Zeci de pești morți au putut fi zăriți plutind, zilele acestea, pe apele Crișului Repede, în zona în care se află în plină desfășurare lucrările de amenajare a malului stâng al Crişului Repede, pe tronsonul dintre Podul Ferdinand (rebotezat Sf. Ladislau) și pasarela de la Centrul de Calcul Informatica.

Contactat telefonic, Andrei Togor, de la Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, ne-a declarat că este la curent cu situația mortalității piscicole de pe Crișul Repede.

„Am alertat, duminică, Garda de Mediu şi Apele Române, instituții competente pentru a lua măsuri în vederea depistării sursei acestei probleme. De la Garda de Mediu, mi s-a promis că azi (miercuri, 16 august-n.r.) va exista un punct de vedere oficial”, ne-a declarat Andrei Togor.

Potrivit acestuia, este posibil ca peștii să fi murit din cauza temperaturilor ridicate și a excesului de plante acvatice. „Practic, datorită faptului că ziua a devenit mai scurtă decât noaptea, vegetația acvatică produce mai puțin oxigen decât consumă”, a mai spus interlocutorul nostru.

În opinia sa, există ipoteza unei îmbolnăviri, dar în mediul natural, implicit fără o suprapopulare a peștilor (factor care, de obicei, cauzează boli în rândul ihtiofaunei), șansele sunt relativ mici ca aceasta să se adeverească. „Cu toate că peștii arată destul de rău și nu este exclusă această variantă!”, a menționat Andrei Togor.

Trist este că peștii din această zonă, majoritatea scobari, pe care fotoreporterul CRIȘANEI i-a surprins în imagini, au pete albe pe corp. Interlocutorul nostru spune că aceste pete sunt cauzate de Saprolegnia, o ciupercă prezentă în majoritatea apelor, și care, de obicei, se instalează pe organismele slăbite și bolnave ale animalelor acvatice.

„Personal am văzut, sâmbătă dimineața, morunași și scobari morți. Toate speciile enumerate până acum sunt reofile (care preferă mediul din apele curgătoare - n.r.). De la alți pescari am înțeles că au început să moară și lini și carași (specii mai rezistente, care preferă viața în habitate acvatice lent curgătoare/stagnante), dar și șalăi, populați de Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni”, ne-a mai declarat Andrei Togor.

Reprezentantul Aqua Crisius este de părere că această mortalitate este favorizată de faptul că nivelul Crișului Repede a fost foarte mic în ultima vreme, iar temperaturile ridicate și colmatarea excesivă din sectorul urban au contribuit și ele semnificativ la acest dezastru. Rămâne de văzut cine va plăti pentru asta şi ce măsuri vor lua Apele Române pentru curăţarea albiei râului de vegetaţia în exces.