Conflictul dintre CJ Bihor şi Primăria Oradea, într-o fază sensibilă - Presiune cu iz etnic în CLO
Şedinţa ordinară a Consiliului Local Oradea de joi, 26 iulie, a avut parte de o audienţă numeroasă, formată din elevi şi profesori de la Liceul Ady Endre şi de la Şcoala Szacsvay Imre, dar şi din membri UDMR. Aceştia au venit să protesteze împotriva deciziei municipalităţii de a refuza să direcţioneze banii primiţi de la Consiliul Judeţean pentru investiţii la cele două instituţii de învăţământ, alegând, în schimb, să folosească fondurile pentru dotarea internatului de la Traian Vuia.
În ultima şedinţă a CJ Bihor au fost împărţite sumele de bani aflate la dispoziţia administraţiei judeţene către o parte dintre primăriile din judeţ, printre care şi Oradea, în document menţionându-se destinaţia exactă a acestor bani. În cazul municipiului reşedinţă de judeţ, CJ Bihor a decis să aloce 270.000 lei, împărţiţi astfel: 180.000 lei pentru reabilitarea reţelei de termoficare a Liceului Ady Endre, 50.000 lei pentru reabilitarea faţadei Şcolii Szacsvay Imre şi 40.000 lei pentru reparaţii la parohia romano-catolică slovacă. Însă, în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară, Primăria Oradea a propus ca suma alocată de CJ Bihor să ajungă la dotarea internatului de la Colegiului Tehnic „Traian Vuia”. Înainte de şedinţă, primarul Ilie Bolojan a acuzat conducerea administraţiei judeţene că, în localităţile cu primari liberali, a alocat bani pentru proiecte care nu figurau pe lista de investiţii ale comunelor sau oraşelor respective, la fel întâmplându-se şi în cazul Oradiei. Bolojan a mai menţionat că banii primiţi de municipiu nu pot fi folosiţi în scopul avut în vedere de CJ Bihor pentru că clădirea în care funcţionează Liceul Ady Endre nu aparţine municipalităţii, iar clădirea Şcolii Szacsvay este în litigiu. Din acest motiv, s-a decis alocarea banilor pentru o altă investiţie, tot în învăţământ. La ora începerii şedinţei de consiliu, în sală au venit zeci de elevi şi profesori de la cele două unităţi de învăţământ, însoţiţi de membri UDMR şi chiar de managerul judeţului, Szabo Jozsef. Elevii aveau la ei coli de hârtie cu mesaje adresate Primăriei Oradea, pe care se putea citi: „Discriminare”, „Şcoala noastră nu contează” sau „Respectaţi hotărârea Consiliului Judeţean Bihor”.
Liderul grupului de consilieri UDMR, Kirei Melinda, a solicitat scoaterea din proiect a sumelor alocate de CJ Bihor pentru cele două şcoli până la rezolvarea eventualelor probleme de legalitate, însă nu a primit susţinere din partea consilierilor PNL. Primarul Ilie Bolojan le-a transmis celor prezenţi la şedinţă că sunt folosiţi ca scut uman „pentru o cauză de doi lei” de către grupul UDMR din Consiliul Local. El a precizat că administraţia locală a solicitat bani de la CJ Bihor pentru proiecte mari, cum ar fi continuarea drumului expres prin Episcopia, iar administraţia judeţeană ar fi trebuit să aloce bani doar pentru pentru proiectele pentru care au fost depuse solicitări.
Finanţarea cerută este ilegală
În ceea ce priveşte reabilitarea reţelei de termoficare a Liceului Ady Endre, primarul Oradiei a menţionat că, potrivit legii, proprietarul clădirii, în acest caz Episcopia Romano-Catolică, este obligat să întreţină instalaţiile interioare. „Este ilegal să dăm bani unei entităţi care nu e în subordinea CLO ca să-şi repare instalaţiile. Municipalitatea plăteşte chirie pentru această clădire. Sunt bani suficienţi din chiria pe o singură lună pentru ca proprietarul să poată repara instalaţiile”, a afirmat Ilie Bolojan. La propunerea venită din partea consilierilor UDMR de a repara punctul termic care deserveşte Liceul Ady Endre, având în vedere că cei 700 de elevi îngheaţă de frig iarna, viceprimarul Mircea Mălan a menţionat că, odată cu finalizarea lcurărilor de amenajare din zona centrală, punctele termice vor fi desfiinţate, fiecare imobil urmând să fie dotat cu câte un modul termic, astfel că investiţia nu are niciun sens.
În privinţa Şcolii Szacsvay, unde clădirea se află într-o stare de degradare avansată, primarul a menţionat că municipalitatea nu poate efectua reparaţii la faţadă, deoarece imobilul se află în litigiu. „Dacă ar fi existat un protocol prin care Episcopia romano-catolică să se angajeze că, în cazul în care va câştiga în instanţă, va despăgubi Primăria pentru lucrările făcute, ar fi fost altceva”, a precizat primarul, adăugând însă că juriştii nu au fost de acord cu această propunere. El le-a reamintit celor prezenţi că şi clădirea în care funcţionează Colegiul Mihai Eminescu s-a aflat în aceeaşi situaţie, din cauza litigiului pe imobil neputând fi derulate investiţii timp de mai bine de 15 ani. Bolojan a adăugat că dacă litigiul cu Episcopia romano-catolică se va soluţiona în favoarea municipiului, imediat Primăria va trece la repararea clădirii. „Să-i transmiteţi domnului Pasztor să se ocupe de Aeroportul din Oradea, pentru că şi etnicii maghiari au nevoie de conectare cu alte ţări. Să-i spuneţi că în judeţul Bihor nu se colectează selectiv deşeurile. Asta ar trebui să fie preocuparea lui, nu dramolete de doi bani”, i s-a adresat primarul Ilie Bolojan consilierului Melinda Kirei, acuzându-i, totodată, pe consilierii UDMR că joacă într-o dramă de tip etnic. „Cred că cei care v-au chemat aici ar fi trebuit să vă cheme la o întâlnire cu proprietarul clădirii. Toţi sunteţi credincioşi şi contribuiţi cu bani la biserică. Cred că din zeciuiala pe un an putea rezolva reţelele de termoficare”, le-a transmis elevilor şi profesorilor prezenţi în sala mare a Primăriei. Primarul nu a răspuns solicitărilor venite din partea UDMR de a pune măcar plasă pe clădire astfel încât să nu mai reprezinte un pericol pentru elevi sau pentru cei care trec pe acolo şi nici la cele privind alocarea banilor veniţi de la CJ pentru dotarea celor două şcoli şi nu pentru internatul de la Traian Vuia. La vot, proiectul de modificare a bugetului local a fost adoptat în forma propusă de Primăria Oradea, cu 18 voturi ale PNL şi 8 voturi împotrivă date de consilierii UDMR şi PSD.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.