Cartierul Nufărul I se va încălzi cu apă geotermală - Un proiect de 19 milioane euro
Municipalitatea orădeană va depune spre finanţare un proiect european privind valorificarea energiei geotermale în cartierul Nufărul 1, prin care peste 13.000 de orădeni urmează să beneficieze de apă caldă şi încălzire pe bază de apă geotermală. Valoarea proiectului este de 19 milioane euro, din care contribuţia municipiului Oradea va fi de aproximativ 4 milioane de euro, restul finanţării provenind din fonduri nerambursabile.
Proiectul va fi supus aprobării în şedinţa extraordinară a Consiliului Local de joi, 12 aprilie, şi urmează a fi înaintat spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Primăria urmăreşte prin acest proiect creşterea eficienţei energetice, precum şi exploatarea durabilă a zăcământului şi finanţarea reinjecţiei apei geotermale, Oradea fiind singurul oraş din România care face reinjecţie de apă geotermală. „În perioada următoare, în afara acestui proiect, ne propunem să obţinem licenţă de explorare şi de exploatare a zăcământului de apă geotermală (suntem în curs de obţinere a acestei licenţe şi sper că în cursul lunii aprilie vom avea această licenţă), preluarea unor puţuri de apă geotermală de pe teritoriul municipiului Oradea şi, nu în ultimul rând, continuarea acestor investiţii prin realizarea de noi puţuri de exploatare şi de reinjecţie în perimetrul pe care municipiul Oradea îl va avea în concesiune”, a spus primarul Ilie Bolojan, joi, într-o conferinţă de presă.
Beneficiarii direcţi ai investiţiei sunt cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul1, respectiv 6.217 apartamente, instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier.
În prezent, în cartierul Nufărul I există 7 puncte termice (PT839, PT840, PT844, PT845, PT863, PT878, PT883), care produc agentul de încălzire din reţeaua de transport primară, în timp ce apa caldă de consum este produsă de către Transgex. „Cu acest proiect urmărim în primul rând creşterea gradului de utilizare a apei geotermale pentru producerea energiei termice, apoi realizarea unei noi capacităţi de producere a agentului termic în oraşul nostru, reducerea costurilor de producere a gigacaloriei, reducerea pierderilor care există astăzi în reţea, atât la punctele termice cât şi pe reţeaua de transport şi distribuţie, reducerea cheltuielilor cu mentenanţa şi cu intervenţiile la avarii pe care astăzi le avem, având în vedere starea precară în care se află reţeaua din cartierul Nufărul”, a precizat viceprimarul Mircea Mălan.
Punctele termice vor fi demolate
Sistemul prevede patru puţuri, două de extracţie şi două de reinjecţie. Dintre cele două puţuri de extracţie, unul există deja în administrarea Transgex, în zona străzii Depozitului, iar unul va fi săpat la 2,3 kilometri adâncime în strada Meiului, pe amplasamentul din spatele bisericii ortodoxe de lângă Parcul Salca. Apa uzată termic va fi reinjectată prin puţul deţinut de Transgex în strada Peneş Curcanul şi unul din zona străzii Ciheiului, pentru care municipalitatea vrea să obţină licenţă de exploatare. În cadrul proiectului va fi realizată o reţea nouă de 11,2 kilometri de reţea de transport a agentului termic primar către 277 de module termice la nivel de scară de bloc, care vor înlocui cele şapte puncte termice existente în prezent. "Cele şapte puncte termice din Nufărul I vor fi dezafectate, demolate, iar în locul lor vor fi amenajate spaţii verzi şi locuri de parcare", a precizat viceprimarul Mircea Mălan.
Modulele termice le oferă consumatorilor avantajul că, preparând agentul termic la nivelul scării, apa nu se mai răceşte pe conducte, iar orădenii nu sunt nevoiţi să o lase să curgă minute în şir la robinet.
"Oraşul va dispune de capacitate de producţie flexibilă şi va fi garantată siguranţa furnizării agentului termic către populaţie indiferent de condiţiile meteorologice. Dacă vom continua în acest ritm, în câţiva ani oraşul va avea un sistem de termoficare centralizat performant. Suntem singurul oraş din România care şi-a crescut numărul de beneficiari, în celelalte a scăzut în mod drastic", a mai adăugat Mircea Mălan.
Indicatorii tehnici ai proiectului vor fi supuşi aprobării Consiliului Local în şedinţa extraordinară din 12 aprilie, după care lucrările vor fi scoase la licitaţie, cu termen de finalizare în 24 de luni, existând şanse ca ele să înceapă chiar în această toamnă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.