Începând de astăzi și până duminică, Oradea va fi gazda celui mare mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România. Aflat la cea de-a 17-a ediție, evenimentul aduce împreună peste 350 de sportivi de la 75 de fundații, asociații și școli de masă și speciale din 31 de județe și din Republica Moldova, peste 170 de antrenori și membri de familie, 250 de voluntari, personal medical și staff tehnic.

Cel mai așteptat moment sportiv Special Olympics România de după pandemie își propune să pună în lumină puterea comunității și determinarea sportivilor speciali, demonstrând că „Sportul UNEȘTE toate abilitățile”.

 Din programul evenimentului fac parte competițiile sportive, evaluările medicale gratuite, Cursa Flăcării Speranței, demonstrațiile celor mai mici sportivi,dar și activitățile de voluntariat, susținute de către medici și studenți ai Universității din Oradea, medici și specialiști din toată țara care vor participa la evaluările de sănătate, membri ai Cluburilor Lions Oradea, Lions Oradea 22, Leo Black Eagle, elevi ai programului Școala Generației Unificate, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Școala Gimnazială Nr. 16 și voluntarii de la  Fundația Motivation România.

Astfel, astazi se vor desfășura, începând cu ora 9.00, competiții preliminare, bocce unificat, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activități distractive, în campusul Universității din Oradea. Sambata vor avea loc competiții preliminare la atletism și bocce, competiție și finale la baschet unificat 3x3, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activități distractive - în campusul Universității din Oradea, începând cu ora 09:00. Flacăra Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, va fi purtată de sportivii Special Olympics, de personalități sportive locale și de reprezentanți ai forțelor de ordine, pe Traseul Flăcării Speranței care va porni din fața Primăriei la ora 18:00, și va continua pe malul Crișului Repede până la Sala Sporturilor Antonio Alexe.

Ceremonia de Deschidere se va desfășura la Sala Sporturilor Antonio Alexe, de la ora 19:00, cand vor defila delegațiilor celor 350 de sportivi și 170 de antrenori invitați, aprinderea Flăcării Speranței, înălțarea steagului Special Olympics, rostirea jurământului Special Olympics. O serie de momente artistice emoționante vor fi asigurate de Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului, elevi de la Palatul Copiilor din Oradea, Clubul Sportiv al Universității din Oradea, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Clubul Fit Dance.

Duminica, in ultima zi a evenimentului vor avea loc competițiile finale și ceremoniile de premiere la atletism și bocce, în campusul Universității din Oradea pentru probele de atletism și bocce, începând cu ora 09.00, precum si competițiile finale și ceremoniișe de premiere la bazinul Crișul pentru probele de înot, începând tot cu ora 09.00.

„Pentru întreaga comunitate de antrenori, părinți și sportivi cu dizabilități intelectuale, Jocurile Naționale Special Olympics sunt cel mai așteptat eveniment dintr-un an. Este evenimentul care unește toate abilitățile și validează efortul, ambiția și performanțele tuturor. Ne bucurăm că în 2024 această sărbătoare națională a incluziunii sociale prin sport se celebrează la Oradea, în acest oraș superb, cu tradiție sportivă, unde am găsit deschidere și apreciere pentru misiunea noastră. Le mulțumim tuturor partenerilor pentru sprijin și generozitate și vă invităm să spuneți alături de noi Hai, BRAVII!”, a precizat Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România.

Evenimentul este organizat de Fundația Special Olympics România cu sprijinul Visit Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Oradea Transport Local, Serviciul de Ambulanță Județean Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”, Jandarmeria Bihor, Clubul Lions Oradea, Clubul Lions Oradea 22, Clubul Leo Black Eagle și Asociația Down Oradea, având ca sponsori locali European Foods, Hotel Impero, Top Cuisine, Microlite, partenerul tehnic la evenimentului fiind Hervis Sports&Fashion.