Din punct de vedere al investițiilor din fonduri europene, 2023 a fost anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluția din 1989 până în prezent, în valoare de 918 milioane lei. În acelaşi timp, 2023 a fost un an complicat în care s-au suprapus două cicluri de finanțare, au trebuit încheiate o serie de proiecte și depuse altele.

Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea și-a prezentat joi, într-o conferință de presă, raportul de activitate pe anul trecut. „Doresc să mulțumesc echipei DMPFI pentru tot ceea ce au făcut de la înființare și până acum. Este clar că, fără fonduri europene, Oradea nu avea cum să se dezvolte așa cum a făcut-o, iar fără munca lor de zi și noapte nu aveam de unde să aducem acești bani, astfel încât să implementăm toate aceste proiecte. Ca să înțelegeți ce a însemnat anul 2023 pentru municipiul Oradea, trebuie să spunem că acesta a fost anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluție până în prezent: 918 milioane lei a fost valoarea investițiilor, aproximativ 184 milioane de euro. Din cei 184 milioane euro, 55% sunt din fonduri nerambursabile, bani de la Uniunea Europeană sau cofinanțări aferente de la bugetul de stat. Până anul trecut, anul cu cele mai mari investiții a fost 2015, când se încheia un alt ciclu de finanțare, atunci având investiții de 628,9 milioane lei, aproape 125 milioane de euro”, a precizat primarul Florin Birta.

Directorul executiv al DMPFI, Marius Moș, a menţionat că anul 2023 a fost cel mai greu de la înfiinţarea direcţiei în urmă cu 15 ani. Dificultatea a rezultat din suprapunerea celor două  cicluri de finanțare. Deoarece s-a încheiat ciclul de finanțare 2014-2020, au trebuit închise o serie de lucrări, anul trecut fiind ultimul în care se puteau implementa proiectele din acest ciclu. Totodată, au trebuit pregătite proiectele pentru următorul ciclu de finanțare 2021-2027. De asemenea, au trebuit pregătite proiectele finanţate prin PNRR. Unul dintre ele, noul Spital de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa, este cel mai mare proiect din istoria Municipiului Oradea, în valoare de 135 milioane euro. Contractul de finanţare a fost deja semnat, lucrările urmând să înceapă în acest an. 

 

116 proiecte gestionate în 2023

„În cei 15 ani de la înfiinţare, Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a ajuns la un portofoliu de peste 1,4 miliarde de euro”, a afirmat Marius Moş. În total, în perioada 2008-2023, DMPFI a lucrat la 207 proiecte, din care pentru 171 au fost semnate contracte de finanțare, 15 sunt în evaluare, iar 21 sunt în pregătire. În ceea ce priveşte anul 2023, DMPFI a gestionat 116 proiecte cu finanţări nerambursabile în valoare totală de 1,051 miliarde euro: 26 de proiecte finalizate – 61 milioane euro; 42 proiecte în implementare PNRR – 299 milioane euro; 12 proiecte finanţate din alte surse – 226 milioane euro; 15 proiecte în evaluare – 102 milioane euro; 21 proiecte în pregătire – 363 milioane euro. „Anul 2023 a fost de departe cel mai greu: valoarea totală a investiţiilor finalizate este de 134,34 milioane euro, din care 108,9 milioane euro sunt din fonduri nerambursabile. Totodată, 2023 este anul în care am redeschis circulația în zona Centrului Civic, s-a schimbat înfățișarea spitalelor și s-au oferit condiții mai bune prin finalizarea lucrărilor de eficiență energetică de la Spitalul Județean, s-a achiziționat sistemul de telemedicină care pune în legătură marile spitale, am început extragerea apei geotermale la Nufărul I, s-au finalizat lucrările la incubatorul de afaceri din str. Louis Pasteur, s-au finalizat lucrările la centrul pentru copii din zonele marginalizate din Calea Clujului, s-a pus în funcțiune punctul termic din zona noii săli polivalente, s-a semnat contractul pentru furnizarea a 9 tramvaie și s-a reușit finalizarea Terminalului Intermodal de pe Calea Borșului”, a detaliat directorul Marius Moș.

El a precizat că în top 10 al investițiilor din anul 2023, nouă sunt realizate din fonduri nerambursabile.

 

Proiecte pentru 2024

În ceea ce priveşte anul în curs, conducerea DMPFI a anunţat că vor demara investiții importante în sănătate și educație pe fonduri europene. Astfel, se are în vedere dotarea cu mobilier nou și echipamente a tuturor unităților de învățământ din Oradea. Pe PNRR  sunt semnate 26 contracte de finanțare pentru reabilitarea unităților de învățământ, acestea fiind în valoare de 94 milioane euro. Totodată, 9 unități de învățământ sunt depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord Vest 2021- 2027, în valoare de 55 milioane euro. Printre proiectele în pregătire, Marius Moș a enumerat: Coridorul de Mobilitate Republicii – Magheru (etapa I – Zona Crișul), Coridorul de Mobilitate Republicii – Magheru (etapa II – Zona Gării), Grădina Termală Ioșia, Grădina Termală Nufărul, Autobază nouă în Parcul industrial II, Achiziție de autobuze electrice.