Cei care circulă pe două roţi, dar nu respectă regulile, riscă amenzi de peste o mie de lei - Poliţiştii, cu ochii pe biciclişti
Aproape o sută de bicicliști care nu au respectat legislația rutieră au fost sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, miercuri.
Poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pentru combaterea abaterilor săvârșite de către bicicliști sau pietoni, a conducerii cu viteză excesivă sau neadaptată, a depășirilor neregulamentare și, în general, a cauzelor generatoare de accidente rutiere. Au fost aplicate 155 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 67.425 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, polițiștii au reținut 24 de permise de conducere și trei certificate de înmatriculare.
Astfel, în cadrul acțiunilor derulate în trafic, au fost sancționați 98 de bicicliști, 14 pietoni, 20 de sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitelor legale de viteză, trei au fost pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, două pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, o sancțiune a fost pentru folosirea telefonului mobil la volan fără sistemul de tip mâini libere, au fost sancționate două depășiri neregulamentare, iar 15 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.
Poliţiştii vin şi cu mai multe recomandări pentru biciclişti: pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă cel puțin 14 ani; copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăți private, iar deplasarea pe drumurile publice se face doar însoțiți de adulți; bicicletele trebuie conduse pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament. Acolo unde există piste speciale pentru biciclete, conducătorii acestora le vor folosi obligatoriu. Unde există acostamente amenajate cu prundiș, pământ bătătorit sau poteci laterale, bicicliștilor li se recomandă folosirea lor. La schimbarea direcției de mers asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp intenția de a vira. Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei. Virajele spre drepta se încep de pe partea dreptă a drumului iar virajele spre stânga de lângă axul drumului. Apropierea de axul drumului se realizează din timp, înainte de efectuarea propriu-zisă a manevrei. În circulația pe drumurile publice bicicleta trebuie echipată cu dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcțional, de direcție, cu lumini corespunzătoare și dotată cu sistem de avertizare sonoră și cu dispozitive fluorescent-reflectorizante. Pentru un plus de siguranță se recomandă ca biciclistul să poarte cască de protecție omologată, iar în mod obligatoriu pentru a putea fi observat de ceilalți participanți la trafic, să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei, sau atunci când vizibilitatea este redusă.
Bicicliştilor le este interzis: să circule în paralel, cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate; să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale; să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora; să se țină de un vehicul aflat în mers; să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special sau este construit/echipat special pentru transportul altor persoane; să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic; să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă; să conducă bicicleta fără a menține contactul roților cu solul. Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă este interzisă. Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor pe drumurile publice se sancționează cu 6 - 8 puncte amendă (între 870 și 1.160 de lei).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.