La sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor se desfășoară, zilele acestea, o întâlnire de lucru care vizează depunerea şi obţinerea finanţării unui proiect privind gestionarea situaţiilor de urgenţă din zona transfrontalieră.

Proiectul se numeşte „Răspunsul prompt și eficient în cazul producerii situațiilor de urgență, în zona transfrontalieră” şi face parte din cadrul Programului Interreg  VI-A România-Ungaria. La activitatea derulată pe parcursul a două zile, 6-7 martie, participă reprezentanți ai Ministerului de Interne, subprefectul județului Bihor, Botházy Nándor, reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, inspectorii șefi ai ISU Arad, ISU Bihor, ISU Satu Mare și ISU Timișoara și personal specializat din cadrul instituțiilor menționate, precum și inspectorii șefi ai inspectoratelor similare din patru județe din Ungaria (Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg).

Programul ROHU va sprijini inițiative comune transfrontaliere, precum schimburi de experiență, strategii comune/planuri de acțiune. Printre rezultatele aşteptate se numără: creșterea cooperării în domeniul energiilor regenerabile, contribuind la construirea comunităților de energii verzi și regenerabile în zona programului, inclusiv prin promovarea de soluții comune pentru extinderea și promovarea Surselor de Energie Regenerabilă (SER) în zona programului (generarea de proiecte SER); creșterea capacității și eficienței serviciilor de urgență și prevenire a riscurilor (atât climatice, cât și non-climatice), prin cooperare; îmbunătățirea coordonării și protecției patrimoniului natural de-a   lungul graniței; creșterea rezilienței, personalizării și calității sectorului de   sănătate, prin cooperare etc. Proiectele vizate vor avea impact asupra întregii arii a Programului, cuprinzând 8 județe, 4 în România (Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș) și 4 în Ungaria (Békés,Csongrád-Csanád Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg). Programul Interreg VI-A România-Ungaria (Programul ROHU) este un program de cooperare teritorială între două   state membre, România și Ungaria, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), cu o alocare totală de 175.940.025,00 euro (din care 80 % FEDR, în valoare de 140.752.020,00 euro).