Au cucerit cel mai înalt vârf din Turcia - Orădeni la înălțime
Ovidiu și Iuliana Marc din Oradea au reușit, zilele trecute, performanța de a ajunge pe muntele Ararat din Turcia, la 5137 de metri, un munte mitic, încărcat de legende. În urmă cu cinci ani, cei doi orădeni pasionați de expediții montane au cucerit vârful Mont Blanc, de 4.810 metri înălţime, supranumit „acoperişul Europei”.
Pentru a ajunge pe Ararat (5137 m), cei doi orădeni, ea medic stomatolog, el profesor, au zburat pe ruta Cluj-Istanbul și Istanbul-Van. De aici, Ovidiu și Iuliana Marc, au fost preluați de un microbus până în orașul Dogubayazit, situat la poalele muntelui Ararat.
„În 13 iulie, am pornit ascensiunea pe munte. Prima zi a fost urcarea de la aproximativ 2000 de metri altitudine, la tabăra de bază, situată la 3200 m altitudine (5-6 ore). A doua zi, am urcat spre tabăra avansată, 4200 de metri. Am cinat pe la ora 18.00, iar apoi, ne-am pus să dormim. Urma să ne trezim la ora 1 dimineața, pentru a porni spre vârf. Din păcate, nu ne-am odihnit deloc, vântul bătând foarte puternic, uneori având senzația că va muta cortul din loc. În dimineața următoare, am pornit ascensiunea pe vârf, la ora 2. Am mers o bună parte din drum la lumina frontalelor. Ultimii 200 de metri, diferența de nivel, i-am parcurs pe ghețar, punându-ne colțarii la bocanci. După aproape cinci ore de urcuș, am ajuns pe vârf. Deși sus nu era foarte frig, vântul care bătea cu foarte mare putere făcea să simțim ca și cum ar fi -10, -15 grade”, mărturisește profesorul Ovidiu Marc.
Ararat (Agri Dagi - în traducere Muntele Durerii) este un munte de origine vulcanică situat în estul Turciei (regiunea Anatolia), la 32 km sud de granița cu Armenia și la 16 km vest de granița cu Iran. Cu o altitudine de 5137 de metri deasupra nivelului mării, Ararat este vârful cel mai înalt din Turcia, cel mai înalt din Podișul Armeniei, dar și al doilea cel mai înalt vulcan din Asia, după Damavand (5671 m), din Iran.
„Puteam comunica doar dacă eram unul lângă celălalt. Am stat maximum 15 minute pentru poze și felicitări. Deși cerul era senin, vizibilitatea nu era foarte bună, din cauza prafului ce se ridica în podișul Anatolian. Am pornit-o la vale și, pe la ora 10.30 am, ajuns în tabăra avansată de la 4200 m. După vreo oră de odihnă, am coborât încă aproximativ trei ore spre tabăra de bază, 3200 de metri. Aici, am mai scăpat cât de cât de vânt și ne-am putut odihni toată noaptea. Ziua următoare am coborât până la 2000 de metri, de unde am fost luați cu microbuzul și duși la hotel”, a mai spus profesorul Ovidiu Marc.
Prima ascensiune pe vârful Ararat, despre care Marco Polo a spus că nimeni nu-l va putea urca, a fost realizată pe 9 octombrie 1829, de prof. Friedrich Parrot, naturalist, explorator și alpinist german și scriitorul armean Khachatur Abovian. Expediția a fost susținută de către țarul Nicolae I care a furnizat o escortă militară.
Dor Geta Popescu, sportiva Federației Române de Alpinism și Escaladă, a atins vârful ca membră Altitude Expeditions Team la vârsta de 10 ani, pe 8 august 2013, stabilind astfel un record mondial de vârstă la alpiniste.
Până la acel moment, recordul era de 12 ani, stabilit de alpinista Crina Coco Popescu, în anul 2007.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.