Studenții și elevii din România sunt nemulțumiți că, și în această vară, Căile Ferate Române (CFR) și Ministerul Educației Naționale (MEN) îi condamnă să stea la cozi interminabile la ghișee, în loc să își poată procura în mod civilizat bilete, online sau la ghișeele rapide. 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a militat constant pentru drepturile studenților privind accesul la transportul feroviar intern.

„Atragem atenția asupra faptului că, în momentul de față, CFR Călători, Ministerul Transporturilor (MT), respectiv MEN, gestionează într-un mod extrem de deficitar gratuitatea studenților la transportul feroviar intern. La mai bine de un an și jumătate de la dobândirea acesteia, studenții nu pot să își achiziționeze nici acum biletele online, circulând cu garnituri aflate într-o stare execrabilă. Faptul că aceștia nu își pot cumpăra biletele online determină ca „CFR Călători” să nu poată realiza prognoze cu privire la gradul de încărcare a garniturilor, provocând disconfort călătorilor, întrucât există un număr mare dintre aceștia care călătoresc în picioare, dacă mai găsesc un loc. Atragem atenția și asupra faptului că, în conformitate cu un răspuns primit din partea SNTFC „CFR Călători”, „deficitul de material rulant este de aproximativ 400 de vagoane”, în contextul în care parcul de vagoane funcționale este de aproximativ 800 de vagoane. Pe scurt, deficitul de vagoane este de 50%!”, se afirmă într-un comunicat al ANOSR.

„Este inacceptabil ca la mai bine de un an și jumătate de la adoptarea legislației privind transportul feroviar intern gratuit, studenții să nu își poată achiziționa online biletele de tren. Suntem consternați de lipsa de interes a celor responsabili de implementarea acestei obligații legale. De asemenea, suntem indignați de condițiile precare din garniturile de tren. SNTFC „CFR Călători” funcționează doar cu unul din două vagoane necesare pentru a opera căile ferate într-un mod decent. Indiferența decidenților cu privire la acest subiect creează frustrări călătorilor. În contextul în care o treime din călătorii sunt efectuate de către studenți, solicităm măsuri urgente pentru îmbunătățirea situației”, susține Marius Deaconu, președinte ANOSR.