Prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean Bihor s-a desfăşurat fără grupul PNL, liberalii anunţând, ulterior, că vor să fie invitaţi la discuţii cu privire la proiectele din acest an ale administraţiei judeţene. În aceste condiţii, aleşii puterii au reuşit doar să valideze un nou consilier judeţean în locul lui Gheorghe Ţara, care a fost numit membru neexecutiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, şi să aprobe suspendarea de drept din funcția de director general al DGASPC Bihor a lui Călin Puia, pentru celelalte proiecte fiind nevoie de votul a două treimi dintre consilieri.

 

Şedinţa ordinară din luna ianuarie a Consiliului Judeţean Bihor s-a desfăşurat în absenţa celor 16 consilieri liberali, aceştia decizând să nu se prezinte. Având în vedere că majoritatea proiectelor de pe ordinea de zi aveau nevoie de cel puţin 24 de voturi pentru a fi adoptate, iar prezenţi au fost doar 18 consilieri, acestea au fost respinse, urmând să fie reintroduse pe ordinea de zi într-o şedinţă următoare. Printre aceste proiecte s-au numărat două proiecte necesare pentru realizarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor în municipiul Oradea. Mai exact, consilierii trebuiau să-şi dea acordul pentru contractul de asociere în participațiune încheiat între Consiliul Județean Bihor, Universitatea Oradea și Societatea Parcuri Industriale Bihor, precum și pentru darea în folosință gratuită către Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor a unui teren situat pe strada Ceyrat. Valoarea investiţiei este de 7 milioane de euro, din fonduri europene, însă proiectul trebuie depus complet până luna viitoare. „Reamintesc tuturor că principiul este primul venit, primul servit. Acesta a fost singurul proiect care a trecut, în 2018, de preselecție, dar, în continuare, oricine poate depune proiecte. Parcul reprezintă un obiectiv cu o valoare de 7 milioane euro care ar ridica nivelul de salarizare și de specializare din municipiul Oradea și județul Bihor. Regret profund că domnii consilieri de la PNL nu înțeleg aceste lucruri și sabotează chiar și municipiul Oradea, nu doar județul Bihor”, a afirmat vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang. De asemenea, nu au trecut nici de această dată proiectele necesare pentru realizarea unor autogări în Săcueni, Marghita şi Beiuş, dar nici ewternele deja proiecte prin care conducerea CJ încearcă să primească aprobare pentru inventarul bunurilor carea aparţin domeniului public şi celui privat al judeţului.

În schimb, în şedinţa de ieri s-a aprobat vacantarea unui mandat de consilier judeţean, social-democratul Gheorghe Ţara fiind nevoit să demisioneze după ce a fost numit în membru neexecutiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, pentru că se afla în incompatibilitate. Ţara le-a mulţumit colegilor şi angajaţilor CJ cu care a colaborat foarte bine în cei doi ani şi jumătate de mandat, adăugând, însă, că s-a aşteptat la altceva din partea colegilor din opoziţie. „Lucrurile nu au stat deloc normal în această privinţă. Nădăjduiesc că în viitor o să se mai schimbe lucrurile, cel puțin în ceea ce îi privește pe unii dintre ei, că vor mai câștiga în maturitate și, măcar spre finalul mandatului, vom avea un Consiliu ceva mai matur”, a menţionat Gheorghe Ţara, care susţine că şi în condiţiile actuale „am reușit să îndeplinim obiectivele la care ne-am angajat în campania electorală”. În locul lui Gheorghe Ţara, consilierii puterii l-au validat pe Cosmin Durnea, de profesie economist, care predă la Liceul Tehnologic ,,Horea” din Marghita și este directorul general la SPACS Marghita.

 

Pe de altă parte, consilierii judeţeni au aprobat ieri încetarea detașării lui Călin Puia la Direcția Tehnică a CJ Bihor (aprobată în şedinţa din 20 noiembrie 2018 – n.r.) şi, ulterior, suspendarea acestuia din funcția de director general al DGASPC Bihor. Decizia a fost luată deoarece, după mai bine de doi ani, CJ Bihor a aflat că şeful DGASPC este trimis în judecată. Potrivit legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, raportul de serviciu „se suspendă de drept în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni”. Mai exact, în luna decembrie a anului 2016, Călin Puia a fost trimis în judecată pentru omisiunea sesizării organelor judiciare și abuz în serviciu privind fapte de violență asupra unor beneficiari ai serviciilor sociale furnizate de DGASPC. „Timp de 25 de luni domnia sa a luat salariul de director fără a avea dreptul să mai fie funcționar public. Noi nu am fost informați de acest lucru din această cauză aș ruga conducerea DGASPC să extindă cercetările, să vedem cine se face vinovat pentru faptul că nu s-a adus la cunoștința Consiliului Județean, fiindcă nu cred că a fost informat doar domnul Puia. Și Serviciul Juridic din cadrul DGASPC a fost informat și sigur tăinuirea și aducerea în situația de față a instituției, cu un director care a stat timp de doi ani ilegal pe funcție, este o problemă gravă”, a afirmat Ioan Mang. Acesta a recomandat Serviciului de Monitorizare a Instituțiilor Subordonate și DGASPC să extindă cercetările „să vedem cine este vinovat pentru tăinuire, timp de mai bine de doi ani”. Temporar, în funcţia de director general al DGASPC Bihor a fost numită Camelia Gaciu.