Conducerea Consiliului Județean Bihor s-a întâlnit ieri cu reprezentanții Transgaz Mediaș pentru a identifica soluțiile cele mai bune pentru introducerea rețelei de gaz în parcurile industriale din Tileagd şi Săcueni. De asemenea, se doreşte racordarea la gaz a comunelor Tămășeu și Tinca, iar, în perspectivă, a municipiului Beiuş. Nicio vorbă, însă, despre Ştei, unde de ani buni autorităţile centrale şi judeţene nu reuşesc racordarea la magistrala de gaze naturale ajunsă în capătul oraşului în anul... 2007!

La întâlnire au participat reprezentanți ai societății Parcuri Industriale Bihor, precum și primarii sau viceprimarii a patru comune din județ: Tileagd, Săcueni, Tămășeu și Tinca. CJ Bihor a anunţat că, în perioada imediat următoare, specialiștii de la Transgaz se vor întâlni cu reprezentanții comunei Tileagd pentru a stabili traseul conductei de gaz de la magistrală până în parcul industrial, cu menţiunea că magistrala se află la o distanță de aproximativ doi kilometri de terenul destinat investițiilor. De rețeaua de gaz ar urma să beneficieze și populația comunei.

„Sperăm ca până la finalul acestui an să obținem autorizația de construcție pentru introducerea utilităților în Parcul Industrial Tileagd, astfel încât anul viitor să putem începe aceste lucrări. Introducerea rețelei de gaz în acest parc industrial reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean Bihor, astfel încât să putem oferi investitorilor utilitățile de care au nevoie”, a declarat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor. Totodată, administraţia judeţeană precizează că primul pas în demersurile pentru introducerea gazului în parcurile industriale din județ va fi făcut de societatea Parcuri Industriale Bihor, care în zilele următoare va depune o cerere pentru racordarea la Sistemul Național de Transport al gazelor naturale. Urmează apoi stabilirea traseului conductelor de gaz, după care se va realiza proiectul tehnic de către specialiștii de la Transgaz.

„Suntem foarte preocupați să accelerăm toate procedurile pentru introducerea utilităților, în special a gazului, în parcurile industriale de la Tileagd și Săcueni pentru că în ultima perioadă suntem contactați din ce în ce mai des de investitori străini care sunt interesați de oportunitățile de investiții în amplasamentele oferite de noi”, a declarat Delia Ungur, directorul societății Parcuri Industriale Bihor. În proiectul de introducere a utilităților va fi inclus și Parcul Industrial din Săcueni, în zona căruia există deja o rețea de gaz la o distanță de aproximativ 15 kilometri în linie dreaptă. De asemenea, conducerea Consiliului Județean Bihor mai are în vedere racordarea la gaz a comunelor Tămășeu și Tinca. În perspectivă este luată în calcul și racordarea Beiușului la rețeaua de gaz, care acum se află la o distanță de 400 de metri de zona de vest a municipiului.

Cazul Ştei

În Bihor sunt finalizate două magistrale de gaze naturale: Cefa-Căpâlna-Ştei (76,8 km) şi Biharia-Aleşd (42,25 km), investiţii de aprox. 60 de milioane euro, ambele nefolosite. Magistrala către Ştei a ajuns în capătul oraşului în 2007, iar de atunci lucrurile au bătut pasul pe loc, atât CJ cât şi Ministerul Energiei nereuşind să deblocheze situaţia. Şteiul a ajuns un oraş al stivelor de lemne, în care principala preocupare a locuitorilor în sezonul rece este căratul sacoşelor cu lemne de foc în apartamente. Mediul de afaceri este şi el profund afectat, drept pentru care s-a mobilizat şi a trimis în luna iulie o petiţie premierului Mihai Tudose prin care critică lipsa de transparenţă a autorităţilor centrale în demersurile de introducere a gazelor şi califică amânările repetate de rezolvare a situaţiei drept un abuz asupra drepturilor cetăţeneşti, drepturi pe care sunt pregătiţi să şi le apere în instanţele de judecată.