Activitatea cultural-educativă „Cercul AS”, pentru Cetățenii Activi la Puterea a Treia, din cadrul Bibliotecii Virtuale Elit, a îngemănat o „bibliotecă vie” - col (r) dr. Constantin Moșincat.

În cinstea domniei sale a fost închinat un volum, sub denumirea „Ofițerul, istoricul și omul”, coordonat de col. (r) ing. Dan Poinar.

În cuvântul de deschidere a activității, doamna director al Bibliotecii Virtuale Elit, Mirela Silaghi, a precizat că cel mai potrivit cuvânt care-l caracterizează pe domnul colonel în rezervă dr. Constantin Moșincat este „patriot”, deoarece autorul este dedicat apărării valorilor naționale și a drepturilor cetățenilor prin toată gama de activități pe care le-a desfășurat de-a lungul vieții, de la militar de carieră, istoric militar și publicist, cercetător-documentarist, director de editură, scriitor, până la cetățean activ în apărarea valorilor culturii române. Acesta a scris și publicat numeroase cărți, articole cu tematică militară - istorie militară, strategie și tactică militară, securitate națională, politică de apărare și alte subiecte legate de domeniul militar - și nu numai, ce pot fi utile atât militarilor activi sau celor în rezervă, cât și persoanelor civile care doresc să cunoască și să înțeleagă mai bine istoria și politica militară.

Invitatul de onoare, în prezența unui public însemnat, constituit din mai multe generații, elevi, personal activ al bibliotecii și pensionari civili/militari, și-a expus laborioasa activitate editorială, științifică, de istorie și cultură.

Prețioasa lecție de istorie, credință și patriotism a fost prezentată prin salba de opere scrise, nu puține la număr, în jur de 50 de volume, în care cuprinde file de istorie a patriei - cu privire la război, memoria faptelor înaintașilor, drama poporului român, apărarea patriei, drapelul de luptă, istoricul unităților militare (Divizia 11 Mecanizată Carei, Regimentul 3 „Dorobanți” Olt, Centrul Militar Județean Bihor), sistemul românesc de fortificații etc; file de politică militară - apărarea vestului României 1930-1940, marșul spre Marea Unire,  Dictatul de la Viena etc; file de credință - ale ostașului român și ale Bisericii române ca al doilea brâu de fortificație; file de erou - Generalul Traian Moșoiu, Generalul H. M. Berthelot; file de cotidian - imagini din Bihor etc.

Volumele expuse pe măsuța bibliotecii au cuprins, printre filele descrise, și povestea zămislirii lor: cu mare trudă, de documentare și cercetare, perseverență, abnegație și crez, căci acestea sunt devizele „bravului cavaler” - domnul colonel în rezervă dr. Constantin Moșincat. Printre acestea, amintim: Din poarta sărutului cu dragoste de țară; Starea de veghe; Politica de apărarea a vestului României 1930-1940; Semnături decisive pentru politica de apărarea a vestului României 1930-1940; Biserica - al doilea brâu de fortificație la granița de vest a României Mari; Pași pe caldarâm. De la pace la dictat (1815 - Viena - 1940); Încrustări istorice; Cazemata. Sistemul românesc de fortificații (1937-1940); Puterea credinței etc.

În expunerea sa, domnul Constantin Moșincat a amintit pilonii pe care era clădită vitejia soldatului român în luptele sale, incluzând aici și binecuvântarea pe care o primeau ostașii din partea preotului și a părinților, atunci când plecau în cătănie, adăugând la acestea și rolul destinului.

La momentul feed-back-ului, când au fost făcute completările și s-au oferit răspunsuri la unele întrebări, domnul colonel (r) Grațian Popovici a făcut aprecieri cu privire la întreaga activitate a domnului Constantin Moșincat, cunoscând bine parcursul evoluției acestuia în carieră, precizând că era de ajuns să fi scris o singură carte din întregul șir al operelor sale, respectiv „Puterea credinței”.

Doamna profesor Ica Vesa a pus întrebarea „Totuși, de ce nu s-a realizat unirea cu Basarabia?”, la care autorul a răspuns foarte documentat, dând exemple de evenimente și motive de neîntemeiere a unirii din acele vremuri.

Doamna economist Florica Mera a mulțumit pentru frumoasa expunere, punând și ea întrebarea retorică: „Unde ne sunt bărbații de altădată?”, continuând să motiveze că era mai bine dacă tinerii satisfăceau stagiul militar obligatoriu, căci milităria îi ordona puțin și îi făcea mai bărbați.

Și, dacă s-a pomenit mai sus de destin, printre concluziile făcute s-a remarcat și doamna profesor dr. Maria Bilan, cu un citat din opera Părintelui Arsenie Boca, care spune în cartea sa „Cărarea Impărăției” că: „În fiecare ins a închis Dumnezeu chemarea către tot rostul şi lucrul pe care - la vreme - le va avea între oameni”, iar în domnul colonel (r) dr. Constantin Moșincat a reunit Dumnezeu chemarea de militar, istoric și scriitor, căci talanții pot fi înmulțiți de către unele persoane investite cu har, pe care mai apoi să-l preschimbe în „dar” altor semeni, mulțumind pentru această lecție de istorie și patriotism.

Activitatea s-a încheiat prin cuvântul de mulțumire al doamnei director Mirela Silaghi, care a primit ca dar de donație o serie de volume din activitatea editorială a oaspetelui, iar ca să ne fie încântarea memorabilă, s-au intonat câteva cântece patriotice, printre care: Imnul României, Treceți batalioane române Carpații și Marșul lui Iancu, sub „bagheta instrumentală a acordeonului”, mânuit cu dragoste de către reputatul profesor Ioan Fluieraș.

Au urmat apoi scurte aprecieri cu privire la activitatea desfășurată din partea celorlalți participanți.

Maria-Odette BILAN