Orădenii au avut miercuri ocazia să vadă cu ochii lor stadiul lucrărilor la Palatul Episcopal Romano-Catolic, la invitația episcopului Bocskei Laszlo.

Episcopia Romano-Catolică de Oradea a organizat, miercuri, 10 iulie, de la ora 16.00, o vizită informativă pentru orădeni pe șantierul Palatului Episcopal și al Parcului Baroc. Cei care au răspuns acestei invitații au avut ocazia să vadă cu ochii lor evoluția lucrărilor pe șantier, informațiile despre reabilitare fiind oferite de Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic, dirigintele de șantier Matus Zsolt, arhitectul Emodi Tamas și de specialistul în arta grădinăritului Tancrède Baudet.

Bocskei Laszlo a anunțat cu această ocazie că restaurarea exterioară este finalizată în proporție de 90% și că lucrările exterioare urmează să se finalizeze peste trei săptămâni. În paralel cu lucrările exterioare, au loc lucrări de consolidare și de reconfigurare ale spațiului.

„Până în prezent, aceste vizite pe șantier aveau loc doar cu jurnaliștii. De această dată, i-am chemat pe toți cei interesați să vadă evoluția lucrărilor. La final, imobilul nu va fi numai muzeu, ci şi un spaţiu pentru recreere, unde vor avea loc expoziții sau proiecţii de filme, așadar, va fi un spaţiu multicultural”, le-a spus episcopul vizitatorilor, menționând că anumite spații din Palatul Baroc s-ar preta pentru organizarea de concerte, în măsura în care acustica lor va permite.

Potrivit arhitectului Emodi Tamas, în două dintre încăperi au fost descoperite picturi figurative contempoane cu clădirea, iar în cinci încăperi pictură decorativă. „O lucrare de restaurare este foarte costisitoare, însă, primordial pentru noi este punerea în valoare a tot ce este aici”, a punctat arhitectul. La mansardă, vizitatorii au avut ocazia să vadă cea mai mare şarpantă în stil baroc din ţară, care se întinde pe 3330 mp. Deloc ușoară, misiunea specialistului în arta grădinăritului Tancrède Baudet este aceea de a „remodela parcul”. S-a început cu toaletarea copacilor sau replantarea unora în alte locuri și mutarea gardului viu. Acesta le-a spus orădenilor că a tăiat din unii copaci, pentru a-i pune în valoare pe cei care aparțin unor specii rare. „Vor fi schimbări mari, dar se va respecta firul istoriei”, a precizat peisagistul.

Tancrède Baudet a anunțat că va fi amenajat un rozariu şi o grădină cu diverse plante şi flori care sunt menţionate în Biblie, zonă ce va amenajată în stânga catedralei.

Trebuie spus că întregul perimetru al şantierului este asigurat printr-un sistem de supraveghere video, care permite monitorizarea întregii suprafeţe pe durata lucrărilor.