Aleşii liberali nu au validat nici ieri mandatul social-democratului Adrian Szatmari, insistând că postul nu este vacant, astfel că egalitatea dintre putere şi opoziţie în Consiliul Judeţean Bihor persistă. În schimb, liberalii au votat rectificarea de buget propusă de conducerea CJ, contul de încheiere a exerciţiului bugetar, contractul de creditare pentru terminalul de la Aeroport, precum şi proiectul privind identificarea unui imobil pentru mutarea și funcționarea Centrului de la Cighid.

 

Ultima şedinţă ordinară din acest an a Consiliului Judeţean Bihor a debutat cu un concert de colinde susţinut de trei grupuri de colindători, la care a asistat şi prefectul Ioan Mihaiu. Pe rând, lângă bradul împodobit în sala de şedinţe au cântat elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 1 Bulz, elevi ai Liceului Reformat „Lorantffy Zsuzsanna” şi tineri de la Biserica Penticostală Tabor, care au primit daruri din partea gazdelor. Spiritul sărbătorilor de iarnă şi colindele interpretate de grupurile de copii nu au schimbat, însă, situaţia din Consiliul Judeţean. Primul punct pe ordinea de zi a şedinţei a fost validarea mandatului lui Adrian Szatmari, cel care ar trebui să o înlocuiască pe Ana Maria Tiron, demisă de PSD. Nici de această dată, însă, nu au fost obţinute voturi suficiente: 17 voturi au fost pentru, alte 17 împotrivă. În aceste condiţii, CJ rămâne cu 34 de consilieri.

Vicepreşedintele Ioan Mang a insistat ca liberalii să ofere o explicaţie pentru refuzul de a valida mandatul social-democratului, adăugând că vineri, 15 decembrie, are loc primul termen în procesul intentat de Szatmari consilierilor liberali. Consilierul PNL Dacian Foncea a replicat că, din punctul de vedere al liberalilor, nu sunt întrunite condiţiile de eligibilitate, ci doar de compatibilitate. „În 7 ianuarie va mai fi o dezbatere în instanţă. Postul nu este încă vacant”, susţine Foncea. La rândul său, Mang le-a reamintit că, potrivit legii, din momentul în care un consilier pierde susţinerea partidului pe lista căruia a fost aes pierde şi mandatul, ceea ce s-a întâmplat şi în cazul Anei Maria Tiron. „Ceea ce face PNL este abuz”, a mai menţionat Ioan Mang.

Discuţii au fost şi la proiectele privind rectificarea bugetară şi execuţia bugetară pentru anul 2017 până la data de 5 decembrie. Consilierul PSD Gheorghe Ţara a atras atenţia că dacă documentul nu va fi votat nu vor putea fi plătite restanţele salariale şi banii câştigaţi de profesori în instanţă. Liderul liberalilor a menţionat că PNL vor vota proiectele, deşi era mai interesant de văzut de ce au fost folosite doar 70% din fondurile guvernamentale alocate judeţului Bihor şi a criticat conducerea CJ pentru că nu a reuşit, într-un an şi jumătate, să refacă proiectul pentru drumul de Tăşad, astfel încât să poată fi finalizate lucrările. Vicepreşedintele Ioan Mang a menţionat că banii guvernamentali sunt în continuare la dispoziţia judeţului, urmând să fie folosiţi în momentul în care sunt emise facturi pentru lucrări.

„Pentru a putea relicita drumul de Tăşad este nevoie să schimbăm proiectul. Se lucrează la acest lucru. Pentru lucrări, avem termen până în 2019 să le finalizăm”, a mai afirmat Mang.

O altă problemă ridicată de liberali a fost cea legată de riscul pierderii banilor alocaţi de Guvern pentru construcţia celui deal doilea terminal. Conducerea CJ susţine că banii rămân ai judeţului, dar că aceştia nu au putut fi cheltuiţi încă deoarece abia de două săptămâni au început lucrările. Ambele proiecte au fost votate de consilieri. Cu unanimitate de voturi a fost aprobat proiectul privind aprobarea garantării unei linii de finanțare revolving în valoare de 6.700.00 lei pentru obiectivul de investiții ,,Construire, extindere și modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea” și cel pentru semnarea contractului liniei de credit. De asemenea, consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru câteva licenţe de traseu, pentru prelungirea contractului de închiriere pentru imobilul în care funcţionează Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Cighid, dar şi proiectul privind identificarea unui imobil în care să se mute Centrul de la Cighid. În schimb, bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Pază şi Protecţie Bihor SRL nu a fost aprobat nici în această şedinţă. Directorul instituţiei Horia Miara a menţionat că au fost încheiate 15 contracte noi şi că este nevoie de aprobarea bugetului de către consilieri, însă liberalii au fost nemulţumiţi de faptul că în document se preciza că au rămas în jur de 600 de ore suplimentare neplătite, în condiţiile în care, la şedinţa precedentă Miara susţinea că sunt în jur de 7.000. „Aţi reuşit să compensaţi peste 6.000 de ore în trei săptămâni. Asta înseamnă că nimeni nu a lucrat trei săptămâni”, a afirmat Ionel Avrigeanu. Miara a replicat că datele prezentate în urmă cu trei săptămâni nu au fost cele oficiale, deoarece nu avea situaţia pregătită. „Pe parcursul anului au fost compensate peste 8.000 de ore suplimentare, iar în următoarele două luni vom plăti toate orele suplimentare sau le vom compensa cu zile libere”, a insistat şeful SC Pază şi Protecţie, însă proiectul nu a fost susţinut de liberali.

Consilierii PNL au refuzat să-şi dea acordul şi pentru alte două proiecte care au tot figurat pe ordinea de zi a şedinţelor CJ: modificarea Organigramei și a Statului de funcții ale Teatrului „Szigligeti” şi modificarea Statului de funcții al Filarmonicii de Stat. În plus, liberalii nu au fost de acord nici cu persoana aleasă să ocupe temporar funcţia de şef serviciu la Monitorul Oficial al judeţului, dar nici cu organizarea unui concurs pentru ocuparea acestui post. În schimb, au fost aprobate patru noi licenţe de transport, pe rutele Săcueni – Marghita, Tăuteu - Oradea, Săcueni - Oradea și Oradea - Dobrești, precum şi proiectul privind majorarea capitalului social la Societatea Parcuri Industriale Bihor.

 

Minora şi tutorele Pasztor

La finalul şedinţei, consilierul PNL Dacian Foncea a adus în discuţie situaţia minorei al cărei tutore legal este preşedintele Pásztor Sándor şi care a fost dusă în SUA fără acordul acestuia.

Foncea, membru în comisia care analizează această problemă, i-a recomandat lui Pasztor să ceară în instanţă, cu celeritate, ca minora să fie mutată din centrul în care se află în prezent. „Potrivit Legii 215, atribuţiile Consiliului Judeţean sunt acelea de a se asigura că sunt îndeplinite condiţiile pentru protecţia copilului. În acest moment, nu sunt îndeplinite aceste condiţii”, a menţionat liberalul, insistând că minora trebuie „extrasă din mediul nociv în care se află”. La solicitarea preşedintelui CJ Bihor, Dacian Foncea a precizat că membrii comisiei de anchetă au solicitat în două rânduri prezenţa reprezentantului DGASPC Bihor care se ocupă de acest caz, însă acesta nu s-a prezentat. Nici fundaţia în a cărei îngrijire se află minora nu s-a prezentat în faţa comisiei de anchetă. Dacian Foncea a mai precizat că, înainte de şedinţa de ieri a CJ Bihor, a discutat cu şeful DGASPC, Călin Puia, transmiţându-i că dacă reprezentantul instituţiei nu vine în faţa comisiei, merg membrii comisiei la DGASPC. O altă problemă discutată de cei doi a fost legată de documentele legate de acest caz. Potrivit lui Puia acestea sunt secrete, însă Foncea susţine că documentele sunt doar confidenţiale. „Este eronat că reprezentantul DGASPC Bihor nu s-a prezentat la comisie”, a mai menţionat consilierul PNL. Călin Puia a dorit să intervină în discuţie, însă preşedintele Pasztor Sandor a refuzat să-i dea cuvântul.