Consiliul Local Oradea se întruneşte azi, în şedinţă ordinară, pe ordinea de zi figurând proiectul de buget pentru anul în curs. Primarul Ilie Bolojan a anunţat că veniturile totale consolidate ale municipiului sunt de aproximativ 225 milioane euro, din care jumătate sunt veniturile spitalelor. În ceea ce priveşte cheltuielile, pentru investiţii sunt alocate 56,4 milioane euro. Totodată, municipalitatea nu alocă în acest an bani pentru ONG-uri, aceeaşi măsură urmând să fie luată şi în 2019.

 

În şedinţa de azi a CLO, unul dintre punctele de pe ordinea de zi este proiectul de buget pentru anul 2018. Primarul Ilie Bolojan a menţionat, ieri, într-o conferinţă de presă, că veniturile totale ale bugetului local se ridică la aproximativ 225 milioane de euro, din care aproximativ 113 milioane euro sunt venituri ale spitalelor din subordinea municipalităţii, restul de 112 milioane euro fiind veniturile bugetului local. Potrivit lui Bolojan, din cele 112 milioane euro, 68 milioane euro reprezintă veniturile proprii ale Primăriei, 25 milioane euro sunt prelevări de la bugetul de stat (cea mai mare parte pentru învăţământ şi asistenţă socială), iar 12,3 milioane euro provin din contractele cu finanţare europeană (reabilitarea sistemului de termoficare, reabilitarea Casei Darvas şi amenajarea Muzeului Masoneriei). „Anul trecut am avut venituri proprii de 73 milioane euro. Anul acesta, pe lângă faptul că pierdem în mod net 5 milioane de euro, mai pierdem și creșterea pe care o aveam în fiecare an, care s-ar fi ridicat la 4,3 milioane de euro, deci în total avem o pierdere de peste 9 milioane de euro din veniturile proprii din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal”, a menţionat primarul Oradiei. Pe de altă parte, Bolojan susţine că suma de 12,3 milioane euro din fonduri europene va fi de cel puţin patru ori mai mare până la sfârşitul acestui an, având în vedere că urmează să fie încheiate alte contracte de finanţare.

În ceea ce priveşte cheltuielile, din totalul de 225 milioane euro, 168 milioane euro sunt cheltuielile de funcţionare, din care 108 milioane euro fiind cheltuieli de funcţionare a spitalelor. Pentru investiţii, suma repartizată în bugetul pe 2018 este de 56,4 milioane euro, din care 26,6 milioane euro reprezintă investițiile realizate din veniturile proprii ale orașului, 11,2 milioane euro – investiții prin bugetul de stat (cofinanțări la fondurile europene pe care bugetul de stat se angajează să le facă prin ghidurile de finanțare), 12,3 milioane euro din fonduri europene, iar 4,8 milioane provin din veniturile proprii ale celor două spitale orădene care vor intra în acest an în reabilitare termică.

 

Investiţiile

Printre lucrările de investitţii anunţate de primar se numără construirea sălii de sport a Liceului Teologic Baptist Emanuel. Lucrarea, în valoare de 600.000 euro, este cofinanţată, în proporţie de 50% de municipalitate, în urma unui parteneriat încheiat de Primăria Oradea cu liceul confesional. Totodată, sunt prevăzute spre finanţare proiecte cu sume mai mici care să permită derularea licitaţiilor pentru proiectele cu finanţare europeană pe care Primăria urmează să le semneze, astfel încât lucrările să poată fi finalizate până cel târziu în 2020. Pe de altă parte, în acest an, municipiul va avea în derulare în jur de 50-60 de proiecte, unele de ordinul milioanelor de euro, altele mai mici.

Printre aceste lucrări, edilul şef al Oradiei a amintit Podul Centenarului, care ar trebui să fie inaugurat în data de 1 Decembrie a acestui an. De asemenea, este în curs de derulare concursul pentru grupurile statuare care urmează să fie amplasate în proximitatea Podului Centenarului. Un alt proiect amintit este cel legat de drumul expres. Bolojan estimează că lucările la porţiunea care a fost primită de la CFR vor fi gata în această primăvară, în timp ce porţiunea dintre strada Bihorului şi giraţia de la ieşirea din Episcopia este în fază de evaluare, urmând ca până la jumătatea lunii martie să fie desemnat un câștigător. Tot în acest an vor intra în lucru cel puțin trei pasaje: pasajul peste şoseaua de centură de lângă Cimitirul Municipal, pasajul de peste giraţia de pe Șoseaua Borșului cu acces spre Parcul Industrial I, respectiv podul peste Peţa de pe strada Universităţii. La podul peste Peţa lucrarea este deja contractată, urmând ca lucrările să înceapă cel târziu până la jumătatea lunii martie. Lucrările la pod vor determina închiderea accesului pe strada Universităţii spre Cimitir, inclusiv a liniei 14 de autobuz. Tot aici vor fi efectuate lucrări şi pentru extinderea liniei de tramvai. Alte proiecte importante vor viza spitalele, parcările din zona centrală, asfaltarea unor drumuri din zona veche a orașului Oradea, reabilitarea fațadelor clădirilor de pe str. Vasile Alecsandri, reabilitarea clădirii Primăriei, coridorul verde Ioșia  etc. „Amenajarea Pieței Ferdinand și a parcării de la Voința urmează să intre în contractare și estimăm că în prima săptămână din martie, cel târziu, urmează să apară pe SEAP anunțurile pentru contractarea lucrărilor. Proiectul de reabilitare a Pieței Ferdinand va fi finanțat din bani europeni, iar proiectul parcării de la Voința printr-un credit furnizor, cu plata în rate timp de 5 ani după finalizarea lucrărilor”, a precizat Ilie Bolojan.

Tot în proiectul de buget este prevăzută alocarea a aproximativ 7 milioane de euro în contul creditelor contractate în ultimii ani, astfel încât gradul de îndatorare va fi de 10,25% din veniturile proprii.

În schimb, spre deosebire de anii precedenţi, ONG-urile nu mai au alocate fonduri pentru proiectele pe care vor să le deruleze. Bolojan susţine că s-a luat această decizie, deoarece a fost nevoie de un buget consistent pentru evenimentele legate de Centenarul Marii Uniri, dar şi pentru „recunoașterea activității unor persoane care au realizat lucruri notabile în Oradea sau pentru Oradea”. Astfel, în acest an vor fi dezvelite statuile lui Rimanoczy Kalman în faţa Bisericii Baratok şi statuia lui Iuliu Maniu. Totodată, municipalitatea va tipări în acest an un manual de istorie al municipiului Oradea, care ar trebui să fie predat, ulterior, ca materie opţională în clasa a VII-a în şcolile din oraş. De asemenea, va fi tipărită o istorie a judeţului Bihor. Tot în cadrul proiectelor legate de Centenar, vor fi reabilitate statuia Ostaşului Român şi bustul lui Traian Moşoiu. Având în vedere că municipalitatea a prevăzut proiecte legate de Centenar şi în 2019, ONG-urile vor fi sărite de la finanţare şi în 2019.