În ședința extraordinară de miercuri, 12 mai, a Consiliului Judeţean Bihor au fost aprobaţi, cu voturile consilierilor PNL şi UDMR, indicatorii tehnico-economici pentru centura Aleşd. De asemenea, a fost aprobat culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul centurii.

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CJ Bihor de miercuri, desfăşurată online, s-au aflat două proiecte legate de construcţia viitoarei şosele de centură a oraşului Aleşd: unul privind indicatorii tehnico-economici rezultaţi din studiul de fezabilitate, iar celălat privind culoarul de expropriere de pe traseul centurii. Este vorba de cea de-a treia variantă propusă de CJ Bihor, care are două porţiuni: prima începe de pe DN 1 dinspre Oradea, ocoleşte Aleşdul prin partea de sud, şi revine pe DN 1 la ieşirea spre Tinăud; a doua porţiune continuă de la DN 1 până la Peştiş, unde se intersectează cu DN 1H, care merge spre Zalău. Lungimea totală va fi de 5,852 km, cu o lăţime de 9 - 10 m, din care partea carosabilă va fi de 7 m. Sunt prevăute: 3 poduri, 5 podeţe, 12 podeţe transversale, o parcare de odihnă, o pistă de biciclete pe o lungime de 1,65 km şi trotuare pe 1,46 km. Valoarea estimată a investiţiei este de 121,132 milioane lei (aproximativ 25 milioane euro) cu TVA inclus, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Durata de realizare este de 15 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Lucrarea este realizată de CNAIR. În ceea ce priveşte culoarul de expropiere, acesta doar a fost aprobat de Consiliul Judeţean (cu voturile PNL şi UDMR), despăgubirile urmând să fie suportate de CNAIR. Mai exact, vor fi expropriate 373 terenuri, cu o suprafaţă totală de 16,25 hectare. Vor fi demolate două case, din care una este locuită. Potrivit CJ Bihor, cele două case sunt foarte vechi.

La vot, liderul consilierilor PSD, Felix Cozma, a anunţat că social-democraţii vor vota împotrivă, motivând că traseul ales trece prin oraș și afectează locuitorii Aleșdului. În plus, „există un proces pe rol și probabil oamenii vor câștiga, de aceea întreb: daunele pe care le va plăti Consiliul Județean cine le va suporta?”. „Faptul că există oameni nemulțumiți și s-au adresat instanței nu înseamnă că se poate ține în loc un proiect de importanță majoră. De 25 de ani vorbim despre centuri și au rămas pe hârtie din cauza abordărilor politicianiste populiste”, i-a replicat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, cel care a condus şedinţa extraordinară în absenţa preşedintelui Ilie Bolojan.