Afirmațiile Flaviei Groșan, medicul vedetă de pe Facebook - Taxate de Societatea Română de Pneumologie
Ajunsă vedetă pe rețelele de socializare, din cauza unor acuzații grave la adresa medicilor și a schemelor de tratament folosite de aceștia, conform protocoalelor utilizate în spitalele de Covid din toată țara, pneumologul Flavia Groșan este anchetată de Colegiul Medicilor Bihor, riscând să-și piardă dreptul de practică.
Scandalul a izbucnit după ce în presa națională a apărut un material în care Flavia Groșan se lăuda că a vindecat aproape o mie de pacienți Covid la cabinetul ei privat și că în spitale oamenii sunt uciși de medicii care aplică protocoalele medicale.
„Obiectivul meu de la începutul pandemiei a fost ca niciun pacient să nu ajungă pe mască de oxigen, nu intubat, pe mască. Și nu a ajuns. Eu mă duc pe medicația mea clasică, ieftină, care include și Claritromicina, un antibiotic ce face parte din grupa antibioticelor macrolide. Este singurul antibiotic cu tropism (proprietate de a se localiza în anumite organe) viral. Sunt doar trei antibiotice în clasa macrolidelor, eritromicina, pe care toată lumea o știe, azitromicina și claritromicina. Mie nu-mi place azitromicina, pentru că este o copie mai slabă a claritromicinei. Eu am lucrat în niște studii clinice foarte interesante pe pneumonii și acolo am învățat despre tropismul viral al claritromicinei, acolo am învățat rolul antiinflamator al claritromicinei, pe care nu îl are niciun antibiotic. Și de 10 ani lucrez cu acest antibiotic în pneumonii virale și atipice. Pe mine m-a prins perfect pandemia și m-am dus ca și tratament etiologic pe claritromicină. Sigur că, pe lângă acest antibiotic, mai sunt câteva tratamente adjuvante, că ea singură nu face față. Este o schemă de tratament care îmi aparține”, a spus dr. Flavia Groșan care a mai adăugat: „în saturațiile de oxigen de peste 80% eu mă duc cu doze foarte mici de oxigen, 2-3 litri pe minut și timp scurt pe zi, 4-5 ore. Oxigenul în exces inhibă creierul, pentru că normal creierul controlează organismul, nu un aparat. Eu aici nu am fost de acord cu ei deloc, cu dozele foarte mari de oxigen pe care le administrează, cu 20 de litri îi bagă în acidoză, în edem cerebral. Pentru că ei nu sesizează că oxigenul ține saturația, dar crește în același timp dioxidul de carbon în creier și fac edem cerebral și mor. Eu mă duc pe medicație ca să controlez saturația din oxigen. Oxigen foarte puțin și apoi la plimbare. Heparina mea este plimbarea, obligatoriu, un minut pe oră te plimbi, masă-pat, masă-geam, masă-bucătărie. Eu nu dau heparină pentru că mi-e frică să nu facă hemoragie alveolară, pentru că pacienții intră pe picioarele lor și se degradează extraordinar de repede, în 3-4 zile ei sunt în ATI. Dacă eu mă sperii la 80% saturație atunci mă las de meserie, iar ei sub 90 îi bagă în spital. Am avut un pacient de 50 de ani cu 65% saturație. Medicul de familie a trimis salvarea după el, dar omul a spus că preferă să moară acasă decât să se ducă în spital și a apelat la mine. Am reușit să îl vindec fără spitalizare și doar cu o doză mică de oxigen. M-am dus pe medicație calm, frumos până când l-am vindecat. Dacă se ducea în spital îl intubau pe loc”.
Grav este mai ales faptul că susține că anumite medicamente administrate de medici agravează boala pacienților cu Covid.
„Norocul a fost cu câteva asistente, pe care eu le consider eroine, făceau cu ochiul bolnavilor să nu ia Kaletra și să arunce medicamentele. Apoi intrau doctorii în salon și întrebau de ce nu au diaree și de ce se simt bine pacienții. Aceste asistente au salvat viața bolnavilor. Le mai dau în spitale și Codeină să oprească tusea și toate secrețiile rămân în plămâni, ei zic că sunt cheaguri, eu zic că sunt secreții inflamatorii, saturația începe să scadă, devin agitați că nu pot respira, îi sedează, îi pun pe mască și după care Dumnezeu cu mila”, afirma pneumologul.
Când ați îmbrăcat ultima dată un echipament anti SARS CoV-2?
Primii care s-au sesizat au fost reprezentanții Colegiului Medicilor Bihor care o vor chema în fața Comisiei de etică să dea explicații pentru afirmația că medicii de la Terapie Intensivă le fac rău pacienților.
„În realitate, există numeroase persoane care, după ce au fost la cabinetul privat al doamnei Groşan, au ajuns în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Cum să pretinzi că ai vindecat 100% o mie de oameni şi tu ştii că pacienţii tăi ajung în stare gravă în spital?”, a spus dr. Carmen Pantiş, șefa Colegiului Medicilor Bihor care a mai adăugat că „este o aberaţie să spui că oxigenul vatămă creierul, că produce edeme cerebrale, ştiind că pacienţilor care beneficiază de terapie cu oxigen nu li se administrează oxigen în stare pură”.
Metoda folosită de Flavia Groșan a fost desființată de doi medici care lucrează în secțiile ATI.
„Îmi cer scuze că vă răspund cu atâta întârziere, dar am fost ocupat cu îngrijirea pacienților bolnavi de Covid19. Da, pacienții ăia internați, care nu au „avut norocul” să ajungă să fie tratați de dumneavoastră. Și da, astăzi am prescris tratament conform protocolului recomandat de Ministerul Sănătății. Da, după protocolul ăla de care dumneavoastră ziceți că omoară pacienții. (...) Am prescris oxigen, în funcție de necesarul pacientului. Da, la unii pacienți, chiar în flux mare. Culmea, să vezi curiozitate, n-a făcut niciunul „supra dozaj de oxigen” și nici edem cerebral, așa cum te trezești dumneata vorbind. Mai mult, sub oxigen în funcție de necesar, pacienților le este bine, iar starea lor generală se îmbunătățește rapid. (...) aș fi vrut să-i trimit și eu „la plimbare în loc de Heparină, așa cum ai făcut dumneata, dar culmea, pacienții ăștia, sunt cu stare generală proastă, SpO2 scăzut, iar plimbarea dumneata le scade și mai mult oxigenul, că de, așa e în medicină, așa că, i-am pus să stea cuminți în pat, cu oxigen. Nici „io” nu mă sperii de saturația oxigenului 80% sau mai mică, dar internez pacientul, pentru tratament și supraveghere, că de, așa zice la protocol. Mă rog, matale ar trebui să te cam lași de meserie, dacă nu te sperii de saturații de 80% sau 65% și trimiți pacienții la plimbare. Despre Kaletra, știu doar atât, că nu am prescris și nici nu o să prescriu în Covid. Iar afirmația: „norocul că au fost cu câteva asistente, pe care eu le consider eroine, făceau cu ochiul bolnavilor să nu ia Kaletra și să arunce medicamentele”, e de-a dreptul periculoasă. Neadministrarea tratamentului, de către un asistent medical, conform fișei de observație, scrise și parafate de medicul curant, se încadrează în categoria malpraxis. Dacă cunoașteți cazuri de „asistenți medicali eroi”, care nu administrează tratamentul pacienților, vă atrag atenția că este de datoria dumneavoastră să transmiteți asta medicilor șefi de secție, dar na, nu aveți de unde să știți treburile astea, că lucrați în privat, nu în spital.
Așa, de curiozitate vă întreb, dar nu vă obosiți să îmi răspundeți: când ați îmbrăcat ultima dată un echipament de protecție antiSARS CoV-2? Trist dacă ați tratat pacienți cum ați zis. Trist că sunteți pneumolog. Trist că suntem colegi. Cât despre managementul insuficienței respiratorii acute, aveți posibilitatea să citiți în cursul de anul 4, Facultatea de Medicină Generală. Dacă nu aveți cursul, vi-l pun bucuros la dispoziție, chiar mă ofer să vi-l desenez, așa, ca să mă asigur că-l înțelegeți”, a scris medicul pneumolog Sorin Bivolaru.
Șocată de afirmațiile Flaviei Groșan a fost și Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Colentina din București: „Dacă un medic poate face asemenea afirmații... no comment! Dar cu cei cu saturații sub 80% ce face dna dr.? De exemplu, la noi au ajuns numai pacienți cu sub 55%. Și, NU, nu dăm Kaletra de peste 8 luni. Atunci eu zic să desființați ATI-urile urgent și să dați claritromicină și plimbărică!”.
Societatea Română de Pneumologie „se distanțează” de declarațiile medicului
Joi, 18 martie, Societatea Română de Pneumologie a trimis un comunicat în care afirmă că „se distanțează” de declarațiile Flaviei Groșan care sunt „neconforme cu protocoalele și recomandările internaționale și românești”.
„(...) recomandăm tuturor pneumologilor români să respecte indicațiile privitoare la diagnosticul și terapia infecției SARS CoV-2, precum și ale complicațiilor ulterioare pulmonare, conform protocoalelor legale existente în vigoare”.
După scandalul național apărut, Flavia Groșan a postat pe Facebook, unde are mulți susținători, o parte foști pacienți și o parte „conspiraționiști”: „Vin vremuri grele pe capul meu. Foarte multe cazuri au ajuns în spital cică. De vreo trei știu. La fel cum știu cum au intrat în spital. Afebrili și cu saturație agreabile și care după trei săptămâni tot acolo sunt. Ei, acum nimeni nu-i perfect. Mai sunt și rateuri în viață”.
Flavia Groșan e fostă directoare a spitalului TBC la mijlocul anilor 2000, ulterior angajată a Spitalului Municipal din Marghita. În urmă cu patru ani s-a retras din sistemul public sanitar iar acum deține un cabinet privat în Oradea.
Pneumologul va trebui să dea explicații pentru afirmațiile făcute luni, 22 martie, în fața Comisiei de Etică a Colegiului Medicilor Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.