Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea au anunțat inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea și Aeroportul Internațional din München, o măsură menită să răspundă nevoii bihorenilor de conexiuni mai rapide și mai eficiente cu Europa.

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de vineri, 29 noiembrie, un proiect de hotărâre privind impunerea unei obligații de serviciu public în vederea operării serviciilor aeriene regulate între Aeroportul Oradea și Aeroportul din München.München a fost ales ca destinație datorită poziției sale de hub aerian internațional, care oferă legături convenabile către numeroase destinații globale, facilitând astfel accesul direct la rețele aeriene extinse. „Pornind de la nevoia comunității bihorene de a fi cât mai racordată cu lumea, continuăm preocupările pentru a găsi variante de operare pentru cursele interne și internaționale, astfel încât bihorenii să poată circula în țară și în Europa pe calea aeriană, iar cei care vor să ne viziteze orașul și județul să poată să o facă mult mai facil. Este vorba despre un demers care implică aprobarea unei obligații de serviciu public pe ruta Oradea-München, documentația urmând să fie transmisă Comisiei Europene. Ne dorim ca această cursă să devină un punct de legătură important cu Europa”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. Pentru a asigura funcționarea constantă a acestei rute, autoritățile locale vor impune o obligație de serviciu public, o măsură ce urmează să fie aprobată de Consiliul Județean Bihor și apoi trimisă spre avizare Comisiei Europene. Documentația detaliată va fi publicată pe site-ul Consiliului Județean timp de 60 de zile, perioadă în care companiile aeriene interesate vor putea depune oferte pentru operarea cursei. Operatorii vor trebui să îndeplinească anumite cerințe specifice, cum ar fi utilizarea aeronavelor cu o capacitate minimă de 90 de locuri și asigurarea a cel puțin trei zboruri săptămânale dus-întors între Oradea și München. Pentru a susține operațiunile în primele faze, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea vor contribui cu subvenții parțiale care să acopere eventualele locuri neocupate. Autoritățile se bazează pe exemplul rutei Oradea - Varșovia, unde gradul de ocupare a crescut constant, reducând astfel treptat necesitatea sprijinului financiar.
Potrivit autorităților, această inițiativă este un pas important pentru creșterea mobilității bihorenilor, dar și pentru atragerea turiștilor și dezvoltarea județului, conectându-l direct la rețele economice și turistice internaționale.