Universitatea din Oradea este partenera unui proiect unic în România. „Cultura și civilizația vinului în mediul universitar” este o inițiativă care, spune universitarul orădean Dorin Popa, „se dorește a fi multiplicată și la nivelul altor comunități academice din țară, atât pentru profesori cât și pentru studenți”.

 

Asociaţia pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului „Millésime” a susținut marți, 6 iunie, o conferință în care care a anunțat organizarea, în perioada 9 - 11 iunie, în Cetatea Oradea, a Salonului Vinurilor „Millésime”, cu 24 de crame şi 260 de vinuri prezentate, dar şi cu două evenimente în premieră: lansarea proiectului de cercetare „Civilizaţia şi Cultura Vinului în mediul universitar”, respectiv vernisajul primei Expoziţii de Artă Naivă de Origine Controlată.

„În 2010 am început primul proiect de Cultură și Civilizație a vinului împreună cu Dorin Popa și sunt foarte fericit că proiectul a ajuns la a V-a ediție. Timp de trei zile Cetatea Oradea va deveni punctul de atracţie al tuturor iubitorilor de bun gust. Salonul este recunoscut la nivel național unde participă crame importante din țară, branduri de vinuri de calitate, și ne bucurăm și de un public generos”, afirmă Cristian Drimba, membru fondator al Asociației.

Cramele vor veni, iar masterclassurile pregătite sunt foarte importante pentru vizitatorii care doresc să afle mai multe lucruri despre vin. Ei vor avea posibilitaea să deguste cele mai noi vinuri la standurile producătorilor și importatorilor, să discute cu profesioniști din domeniu despre cele mai noi tendințe și să afle povestea din spatele fiecărui vin.

Feteasca Albă va fi în centru acestui Salon și, bineînțeles, speaker va fi Dorin Popa. Apoi, Dan Balaban va aduce în fața participanților o trilogie în degustări comparative foarte interesante. Va urma un Masterclass de Champagne. Speaker va fi Imre Azakacs-Orha, primul speaker WSET din România. Iar, cel de-al IV-lea speaker va fi Ovidiu Bozga, de la ReWine, care va dezvălui o altă față a Americii viti-vinicole.

Proiectul „Civilizaţia şi Cultura Vinului în mediul universitar” se adresează studenților dar și cadrelor didactice. Acesta va începe în luna octombrie, odată cu anul universitar.

„Ceea ce ne propunem este, ca un prim pas, să diseminăm în rândul studenților chestionare care ne vor ajuta să aflăm câte cunoștințe au studenții despre vin, care este relația lor cu vinul pentru a putea, apoi, să organizăm conferințe în cadrul cărora să îi ajutăm pe tineri să aibă o relație intimă cu vinul. Nu vom bea vin, nu aceasta este intenția noastră, dar lecția pe care le-o vom oferi studenților și cadrelor didactice  este că vinul înseamnă aliment, geografie, istorie, religie și ritual de servire. Studenții care vor păși în salonul nostru vor primi informații care-i va ajuta să înțeleagă calitatea. Un om educat știe să plătească un vin de calitate. La Oradea s-a realizat primul proiect Millésime, un proiect de cercetare. Vom încerca, apoi, să abordăm și alte centre universitare și mărturisesc, la Consiliul Național al Rectorilor de la Universitatea din Oradea, am purtat discuții cu unii dintre rectori interesați de acest concept. Repet, nu dăm doar de băut, ci trebuie să învățăm oamenii ce înseamnă calitatea. Cu vinul nu te oprești la prima iubire. Ca să înțelegi trebuie să experimentezi”, a declarat Dorin Popa.