Greva spontană a angajaţilor de la OTL a ajuns joi dimineaţa la final, după ce încă de miercuri seara câteva autobuze ieşiseră pe traseu. Cu două zile tăiate de la plată şi fără nicio majorare salarială, ba chiar cu nişte disponibilizări „la pachet”, protestatarii ar putea fi obligaţi şi la plata pierderilor suferite de societate, dacă instanţa va declara, astăzi, protestul ilegal...

Vizitele primarului Ilie Bolojan în rândul protestatarilor de la OTL nu au rămas fără efect. Planul de măsuri anunţat, care includea restructurări de personal şi reducerea numărului de curse, le-a dat de gândit angajaţilor că nu există cale de ieşire, decât aceea de a reîncepe munca sau calitatea de şomeri. Astfel, după ce timp de două zile, şoferii şi vatmanii au refuzat să iasă pe traseu, începând de miercuri seară nouă autobuze au început să circule în oraş. Joi dimineaţa, confruntați cu posibilitatea legală de a li se desface contractele de muncă pentru absență nemotivată, fiind deja a treia zi în care lipseau nejustificat, lucrătorii societății locale de transport au reluat lucrul. „La ora 4.30 au ieşit pe traseu primele 21 de autobuze, iar la ora 7.00, au ieşit pe poarta depoului şi tramvaiele. Le-au urmat apoi şi restul autobuzelor, astfel că pe trasee sunt la această oră (n.r. – ieri dimineaţă la ora 8.00) toate cele 49 de autobuze şi 26 de tramvaie, cât e necesarul la această oră”, ne-a declarat ieri dimineaţă directorul OTL Viorel Pop.

Firmele solicită despăgubiri

Modul în care au organizat, însă, acest protest, adică fără a asigura o treime din activitate, aşa cum prevede contractul colectiv de muncă, ar putea fi taxat, însă, de instanţa de judecată, care a fost sesizată de conducerea societăţii, solicitându-se declararea ilegală a protestului. În această dimineaţă, de la ora 10.00, greviştii OTL vor fi prezenţi la Tribunalul Bihor, unde vor da explicaţii cu privire la acţiunea lor. „Dacă instanţa va declara protestul ilegal, vom trece la cuantificarea pagubelor. Avem deja multe cereri de despăgubire din partea unor societăţi orădene, iar cei vinovaţi de aceste pierderi vor fi obligaţi să plătească. Angajaţii ar putea fi sancţionaţi, pe lângă faptul că nu vor fi plătiţi pentru cele două zile de absenţă nemotivată”, ne-a mai declarat directorul Pop, adăugând că, în ciuda faptului că au ameninţat că sunt dispuşi chiar să demisioneze, nicio o astfel de cerere nu a fost depusă în cele din urmă.

Directorul societăţii a lansat şi un apel către orădeni, pe care i-a rugat să dea dovadă de înţelegere şi să nu aducă jigniri şoferilor sau vatmanilor, deoarece „au fost manipulaţi”.

Mulţumiri din partea prefectului

Agangajţii OTL au primit mulţumiri din partea prefectului de Bihor, Ioan Mihaiu, pentru „că au înțeles importanța reluării activității pentru normalizarea transportului public în orașul nostru”. „Conștientizarea, responsabilizarea și intrarea în legalitate din partea părților implicate vin în întâmpinarea tuturor orădenilor care folosesc transportul în comun.

În momentul de față (n.r. – ieri dimineaţă), a fost reluată integral activitatea autobuzelor și tramvaielor de transport persoane, urmând a se purta în continuare discuții de negociere pentru încetarea completă a conflictului de muncă”, se precizează într-un comunicat de presă transmis joi, care mai notează faptul că prefectul județului Bihor este dispus să ofere întreg sprijinul și interesul pentru soluționarea acestei situații care cauzează un înalt grad de disconfort în rândul cetățenilor.