Elevii din ultimii doi ani de liceu, cei care au, sau își doresc să aibă carnet de șofer, sunt sfătuiți, în cadrul unei campanii naționale, să gândească înainte de a fi „cool” la volanul mașinii. Pentru a-i responsabiliza, unul dintre cei mai mari campioni de raliuri, Marco Tempestini, se va plimba prin Bihor, dintr-o localitate în alta, explicându-le cum să evite accidentele.    

Cum numărul accidentelor în care sunt implicați tineri a crescut foarte mult în ultimii ani, autoritățile caută soluții pentru a-i responabiliza pe proaspeții șoferi. Una dintre ele este programul de tip workshop „Be cool - Gândește înainte!”, care va fi lansat joi, 16 noiembrie, și în Bihor.

Pentru a prezenta programul, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, Mircea Mălan, a organizat o conferință de presă alături de de inițiatorii proiectului și reprezentanții instituțiilor partenere: Marco Tempestini, fost campion de raliu și partener în Napoca Rally Academy, Carmen Petcu, director general De`Longhi Group în România, Horea Abrudan - șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Alin Haniș - șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și Florin Zoicaș - reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor.

„Be cool - Gândește înainte!” este un proiect de tip workshop care propune elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din Bihor, grupa de vârstă interesată în obținerea permisului de conducere auto din toate unităţile de învăţământ liceal, sesiuni de formare și de informare cu privire la efectele negative ale comportamentului teribilist în trafic, cauzat și de consumul de alcool și droguri la volan, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie și formării unui comportament responsabil pe drumurile publice.

 

Jumătate din șoferii implicați în accidente sunt tineri!

Vicepreșeintele CJ Bihor, Mircea Mălan a subliniat că este bine ca proiectele mari de infrastructură care sunt în derulare în Bihor să fie completate cu   cursuri de pregătire a viitorilor șoferi, pentru a-i ajuta să înțeleagă riscurile la care se supun ei și ceilalți participanți la trafic când se conduce agresiv, sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Directoarea generală a principalului sponor a spus că își dorește ca tinerii să învețe să fie cool cu maturitate.

„Acești tineri, anul viitor sau în următorii ani își vor lua viața în mâini și trebuie să înțeleagă că a gândi înainte e o formă de responsabilitate. A gândi, înainte de a fi cool”, a spus Carmen Petcu. 

Despre proiect a vorbit și inițiatorul, Marco Tempestini: „este o onoare să reușim să dăm mai departe proiectul nostru de suflet, în care este implicată toată echipa Napoca Rally Academy. Acest proiect a ajuns până acum la peste 30 de mii de elevi din România. Din păcate, nu stăm deloc bine la cifrele privind siguranța rutieră în România și peste 50% din cei implicați în incidente nedorite în trafic, sunt tineri. Acest mesaj, de a fi cu adevărat „cool”, este foarte important pentru tinerii noștri”.

Cauzele principale ale producerii accidentelor în care tinerii din grupa de vârstă 18-20 ani sunt implicați sunt: nerespectarea distanței între vehicule, neacordarea de prioritate altor vehicule, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, bicicliști și circulație pe sensul opus. Aceste cauze au drept urmări decese, răniri grave și ușoare.

„Cu un demers atât de generos venit din partea unor oameni titrați, cred că putem să schimbăm mult mentalitatea elevilor noștri care se pregătesc să își obțină permisul de conducere. Avem 8.000 de elevi în grupul țintă. Pe 16 noiembrie vom avea primul eveniment la Casa de Cultură din Salonta. Vom continua, pe 17 noiembrie, la Marghita, apoi pe 24 la Beiuș și Ștei și, până la sfârșitul anului, cu o parte a elevilor din Oradea. Anul viitor, până în februarie-martie, sper să reușim să termincăm cu toți elevii din Oradea”, a declarat Horea Abrudan.

 

Centrul mobil SMURD și instructori specializați

Mircea Mălan a adăugat că speră ca proiectul să nu fie un demers izolat ci să fie organizat an de an pentru toți copiii: „vom avea 400-500 de copii la fiecare întâlnire. Merită să vină pentru că vor avea parte de surprize. Pe lângă ochelarii care le vor arăta senzația pe care o are un șofer când e obosit, a consumat alcool sau droguri, vor putea și să se fotografieze și să se urce într-o mașină de competiție”.

Șeful IPJ Bihor, Alin Haniș, a spus că tinerii de 17-19 ani sunt o categorie vulnerabilă în trafic și că se bucură că informațiile din proiect nu vor ajunge doar la șoferi ci și la pietoni și la pasagerii din autovehicule.

Florin Zoicaș a spus că în proiect va fi folosit și centrul mobil SMURD alături de instructori specializați.

Proiectul „Be cool - Gândește înainte!” este inițiat și implementat de echipa Napoca Rally Academy, cu sprijinul mai multor instituții: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, ISU, Poliția Rutieră Bihor, SMURD Bihor și Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea.

Conform pilotului Marco Tempestini, proiectul a început în 2011, în Cluj, dar a fost întrerupt până în 2016. A fost reluat și a continuat chiar și în pandemie, deși on-line, nu a avut impactul la care se așteptau organizatorii.