Prefectul Marcel Dragoş a anunţat că, de săptămâna viitoare, dosarele de înmatriculare a vehiculelor vor putea fi depuse doar pe bază de programare online.

Decizia a fost luată în urma cozilor de aşteptare de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bihor (SPCRPCIV).

„Am analizat câteva zile activitatea din acest Serviciu, din punct de vedere al programărilor şi al cozilor la cele două ghişee care încă funcţionează în regim normal şi la final am tras nişte concluzii”, a declarat prefectul de Bihor, adăugând: „Am descoperit în zile diferite anumite înregistrări fictive, cu serii de şasiu ale maşinilor inexistente. Pe un anumit ghişeu, din 77 de programări, 55 erau fictive, restul fiind doar înregistrări normale ale oamenilor la ghişee”.

Şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări, inspectorul de poliţie Cosmin Butnariu, a menţionat că instituţia se află într-o situaţie dificilă din cauza lipsei de personal şi a programărilor online multiple efectuate de diverse persoane, fizice şi juridice.

„După ce fac programările, aceste persoane ori nu le onorează ori sunt efectiv anulate, ceea ce blochează activitatea de la înmatriculări pentru cetăţeni. Astfel, apar ocupate şi în baza noastră de date informatică cu toate că realitatea este cu totul alta. În mod real, numărul maxim de programări online efectuate pentru o zi nu reflectă prezenţa fizică a persoanelor la ghişeu”, a declarat Butnariu.

Potrivit acestuia, prin ocuparea în mod artificial a locurilor disponibile în aplicaţia informatică, se facilitează în mod injust accesul unor persoane fizice sau juridice la operaţiunile derulate în instituţie, fiind afectate grav interesele persoanelor de bună credinţă.

„Consider că revenirea la vechiul sistem, implementat odată cu trecerea la online, respectiv primirea cetăţenilor doar cu programare online, va contribui la eliminarea cozilor şi a nemulţumirilor. Ei se vor prezenta la data şi la ora înscrise în programare, vor fi identificaţi pe baza cărţii de identitate şi a seriei de şasiu menţionate în programare care va trebui să coincidă cu seria de şasiu din documentele vehiculului. Suntem optimişti că vom reveni la normal. O operaţiune de înmatriculare durează în jur de şase minute sau chiar mai puţin dacă documentele sunt în regulă”, a afirmat şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări.

Prefectul estimează că maximum o lună şi jumătate se va reintra într-un flux cât mai normal al activităţii la Serviciul Permise şi Înmatriculări.