În anul 2017, agenţii Poliţiei Locale Oradea au aplicat amenzi în valoare totală de peste 4 milioane lei, cele mai multe fiind pentru parcări, opriri şi staţionări ilegale, dar şi pentru depozitări ilegale ale deşeurilor. De altfel, amenzile aplicate şoferilor au crescut cel mai mult, suma totală (peste 870.000 lei) fiind cu 396,7% mai mare decât în anul 2016.

 

Conducerea Poliţiei Locale Oradea a prezentat ieri un bilanţ al activităţii desfăşurate anul trecut. „Faţă de 2016, activitatea noastră s-a dublat din punct de vedere al constatărilor şi al obiectului muncii. Dacă în 2016 am avut 11.900 constatări, în anul 2017 avem 21.700. Acest lucru nu prea este îmbucurător, dar este o chestiune necesară pentru că acest oraș arată cum arată și datorită colegilor mei, cărora le mulțumesc pe această cale, care își fac treaba și care au început să constate tot felul de nereguli prin oraș, începând de la staționări, parcări, parcări de reședință, spații verzi etc.”, a menţionat şeful Poliţiei Locale, Cristian Beltechi. Viceprimarul Florin Birta a precizat că, în majoritatea cazurilor (trafic greu, comerţ ilicit, control comercial, publicitate stradală), numărul contravenţiilor constatate a scăzut faţă de 2016, excepţie făcând cele din domeniul protecţiei mediului (creşetere cu 55,55%) şi cele aplicate şoferilor pentru opriri şi staţionări ilegale (creşetere a numărului de amenzi cu 234,58% şi a cuantumului amenzilor cu 396,75%). „Ne-am axat mai mult pe protecţia mediului în 2017, pentru că este un aspect foarte important pentru Primăria Oradea. Aici se regăseşte curăţenia în oraş. Protecţia mediului şi opririle şi staţionările ilegale sunt două aspecte importante pe care vom marşa în continuare. Celelalte contravenţii au înregistrat o uşoară scădere faţă de 2016”, a afirmat Birta.

Cristian Beltechi a precizat că, în 2017, agenţii Poliţiei Locale au constatat 3.841 de opriri şi staţionări ilegale făcute de şoferi, cuantumul amenzilor aplicate fiind de 871.547 lei. De asemenea, au fost întocmite 11.705 note de constatare pentru parcări neregulamentare şi 1.665 de dispoziţii de ridicare a autoturismelor. Pentru ridicarea autoturismelor s-au aplicat amenzi în valoare de 405.000 lei, iar amenzile pentru parcări s-au ridicat la 877.875 lei. În ceea ce priveşte amenzile pentru depozitări ilegale ale deşeurilor, terenuri neîngrijite, moloz, asociaţii de proprietari, colectare selectivă etc., în 2017 au fost constatate 5.326 contravenţii, în creştere cu 55,55% faţă de 2016. Valoarea amenzilor s-a ridicat la 994.620 lei, creşterea fiind de 74,7%. „Din fericire, fenomenul cu terenurile neîngrijite este în scădere, pentru că a intervenit supraimpozitarea”, a precizat şeful Poliţiei Locale. Cristian Beltechi a menţionat că agenţii Poliţiei Locale s-au concentrat şi pe problema cerşetoriei. „În fiecare zi, în jur de 20-22 de persoane sunt ridicate de pe domeniul public, din canale, din jurul pieţelor. Îi identificăm, sunt amprentaţi, uneori s-au găsit hoţi sau persoane căutate, iar apoi îi îndrumăm către localităţile din care provin. Anual, cam 3-4.000 de vagabonzi tranzitează oraşul. Doar 100 din aceştia sunt orădeni”, susţine Beltechi. Viceprimarul Florin Birta a anunţat că, în 2018, se va pune accent mai mult pe cerşetorii din zona centrală, existând numeroase reclamaţii din partea celor care stau pe terase.

În ceea ce priveşte încasarea sumelor din amenzi, Cristian Beltechi susţine că gradul de încasare este de peste 60%. „Sunt şi procese verbale contestate în instanţă, însă rata de câştig a Poliţiei Locale este de peste 90%”, a afirmat directorul Poliţiei Locale.

La final, viceprimarul Florin Birta a menţionat că, potrivit normativelor de personal, Poliţia Loală poate angaja un agent la 1.000 de locuitori. „Poliţia Locală Oradea ar putea să aibă 200 de poliţişti lcoali, însă în acest moment are 70 de angajaţi, care şi-au făcut treaba mai bine decât poliţii locale cu mai mulţi angajaţi”, susţine Birta. Pe de altă parte, el a anunţat că 2017 a fost ultimul an în care Poliţia Locală a fost instituţie de sine stătătoare, din ianuarie 2018 fiind direcţie în cadrul Primăriei Oradea, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local. „Nu este vorba despre desfiinţarea Poliţiei Locale, de restructurarea ei, ci este transformată în direcţie. Acesta este trendul naţional. Practic, nu mai avem cod fiscal separat. Nu e vorba de reduceri de personal. Chiar s-au înfiinţat şase posturi noi, trei fiind deja ocupate”, a precizat Cristian Beltechi.