Campania, care se implementează în perioada 3 aprilie 2017 - 21 decembrie 2018, este fundamentată pe un studiul în rândul populaţiei şcolarizate cu vârsta de 16 ani, conform căruia 8,1% dintre adolescenți au experimentat consumul de canabis.

Lansarea campaniei a avut loc vineri, 13 octombrie 2017, la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor,în prezența inspectorului Axinte Bogdan - CPECA, Radu Bitea - preşedintele Asociației Județene de Fotbal, Daniel Bizău - purtător de cuvânt Jandarmi, Daniela Sopota - inspector IȘJ Bihor și Bogdana Bodog - secretar al Consliului Județean al Elevilor Bihor.

„Părinții salută aceste campanii, sunt îngrijorați și de multe ori nemulțumiți că nu facem mai multe acțiuni de acest fel. Copiii le spun acasă că au venit la dirigenție cei de la antidrog sau de la DSP Bihor. Avem, așadar, un feedback pozitiv. Din discuțiile cu ei am observat că sunt mai îngrijorați părinții de adolescenți, care merg la majorate, petreceri private, cluburi. Acolo se pot întâmplă multe lucruri la care ei nu au acces”, a povestit inspectoarea Daniela Sopota.

Conform specialiștilor antidrog, canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România atât în rândul populației generale, cât și în rândul elevilor. 8,1% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună.

În baza rezultatelor studiului ESPAD 2015, noile substanţe psihoactive (NSP) se situează pe locul doi, după canabis, în topul celor mai consumate droguri, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion declarând consumul experimental de NSP și 3,1% menționând că au consumat recent.

Campania are drept scop prevenirea consumului de canabis şi NSP (aşa-numitele „etnobotanice”) şi a altor comportamente violente asociate consumului de substanţe, în rândul a 6.440 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, din Bihor.

„Fii tu! Fără droguri! Fără violenţă!” se derulează în 19 instituţii de învăţământ de nivel liceal din judeţul Bihor (mediu urban şi rural) şi pe stadioanele amenajate în vederea derulării campionatului naţional de fotbal (Liga a IV-a şi a V-a), ca spaţii recreative de petrecere a timpului liber pentru tineri.

Pe lângă cei 6.440 de tineri, beneficiarii indirecţi sunt estimaţi a fi 12.000 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, 700 de cadre didactice şi 119 arbitri de fotbal din Bihor.

Obiectivele campaniei vor fi atinse prin sesiuni de prevenire a consumului de canabis și NSP în instituţii de învăţământ din Oradea şi judeţul Bihor, pentru categoria de vârstă 14-17 de ani și activităţi de informare şi promovare a alternativelor de viaţă sănătoasă, în zone în care tinerii aleg sa-şi petreacă timpul liber (spaţii recreaţionale), competiţii sportive.

Campania îşi propune derularea unui număr total de 190 activităţi: 95 activităţi de informare şi 95 activităţi de tip „colocviu”, precum şi 60 activităţi de tip „punct de informare”/distribuire materiale informative.

Este organizată de Ministerul Afacerilor Interne - Agenţia Naţională Antidrog, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea și Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor.

Parteneri în cadrul campaniei sunt: Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Județeană de Fotbal Bihor şi DIGI24 Oradea.