E admirabil să vezi că încă mai sunt tineri pasionați de folclor, care duc mai departe obiceiurile și tradițiile moștenite de la bunici și străbunici. Unul dintre ei este Cristian-Florian Mihoc. De mic copil, tânărul a îndrăgit muzica populară, a crescut cu ea alături, iar astăzi, melosul popular este parte din viața lui.

 

Și tot de mic copil, Cristian a îndrăgit obiectele vechi, de artă, icoanele, dar și diferite produse casnice, pe care tânărul le-a moștenit de la bunicii și străbunicii lui. Obiectele colecționate le-a aranjat într-un mic muzeu, acasă la el, în Salonta, și este tare mândru de ele: blide, oale, lăzi de zestre, costume populare din diferite zone etnografice, țesături, artizanat, produse meștesugărești populare etc.

Darul pentru muzica populară îl moștenește de la bunicul dinspre tată, un om cu o voce frumoasă și cu un „braț” de cântece după el, unul mai profund și mai plin de viață și sentimente decât altul, parte din ele transmitându-le și nepotului. De altfel, Cristian Mihoc este și un pasionat culegător de folclor, care și-a adunat parte din repertoriu din zona Beiușului, dar și din Beliu (Arad) și împrejurimi, melodii pe care le-a modelat după personalitatea sa, având însă grijă să respecte toate atribuțiile esențiale ale originalelor.

În muzeul de la Salonta a adunat și a păstrat toată munca bunicilor și străbunicilor lui, a umblat din casă în casă, pe la rudenii, vecini, prieteni, să le adune și să le expună în muzeu, pentru a putea fi admirate de cei care îi calcă pragul casei. Deși nu este înscris într-un circuit turistic, muzeul a fost admirat până în prezent de numeroși vizitatori: rudenii, prieteni, vecini, dar și soliști de muzică populară care au și înregistrat în muzeu diverse videoclipuri. De asemenea, a avut vizitatori din județele limitrofe, dar și de peste hotare, din Ungaria, Belgia, Ohio, precum și vizite organizate de către diverse instituții școlare sau primării.

Cristian-Florian Mihoc s-a născut la Salonta, pe 28 octombrie 1981, într-o familie de intelectuali, credincioși, harnici și gospodari, care i-au călăuzit cu grijă pașii și l-au sprijinit în toate întreprinderile sale. Tatăl său, descendent al familiei Goldiș, vine din satul Mocirla (Arad), azi Vasile Goldiș, cu toată zestrea sufletească a câmpiei, cu spațiile vaste ale visării și nostalgiei, iar mama i-a adus sufletului aerul de la munte, din Budureasa și Poienii de Jos ai Bihorului, mai iute, mai direct, dar curat și cinstit.

Așa că, în lume, Cristian a ieșit cu jocul armonios al spațiului mioritic blagian, cu alternanța deal-vale, atât de grăitoare și făptuitoare în universul nostru spiritual.

Tânărul este absolvent al Facultății de Știinte Economice a Universității din Oradea și profesează în domeniul economic. Cu toate că nu-și dorește să facă o carieră în muzica populară, Cristian este convins că trebuie să continue ceea ce a început, deoarece atât cântecul, cât și tradițiile și obiceiurile neamului fac parte din viața sa, fiind una din marile bucurii ale sufletului.