Furtuna care s-a abătut peste Oradea a făcut ravagii în municipiu, foarte mulți copaci fiind doborâți de vântul puternic. Traficul a fost blocat pe mai multe străzi, afectate fiind și acoperișurile multor clădiri.

Marți după-amiază, ISU Bihor a trimis două mesaje de avertizare, potrivit cărora, în Oradea, Salonta, Săcueni, Popești, Sânmartin, Tileagd, Diosig, Oșorhei, Brusturi, Nojorid, Tăuteu, Sălard, Biharia, Sântandrei, Chișlaz, Ineu, Derna, Sârbi, Borș, Girișu de Criș, Roșiori, Abrămuț, Copăcel, Husasău de Tinca, Cefa, Ciuhoi, Cetariu, Sănnicolau Romăn, Toboliu, Mădăraș, Tămășeu, Săcădat, Paleu, Gepiu, Spinuș, Mădăras se vor semnala: vânt puternic cu rafale de peste 70...80 km/h, vijelie, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor depăși 20-25 l/mp. Avertizarea a fost valabilă între 17.00 și 18.25.

Ulterior, specialiștii au modificat avertizarea din Bihor din cod portocaliu în cod roșu, fiind anunțate vijelii puternice cu rafale de peste 90-100 km/h, grindină de dimensiuni medii şi mari, frecvente descărcări electrice și averse torenţiale ce vor depăşi 30-35 l/mp.

În câteva minute vijelia a provocat haos în Oradea. Zeci de copaci au fost doborâți de vânt, unii căzând peste autoturisme sau pe partea carosabilă, blocând traficul. Acoperișurile unor clădiri au fost și acestea afectate, la fel ca unele stații OTL sau clădiri de pe fațada cărora s-au desprins bucăți de tencuială ori cărămizi. În plin centrul oraşului, o bucată imensă de tablă a fost luată de vânt de pe acoperişul clădirii aflată la instersecţia străzilor Teatrului cu Postăvarul şi proiectată prin aer aproape 300 de metri, lângă Teatrul Regina Maria. Din fericire, nu a provocat alte pagube şi nici nu a rănit pe nimeni.

Întreg oraşului arăta ca după un bombardament, bucăţi de zidărie şi crengi rupte de vijelia care a atins 100 km/h fiind împrăştiate peste tot. Zeci de acoperişuri din cartierele de blocuri, dar şi din zonele de case au fost avariate. Echipajele de pompieri şi cele ale poliţiei locale au ieşit imediat pe teren în urma unei avalanşe de sesizări. Pompierii au desfășurat zeci de misiuni în urma furtunii, o persoană fiind transportată la spital după ce a fost rănită. Potrivit ISU, pompierii militari din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea, Detașamentului Salonta, Detașamentului Marghita și Stației Aleșd au intervenit cu autospecialele, echipamentele și accesoriile din dotare pentru înlăturarea efectelor furtunilor manifestate în județ. Pompierii Detașamentului Salonta au degajat zeci de copaci care blocau traficul pe DN 79, între localitățile Mădăras și Salonta, urmând să intervină pentru înlăturarea copacilor căzuți pe mai multe străzi din Salonta. Pompierii Detașamentului 1 și 2 Oradea au acționat pe raza întregului municipiu, unde vântul puternic a desprins acoperișurile mai multor imobile și a doborât mai mulți copaci pe carosabil și autoturisme. În Oradea, pompierii militari paramedici din cadrul Detașamentului 2 Oradea au acordat îngrijirile necesare unei persoane rănite în urma spargerii unei ferestre, transportând-o ulterior la spital.

Întreaga zonă de vest şi nord a ţării a fost, de altfel, în cod roşu de furtuni, fiind afectate judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare şi Maramureş.

Update, ora 21.00. Sute de apeluri la 112

În dispeceratul ISU Bihor au fost primite, până la ora 19.30, sute de solicitări de eliberare căi de acces și degajare copaci din care, în Oradea, au fost soluționate peste 50 și misiunile continuă.

Pompierii Detașamentului Marghita au desfășurat 13 intervenții degajare copaci, echipajele de pompieri ale Gărzii Sălard- 2 intervenții de înlăturare arbori, pompierii Stației Aleșd -4 intervenții pentru degajare copaci, echipajele Detașamentului de Pompieri Salonta peste 20 de intervenții eliberare căi de acces și îndepărtare arbori. „Până la ora 20.05, în dispeceratul ISU BH au fost primite peste 400 de apeluri prin 122. Pentru gestionarea cât mai rapidă și optimă a situațiilor de urgență generate de vijeliile manifestate în județul nostru, la nivelul ISU Bihor a fost activată grupa operativă, a fost transmis mesaj RO-ALERT pentru avertizarea populației, au fost trimise informări Comitetelor Locale pt. Situații de Urgență și a fost crescută capacitatea operațională cu personal aflat în tura liberă”, a transmis Lt. Col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. Potrivit acesteia, acțiunile de sprijin a comunităților afectate de furtuni sunt coordonate de prefectul județului, Dumitru Țiplea și conduse de inspectorul șef al ISU Bihor, general de brigadă, Sorin Mihai Caba.

Peste 34. 000 de consumatori sunt afectați de  lipsa curentului electric. 31 de echipe ale furnizorului de energie electrică sunt în teren pentru remedierea deficiențelor. 

Update, miercuri, ora 8.00 - Pompierii au desfășurat, după furtună, peste o sută de intervenții - Zeci de drumuri blocate și mașini avariate

Peste 130 de intervenții au desfășurat pompierii bihoreni pentru înlăturarea efectelor furtunii de marți după amiaza. Zeci de drumuri au fost blocate, 54 de mașini au fost avariate de copacii care s-au prăbușit peste ele și acoperișurile a 11 clădiri au fost smulse de vânt.

Potrivit lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, marți, 25 iulie a.c., în intervalul orar 17.00-20.20, în dispeceratul ISU Bihor au fost primite 545 de apeluri prin Sistemul Unic 112, care semnalau efecte ale vijeliilor manifestate în județ. Pentru gestionarea situațiilor de urgență produse în Oradea, Salonta, Aleșd și Marghita, au fost mobilizați cu operativitate, pompierii militari din cadrul a șapte subunități ale ISU BH (Detașamentele 1 și 2 Oradea, Detașamentul Marghita, Detașamentul Salonta, Stația Aleșd, Garda 1 Mai și Garda Sălard), cu 15 autospeciale de intervenție, echipamente și accesorii specifice acestor tipuri de misiuni. Între orele 17.00 - 23.30, pompierii bihoreni au desfășurat 137 de operațiuni de înlăturare a efectelor furtunii, din care peste 100 în municipiul Oradea. Echipajele de pompieri au deblocat 60 de drumuri naționale și județene, au degajat acoperișurile a 11 clădiri sau părți din acestea, desprinse de vântul puternic, au îndepărtat copacii prăbușiți pe 54 de autovehicule și au înlăturat alți 11 arbori căzuți pe trotuare, garduri etc. Pompierii paramedici au acordat îngrijirile necesare unei persoane rănite în urma spargerii unei ferestre, transportând-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Bihor. În scopul gestionării cât mai rapide și optime a evenimentelor provocate de vijeliile manifestate în județ, la nivelul ISU BH a fost activată grupa operativă, a fost transmis mesaj RO-ALERT pt. avertizarea populației aflate în zonele afectate de furtuni, au fost trimise informări Comitetelor Locale pt. Situații de Urgență și a fost crescută capacitatea operațională cu personal aflat în tura liberă.