În situaţia critică prin care trece România în contextul evoluţiei imprevizibile a pandemiei generate de noul coronavirus, printre cele mai căutate produse de către populaţie sunt cele de igienă personală, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare.

În încercarea de a ajuta populația României, compania Scandic Distilleries – al cărei obiect de activitate principal este producția de băuturi alcoolice şi spirtoase – face eforturi în a-şi orienta capacitatea de producție de alcool etilic spre producţia de alcool sanitar.

„România traversează o situație critică în contextul evoluției imprevizibile a pandemiei generate de Covid-19, fapt ce determină toți producătorii de materiale sanitare (inclusiv pe noi), să-și concentreze toate eforturile și resursele pentru a crește producția de alcool sanitar, pe termen lung.

Pentru adaptarea la această situație fără precedent, societatea Scandic Distilleries este nevoită să facă față obstacolelor care duc la fluctuațiile de preț, cauzate de următorii factori:

- Creșterea semnificativă a prețului materiilor prime pentru ambalare (flacoane, capace PET și folie polietilena termocontractibilă).

- Creșterea prețului materiilor prime folosite în producția alcoolului sanitar, precum și al făinii utilizate în procesul de obținere a alcoolului etilic, mai ales că majoritatea acestor materii prime provin din țări afectate şi ele de pandemia de Covid-19, unde furnizorii au aplicat măriri ale preţurilor. La toate acestea se adaugă creșterea prețurilor de transport şi devalorizarea substanțială a leului din ultima perioadă.

- Suplimentarea resurselor necesare producției, a personalului, a utilităților și echipamentelor necesare asigurării logisticii și fluxului tehnologic”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Compania bihoreană de băuturi spirtoase mai arată că orientarea capacităţii de producţie spre fabricarea de alcool sanitar implică şi alte costuri sociale, cum sunt recalificarea şi acomodarea angajaţilor cu noile condiţii de muncă pe timp de pandemie, costuri suplimentare privind echipamentele de protecţie şi a transportului individual spre şi de la locul de muncă, în condiţii de securitate sanitară – costuri suportate în totalitate de companie.

 

Donaţii şi sponsorizări pentru spitale

„Luând în considerare că alcoolul sanitar Mona este un produs de cea mai bună calitate, ce îndeplinește criteriile unui biocid și are atestările aferente, depunem toate eforturile să menținem prețul de producție la cel mai jos prag care să asigure, totodată, parametrii de eficiență, având în vedere că practicăm printre cele mai mici prețuri din piață. Din calculele noastre, estimăm că un procent reprezentativ de 30-50% din prețul de vânzare se întoarce, direct sau indirect, la stat. În același timp, trebuie să menţionăm că prețul de vânzare practicat de comercianţi este stabilit liber de fiecare în parte, iar noi, în calitate de producător și furnizor nu-l putem influența în niciun fel”, arată compania.

Şi, tot în cadrul efortului de a ajuta populaţia în aceste vremuri de pandemie, Scandic Distilleries sprijină sistemul de sănătate prin donaţii şi sponsorizări cu materiale sanitare, sprijinind astfel cadrele medicale aflate în primul rând al luptei cu pandemia Covid-19.

 

Creşteri mari de preţuri în piaţă

Nu în ultimul rând trebuie menţionat că, în acest moment, pe piaţa din România s-au observat creşteri semnificative ale preţurilor la raft către utilizatorul final, la foarte multe produse alimentare - legume, fructe, pâine, produse de panificaţie, făină etc. - dar şi la produse necesare în gospodărie, sau de protecţie – dezinfectanţi externi, măşti, mănuşi de unică folosinţă etc. De asemenea, preţul altor biocide disponibile în piaţă este şi de 10 ori mai mare, în funcţie de conţinutul de alcool 100% pe unitate de măsură (litru).

Faptul că niciun alt producător important de produse spirtoase nu şi-a reorientat producţia către alcoolul sanitar demonstrează odată în plus că acest produs nu este unul atractiv din punct de vedere economic pentru companiile care respectă întru totul cerinţele legale.