Bilanţ la Direcţia care aduce Oradiei bani din fonduri europene - Noi proiecte, alte şantiere
În 2017, municipalitatea orădeană a finalizat implementarea a patru proiecte cu finanţare europeană, în valoare totală de 41,1 milioane lei, având ca obiect valorificarea energiei geotermale şi reabilitarea rețelelor și a punctelor termice. De asemenea, sunt în implementare alte şase proiecte finanţate cu bani europeni, valoarea totală ridicându-se la aproape 206 milioane lei.
Directorul executiv al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moș, a prezentat raportul de activitate pe anul 2017 al direcției pe care o conduce, menţionând, totodată, că în 2018 se împlinesc 10 ani de la înfiinţarea acestui serviciu.
„Pentru noi, anul acesta este unul mai special, pentru că împlinim 10 ani de la înființare. Am încercat să facem lucrurile din ce în ce mai bine și sperăm că experiența din acești 10 ani să aducă un plus de valoare pentru ceea ce vom face de aici înainte. Fiecare proiect a însemnat pentru noi multă muncă, mult efort, studiu și, în cele din urmă, multe satisfacții”, a declarat Marius Moş. Viceprimarul Mircea Mălan a ţinut să precizeze că Oradea parcurge în ultimii ani o perioadă de dezvoltare accelerată, „iar printre cauzele acestei realități se numără faptul că administrația locală a înțeles că atragerea de fonduri europene este esențială pentru dezvoltarea orașului. Am încercat și am și reușit să depunem proiecte pe toate axele de finanțare avute la dispoziție. Vom depune în continuare mai multe proiecte decât cele cu care vom rămâne eligibile, pentru că ne dorim să atragem cât mai multe finațări nerambursabile pentru oraș, fie din fonduri europene, fie din fonduri guvernamentale”.
În bilanţul prezentat de DMPFI se menţionează că, în 2017, au fost finalizate patru proiecte, valoarea totală ridicându-se la suma totală de 41.142.528 lei. Aceste proiecte au vizat, pe de o parte, valorificarea energiei geotermale, iar, pe de altă parte, reabilitarea rețelelor și a punctelor termice. Alte şase proiecte, în valoare totală de 205.961.628 lei, sunt în implementare și au ca obiective: reabilitarea sistemului de termoficare urbană etapa a II-a (118.835.009,31 lei, realizat în proporţie de 93%); restaurarea Casei Darvas - La Roche (10.636.002 lei, realizat în proporţie de 18%); restaurarea Muzeului Francmasoneriei din Oradea (5.622.703,50 lei, realizat în proporţie de 16%); responsabilizarea energetică a localităților prin dezvoltarea de orașe circulabile pentru pietoni - City Walk (779.217 lei, realizat în proporţie de 20%); descongestionarea traficului și îmbunătățirea mobilității populației pe coridorul Oradea - Biharkeresztes (69.406.826,99 lei, realizat în proporţie de 94%); automatizarea punctelor termice (681.870 lei, realizat în proporţie de 90%).
La finalul anului trecut DMPFI a elaborat şi depus spre finanțare mai multe proiecte care urmăresc creșterea eficienței energetice pentru mai multe clădiri care deservesc orașul Oradea: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, Școala Gimnazială Dacia, Grădinița nr. 20, dar și clădirea Liceului Ortodox Roman Ciorogariu. Totodată, în prezent, DMPFI are mai multe proiecte aflate în stadiu de pregătire, fie pe Programul Operaţional Regional, fie pe Programul Operaţional Infrastructură Mare. Aceste proiecte vizează reabilitarea sistemului de termoficare - etapa III, valorificarea energiei geotermale pentru consumatorii cartierului Nufărul I, reabilitarea fațadelor și amenajări interioare la Școala Gimnazială nr. 11, dar şi reabilitarea termică a mai multor blocuri de locuințe din municipiu. Directorul DMPFI a mai precizat că unul dintre obiectivele municipiului este îmbunătățirea transportului public și extinderea zonei pietonale a orașului, printre zonele propuse numărându-se: Piața Ferdinand, str. Aurel Lazăr, str. Libertății, str. Nicolae Grigorescu, str. Independenței, zona malului stâng al Crișului Repede, Centrul Civic. Pe de altă parte, la începutul acestui an, au fost depuse mai multe proiecte prin programul de finanțare RO-HU, proiecte care au ca obiective: realizarea Centrului de antreprenoriat Piața Cetate, dotarea cu echipamente modernizate a Spitalului Municipal și a Spitalului Județean Oradea, dar și îmbunătățirea serviciului de transport public la OTL.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.