Controale la operatorii de carburanți din județul Bihor - Amenzi de peste 950.000 lei
Instituția Prefectului - Județul Bihor a finalizat campania de control la nivelul operatorilor care depozitează, distribuie, transportă și comercializează carburanți pe raza județului Bihor. În urma verificărilor efextuate, amenzile s-au ridicat la peste 950.000 lei.
„În intervalul 30 august - 31 octombrie au fost efectuate, în total, 1.432 acțiuni de control la operatori economici, instituții publice și mijloace de transport de la nivelul județului. În urma acestor controale s-au constatat 762 deficiențe și au fost aplicate 660 sancţiuni contravenţionale, din care 163 amenzi şi 497 avertismente în valoare totală de 956.600 lei”, a anunţat Cancelaria prefectului.
Verificările au fost efectuate de către echipe constituite la ordinul prefectului Dumitru Țiplea, fiind compuse din reprezentanți ai 10 instituții: Inspectoratul Teritorial Oradea al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCCIR), Inspectoratul Teritorial Oradea al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor), Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (IPJ), Direcția antifraudă a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor (ANAF), Biroul Vamal de Interior Bihor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor (ITM) și Reprezentanţa Bihor a Registrului Auto Român (RAR).
„Dintre neregulile constatate de reprezentanții ISU Bihor, cele mai frecvente probleme identificate au vizat deficiențe privind apărarea împotriva incendiilor precum: nerespectarea reglementărilor referitoare la fumat și foc deschis, blocarea căilor de evacuare în caz de incendiu, existența unor instalații electrice cu deficiențe, lipsa evidenței lucrărilor de întreținere la instalații și utilaje care pot genera incendii, personal neinstruit cu privire la intervenția în caz de incendiu, conductori electrici improvizați, aparate cu risc de incendiu în depozite, scurgeri de combustibil la pompele de alimentare, precum și nefuncționarea instalațiilor de detectare, semnalizare și avertizare incendiu”, precizează Cancelaria prefectului.
Totodată, comisarii Gărzii de Mediu au descoperit lipsa autorizației de mediu sau autorizații de mediu expirate, aplicând astfel măsura suspendării activității până la intrarea în legalitate în cazul a douăzeci de operatori, alte deficiențe vizând lipsa evidenței deșeurilor și colectarea separată a acestora.
Reprezentanții ITM Bihor au constatat nerespectarea repaosului săptămânal al angajaților, nerespectarea regimului pe timpul nopții și neplata orelor suplimentare, iar reprezentanții Inspectoratului de Poliție al județului Bihor - nerespectarea cerințelor minimale de securitate.
Pe de altă parte, echipele de control ale ISCIR au depistat neconcordanțe cu privire la respectarea avizului obligatoriu de instalare, lipsa contractelor de întreținere, lipsă procese-verbale de etanșeitate, personal neinstruit, iar reprezentanții RAR au verificat în trafic valabilitatea ITP a autocisternelor. Inspectorii ISCTR au verificat în trafic documentele de transport specifice ADR, semnalizarea corespunzătoare a vehiculelor, trusa ADR, instinctoarele, precum și îndeplinirea condițiilor de licențiere.
„Reprezentanții ANAF au constatat desfăşurarea unor activități de comercializare angro a băuturilor alcoolice şi tutunului prelucrat şi activităţi de comercializare în sistem angro şi/sau cu amănuntul a produselor energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat, precum şi a biocombustibililor, cu nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege”, mai menţionează Cancelaria prefectului, adăugând că inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal Bihor au verificat respectarea reglementărilor vamale și fiscale, solicitând documente aferente autorizațiilor/atestatelor care au fost emise sau gestionate potrivit domeniului de competență, în calitate de autoritate vamală teritorială.
„Am avertizat în repetate rânduri agenții economici să nu se joace cu focul, fiindcă orice nerespectare a legii va fi penalizată. Numărul mare de amenzi arată că instituțiile și-au făcut datoria, dar îmi doresc ca această campanie să fie una care să aibă impact pe termen lung asupra siguranței bihorenilor”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.