Geometria! Nu doar ne ajută să definim spațiile ce ne înconjoară sau cele pe care le creem, dar pentru absolvenți din vechi generații această disciplină matematică inspiră implicare. Pentru Beiușul liceal s-a încheiat joi, 7 iunie, la „Pedagogic”, ediția a IX-a a programului burselor de merit inițiat de promoția 1985 a Liceului „Samuil Vulcan” în localitate. În sine, cele trei licee alcătuiesc ele însele un alt triunghi, cel al educației în localitate la acest nivel școlar.

 

Debutat în 2010 la „Samuil Vulcan”, ediţia din acest an a programului absolvenților a început tot la vechea școală beiușeană joi, 24 mai. „A fost un record de implicare al vechilor absolvenți, dar și de burse acordate: 20!”, a menţionat Adrian Ciorna, absolvent promoția 1985, clasa prof. Ban T. Florian. Câștigătorii au fost: Laurenţiu Ardelean - două burse (franceză și română), Andrei Iamandi (fizică), Vlad Haralambie Ispas (matematică), Andreea Tomșe (geografie), Andreea Birău (istorie), Agnes Cupin (engleză), Daniel Budo (științe sociale-logică), Andrei Popa (informatica), Horaţiu Moruț (Tehnologia informației și comunicare) şi Mălina Petrușe (muzică). La ceremonia de absolvirea a clasei a XII-a, acești proaspeți absolvenți au primit o diplomă şi, imediat după, câte 1.200 lei, cuantumul bursei de merit care poartă numele unor profesori valoroși de-ai vechilor generații: prof. Martinov Milan, prof. Gavril Hădăreanu, prof. Cornelia Tabără, prof. Eleonora Ursu ori prof. Ban T. Florian, ca să numim doar câțiva. Alături de cei 10 câștigători au fost vechii absolvenți, acum donatori, în număr mare: Vladimir Martinov, Horia Degău, Marius Moisescu, Silviu Ureche, Ghiţă Agud (SC Bilancija SRL), prof. pensionar Cornelia Tabără, Cosmin Duma, Marcel Briscan (SC Monbris), Felix Lerinţiu, Viorica Diniţă, Anonim, C.M.I. Dr. Moş Călin, dr. Cosmin Lisencu. Cu premii la olimpiada județeană de matematică în fiecare an, Vlad H. Ispas a atins cu premiul II în 2018 cel mai bun nivel. „Doresc următoarelor generații mult succes și fiecare să-și urmeze visul!”, a menţionat tânărul matematician. Acesta a fost, de altfel, cel mai constant olimpic județean din cei 10 premiați. El a fost pregătit de prof. Maria Laura Popa. Profesorii coordonatori ai elevilor câștigători au fost: Claudia Iagăr, Claudia Buran, Marius Budo, Florica Rus, Ioana Rada, Doina Mihele, Silvia Șora, Mihaela Ilieș (care este și directorul școlii), Marius Popa, Gabriela Vescan, Erno Egyed, Natalia Monenci.

 

Un triunghi al resurselor

A doua zi, 25 mai, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, vechii absolvenți au adus bucurie cu cinci burse pentru patru elevi de a XII-a. Abslovent pionier aici și donator a fost Ciprian Toma, cu „generația anilor ’90”: Tibi Fenesi, Adrian Popa și Iulian Sferle. Apoi Cecila Bârsan cu Ustravel; respectiv bancherul și omul de carte Ioan Degău, cu două burse acordate la module economice și analize specifice în industria alimentară. Beiușeanul Marcel Briscan cu SC Monbris a sponsorizat o bursă. Din nou a fost o elevă ce a strălucit la două materii la olimpiade: matematică și limba franceză, câștigând două burse - Florina Coste. Ceilalți trei câștigători au fost: Amalia Pancu (module economice),  Florin Sala (analize specifice în industria alimentară), Răzvan Balș (module CAD). „Munca spre a reuși este foarte grea și le mulțumesc îndeosebi profesorilor care m-au îndrumat. Le mulțumesc apoi foarte mult vechilor absolvenți donatori pentru că promovează tinerii care învață și dedică timp din viața lor studiului”, a spus, cu emoție, Florina Coste. Au putut reuși la olimpiade datorită profesorilor lor, respectiv: Ile Nicolae, Sabău Corina, Pașcalău Aurelia, Mihăeș Crina, Cighir Claudia, Gal Alina, Gavra Florentina, Indrei Ioan, Groza Nicușor, Avram Mirela, Tudor Mirela și Monenciu Rodica.

Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” este locul unde a studiat olimpicul internațional la informatică Tamio Nakajima-Vesa. Anul acesta, pe 7 iunie, festivitatea de închidere a adus patru burse. Prima, la matematică, purtând numele apreciatului profesor Pelea Petru, iar a doua, bursa „prof. Gavril Hădăreanu”, la pedagogie, au fost câștigate de Carla Butaș. La psihologie, câștigătoare a fost Narcisa Bondre, iar la muzică, Lavinia Moș. Coordonatori au fost profesorii: Clop Ana Mariana, Stoița Nicoleta, Mărcuț Rodica, Lazea Remus. Sponsorii au fost SC Pantano, Felicia Sala, Restaurant La Popular, Cătălin și Cosmin Pelea, Florian Șerb și Bunul Samaritean.

„În geometrie, triunghiul echilateral este poligonul cu trei laturi perfect. Ca școala să aibă rezultate maxime cu elevii nu este suficient ca doar autoritățile publice locale sau statul/ministerul să se implice - ele formând două laturi de sprijin a școlii - dar și absolvenții vechilor generații. Se compune astfel un triunghi ce oferă stabilitate mult mai mare în domeniul resurselor. Dacă este echilateral, cu alte cuvinte dacă absolvenții au o participare majoră, avem o școală mai puternică și elevi mai pregătiți”, a declarat Adrian Ciorna, președintele asociației Bunul Samaritean Beiuș, administratorul programului de burse, fost elev al profesorului Petru Pelea. O geometrie funcțională a sistemului de învățământ este aceea care permite participarea unor catalizatori valoroși, cum sunt absolvenții, iar la Beiuș, în celălalt triunghi, cel liceal, lucrurile par să se întâmple ca atare. Entuziaștii, absolvenți ai școlilor beiușene, pot să se implice donând în contul IBAN RO83 RNCB 0034 0218 0285 0001 deschis la BCR Sucursala Beiuș pe numele asociației.