifice, în acest caz destinat activităţii aeroportuare. Situaţia a fost remediată imediat după vizita ministrului Radu Berceanu la Oradea, când a fost de altfel informat asupra scăpării funcţionarilor din minister. În acest moment, toate documentaţiile sunt puse la punct şi expediate la Comisia Europeană de către partea română, dar, pentru că în noiembrie Comisia îşi schimbă componenţa, aprobările sunt blocate. "Avem un culoar foarte bun pentru obţinerea finanţării. Oradea împreună cu alte cinci aeroporturi au fost selectate din cele 11 aeroporturi româneşti eligibile pentru obţinerea de fonduri. Aşteptăm ca şi parlamentarii noştri să facă lobby pentru Oradea, pentru că promisiuni am primit de la toţi cei cu care am stat de vorbă. Astăzi (n.r. - marţi) transmitem către Ministerul Afacerilor Externe o scrisoare comună a Aeroportului şi Consiliului Judeţean, în care îi informăm asupra demersurilor noastre, deoarece reprezentantul MAE de la Bruxelles poate monitoriza mult mai bine situaţia, poate să ne ajute", ne-a declarat comandantul Pasc.
Cât priveşte latura tehnică a proiectului de modernizare a Aeroportului, s-au făcut paşi importanţi. Search Corporation este câştigătoarea licitaţiei pentru întocmirea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie, ambele fiind realizate. Astfel, pista aeroportului va fi extinsă de la 1.800 de metri la 2.400 de metri, iar lăţimea actuală de 30 de metri va fi dublată. De asemenea, va fi construit un terminal cargo pentru mărfuri, iar cel pentru pasageri va fi modernizat. Deoarece în 2011 România va intra în spaţiul Schengen, va fi ridicat un terminal nou pentru pasageri, în vechea clădire urmând a fi amplasată administraţia aeroportului.
Valoarea totală a proiectului "Extindere şi modernizare suprafeţe aeroportuare la Aeroportul Oradea" este de peste 30 de milioane de euro, fără TVA. Din această sumă, aproximativ 19 milioane de euro sunt aşteptate de la Comisia Europeană, peste 8 milioane euro urmează a fi suportaţi de stat prin Ministerul Transporturilor, restul de 3,5 milioane euro fiind contribuţia CJ Bihor.

Actuala pistă este veche de 30 de ani şi după trei expertize independente verdictul a fost acelaşi: impracticabil pentru avioanele mari. Din 18 tipuri de avioane comerciale, 12 au accesul strict interzis pe pista de la Oradea. Din aerogara orădeană nu există nicio cursă internaţională directă. Singurele zboruri regulate sunt cele între Oradea şi Bucureşti, aeroportul orădean colaborând cu două companii aeriene, Tarom şi Carpatair.