La Muzeul Țării Crișurilor a debutat luni, 30 iunie, cursul practic, „Inițiere în tainele restaurării”, care se desfășoară până în 4 iulie.

Atelierul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, în cadrul programului estival „Tipografia de idei | #hailamuzeu”, ediția a III-a.

Activitatea este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 9-14 ani și cuprinde: cunoașterea perioadelor istorice prin prisma artefactelor muzeale; procese și procedee de confecționare a ceramicii în Preistorie și Evul Mediu; explicații despre procesul de restaurare și conservare, de la prelucrarea unui complex arheologic, lipirea fragmentelor, completarea zonelor lipsă, integrare cromatică; restaurarea unor vase ceramice actuale, respectând aceleași principii și proceduri ca în cazul obiectelor de patrimoniu; procedee de bază în restaurarea obiectelor confecționate din metal; confecționarea unor replici din lut de modelaj, având ca model piesele originale expuse în muzeu.

Activitățile sunt organizate și susținute de restauratorii de ceramică și metal - Ștefan Lipot și Teofil Mureșan, și conservatorii Corina Pop și Adriana Mierluț de la Muzeul Țării Crișurilor. Atelierul se desfășoară în perioada 30 iunie – 4 iulie, la sediul Muzeului Țării Crișurilor.

Foto: Muzeul Țării Crișurilor