Elevii clasei a III-a D de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea au participat joi, 31 august, la finisajul expoziției „Din Bihor la New York. Veșminte din creația designerului Dorin Negrău în dialog cu costume din colecția Muzeului Țării Crișurilor”.

 

Expoziția este rezultatul unui parteneriat încheiat de instituția muzeală orădeană cu designerul Dorin Negrău și prezintă o suită de costume tradiționale românești, din patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor, și de veșminte contemporane cu ornamente de inspirație, de asemenea, tradițională, aparținând renumitului creator.

„Prin expoziția itinerantă, „Din Bihor la New York: Veșminte din creația designerului Dorin Negrău în dialog cu costume din colecția Muzeului Țării Crișurilor”, s-a dorit evidențierea elementelor comune ale hainelor urbane create de Dorin Negrău și ale costumelor tradiționale din patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor. De asemenea, s-a reușit realizarea unei incursiuni cromatice și evolutive a semnelor tradiționale de-a lungul văii Crișului Negru, plecând de la Husasău de Tinca, din câmpie în amonte, ajungând până în satele conservatoare din subzona etnografică Roșia-Pietroasa, unde a fost identificată proveniența motivelor cusute de către Ana Luchi, bunica designerului” au transmis organizatorii.

La finisajul expoziției a participat un grup de copii, elevi în clasa a III-a D la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, reuniți în ultimele zile de vacanță de învățătoarea Cristiana  Vidican. Activitatea a presupus întâlnirea cu creatorul Dorin Negrău, vizitarea expoziției, iar, sub îndrumarea muzeografilor Secției de Etnografie, s-a desfășurat un atelier de cusut ornamente tradiționale și o prezentare a semnificațiilor semnelor și simbolurilor românești folosite de strămoșii noștri.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă - Husasău de Tinca, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”, Muzeul Național al Țăranului Român - București și Muzeul Satului Bănățean - Timișoara.

„Dorin Negrău este singurul designer român inclus în cadrul elitistului eveniment de modă New York Fashion Week. Stilul său valorifică elemente din portul tradițional românesc, aducându-le în actualitate prin folosirea noilor tehnologii de afișare textilă a semnelor-simbol, dar și a tehnicilor tradiționale realizate în colaborare cu diverși meșteri locali. Dorin Negrău reușește, astfel, să potențeze veșmântul contemporan, transformându-l într-un reper cultural identitar...”, au menționat organizatorii evenimentului.