Cetatea Oradea găzduiește, în acest sfârșit de săptămână, Cupa Braveheart Oradinum, un eveniment chinologic spectaculos, ca disciplină de dresaj canin, și cel mai mare eveniment Mondioring organizat vreodată în România. La acest eveniment participă peste 40 de concurenți din România, Italia, Polonia, Cehia, Ungaria și Austria.

„Am organizat această conferință de presă, pentru a vă prezenta un eveniment de dresaj canin deosebit, organizat de către Clubul Nord de Dresaj Canin din Oradea, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea. Acest eveniment chinologic este unul spectaculos, datorită faptului că disciplina de dresaj canin, prin examenele de muncă Mondioring, se pretează foarte bine la un show și un spectacol canin. Această Cupă este, după părerea noastră, cel mai mare eveniment organizat de noi în România, până în acest moment”, a spus Emil Bondar într-o conferință de presă susţinută în Cetatea Oradea. Organizatorul evenimentului a menționat că la Cupa Braveheart Oradinum sunt prezenți peste 40 de concurenți din România, Italia, Polonia, Cehia, Ungaria și Austria.

„Avem toate condițiile necesare pentru a desfășura o activitate de un real succes, și datorită arbitrilor de renume internațional, pe care îi avem alături de noi, printre care se numără Willi Landt din România și Dominique Piton din Franța. De asemenea, și calitatea oamenilor de atac este una excepțională, participările lor numeroase și frecvente la campionatele mondiale ne dau încredere că acest eveniment va avea un succes desăvârșit. Tema acestui examen de Mondioring este sporturi de iarnă”, a menționat Emil Bondar, după care a prezentat câteva idei principale pe baza cărora se susțin aceste examene de muncă la Oradea.

Tema concursului este „Sporturi de iarnă”. Emil Bondar a precizat că examenul se susține pe trei categorii de dificultate și conține trei probe: subordonare (mers la pas, aport, trimitere înainte, refuz de hrană, schimbare poziții șezi-culcat-stai de la distanță, cheta unui obiect, rămânere pe loc cu distragere atenție) sărituri, pază și apărare.

Examenele de Mondioring se vor încheia cu decernarea titlului  de CACIT,  un titlu foarte important, apreciat de iubitorii acestui sport canin, titlu obținut cu susținerea Clubului de Dresaj Canin din România, club de specialitate al Asociației Chinologice Române, membru al Federației Chinologice Internaționale.

„Examenele şi competiţiile pentru câini de companie servesc la două scopuri, pe de o parte, câinii să fie declaraţi apţi pentru însoţirea omului în societate, iar pe de altă parte, la îmbunătăţirea sănătăţii şi a formei fizice”, a subliniat Emil Bondar.

Acesta a menționat că testul de sociabilitate si de aptitudine canină sau TSAC este deschis tuturor proprietarilor de câini, cu sau fără înscriere într-o Carte de Origini (CO), fie că sunt sau nu membri la un club de muncă sau de rasă sau la o asociație teritorială, membră a AChR.

„Toți câinii, fără excepție, trebuie să fie în vârsta de 12 luni împlinite în ziua examenului și prezentați de către proprietarul lor. Aceste date sunt verificate de arbitru înainte de începerea testelor”, a mai spus, printre altele, Bondar.

Printre cei prezenți la conferința de presă s-au numărat arbitrii internaționali de talie mondială Dominique Piton (Franța), Landt Willi (România) și Alexandru Bondar (România).

De altfel, din domeniul Mondioringului, mai sunt prezenți la eveniment oameni de atac recunoscuți modial, respectiv Loic Heurtel (Franța) și Joaquim Dovat (Elveția).

Willi Landt, arbitru internațional de muncă, unul dintre premergătorii dresajului canin utilitar contemporan de la noi din țară, a spus, la conferința de presă, câteva cuvinte referitoare la aceste examene și la Cupa Braveheart Oradinum:

„În zece ani cât am condus Clubul de Dresaj Canin, am arbitrat 27 de examnene, ultimele împreună cu Alex Bondar, arbitru internațional în Mondioring. Specialiștii în Mondioring din România au fost primii români care au urcat pe podiumurile mondiale, și vreau să-l felicit, aici, pe Ciprian Duca, al doilea român care a urcat pe un podium mondial. Primul român este, de fapt, o româncă: Loredana Duma. Iar cele mai bune rezultate internaționale au fost obținute de Alex Bondar: un loc I la Campionatul Mondial, la Catedoria a II-a și un loc III la Catedoria Mondioring III. Rezultatele sunt extraordinare, Mondioringul fiind vârful de lance al dresajului canin românesc, și mă bucur de colaborarea dintre cele două cluburi: Clubul de Dresaj Canin și Clubul Mondioring. Sper să vă placă examenul și să ne amintim cu drag pe viitor de el. Acum, să-l trăim!”, a precizat arbitrul internațional Willi Landt la conferința de presă.

Concursul se desfășoară în interiorul Cetății din Oradea, mai exact în șanțul Cetății - poarta de est, începând de vineri, 16 februarie, până duminică, 18 februarie, inclusiv, între orele 9.00-17.00. Intrarea este liberă, în zonele din afara terenului de concurs. Evenimentul este organizat de Clubul Nord de Dresaj Canin Oradea, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.