Consiliul Judeţean Bihor, întrunit ieri în şedinţă în plen, a aprobat desfiinţarea Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, prin care erau finanțate proiecte ale ONG-urilor. Activitatea acestei direcţii a fost mult contestată de liberali, care au acuzat că prin intermediul ei sunt direcţionate fonduri către asociaţii apropiate UDMR şi PSD.

De la declanşarea pandemiei de coronavirus, a fost prima dată când consilierii judeţeni s-au întrunit în şedinţă în plen. Primul punct pe ordinea de zi a fost validarea unui nou mandat de consilier – Alina Buzle (PNL) a preluat locul rămas liber în urma demisiei lui Sebastian Lascu. Alina Buzle a depus ieri jurământul, fiind repartizată în comisia pentru protecţia mediului, turism şi agricultură. Printre proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a figurat desfiinţarea Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP), care a funcţionat în subordinea CJ Bihor. Activitatea direcţiei a fost contestată de multe ori de liberali, care au acuzat că banii destinaţi sprijinirii proiectelor elaborate de societatea civilă erau, de fapt, destinaţi finanţării asociaţiilor şi ONG-urilor apropiate partidelor aflate la conducerea CJ. Potrivit proiectului aprobat cu 32 de voturi pentru şi două abţineri, „se desființează toate posturile, în număr de 17” ale DDIP. De asemenea, în termen de 10 zile, directorul instituției va emite deciziile de concediere, iar în 60 de zile, instituția va fi radiată.

Pe de altă parte, consilierii au refuzat să-şi dea acordul pentru desemnarea comisiei care să organizeze și să finalizeze procedura de selecție a noului administrator al SC Parcuri Industriale Bihor SA, liberalii propunând retragerea materialului de pe ordinea de zi. „Sunt surprins de faptul că nu sunteți de acord cu propunerile. Membrii fac parte dintr-o comisie care trebuie să aleagă sau să hotărască un membru în CA al Parcurilor Industriale. Dânșii nu sunt consilieri județeni, sunt funcționari publici”, a replicat vicepreședintele Ioan Mang. În luna februarie, adunarea generală a societății a aprobat declanșarea procedurii pentru selectarea unui administrator definitiv, după ce funcția a rămas vacantă. Conform calendarului, până la data de 17 iulie, comisia trebuia să finalizeze planul de selecție. Deoarece proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, comisia de selecţie nu a fost completată, iar desemnarea unui administrator, amânată. În aceste condiţii, conducerea societății Parcuri Industriale Bihor va fi asigurată, în continuare, prin interimat. În privinţa activităţii derulate de Parcuri Industriale Bihor, conducerea CJ a anunţat că în urmă cu două luni a fost recepționat parcul industrial din Tileagd, luna viitoare urmând să fie recepționat cel de la Săcueni.

„Am avut discuții, săptămâna trecută, cu posibili investitori. Până nu demult era problemă că nu aveam parcuri. Facem demersuri și vom rezolva și situația investitorilor”, a afirmat președintele Pásztor Sándor.

„În ceea ce privește chiriașii, nu mi-aș dori un concurs în privința rapidității cu care va fi ocupat un parc industrial, ci îmi doresc să îl ocupăm bine; nu showroom auto, depozit de pantofi, nu restaurante și săli de nunți, nu acesta este scopul unui parc industrial. Trebuie să avem firme care fac producție, eventual care fac export, care angajează forță de muncă. Aveți răbdare! Uitați-vă ce firme există în parcurile industriale din Cluj și Debrețin”, a menţionat vicepreşedintele Ioan Mang.

Tot în şedinţa de ieri a fost prelungit cu încă şase luni mandatul membrilor Consiliului de Administraţie al Aeroportului Oradea. La propunerea lui Mang, s-a aprobat ca printre obligaţiile CA să fie inclus şi pregătirea concursului pentru selecţia unui CA care să aibă un mandat de patru ani.