Comisarii de la Garda de Mediu Bihor au încheiat cercetările în cazul defrişărilor masive ce au avut loc la finalul săptămânii trecute în Parcul Bălcescu, concluziile urmând a fi finalizate în cursul zilei de luni şi prezentate public, cel mai probabil, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de miercuri, 31 ianuarie.

„A fost încheiată o notă de constatare privind situaţia din Parcul Bălcescu, în cursul zilei de luni urmând a fi finalizate concluziile, şi anume cine sunt vinovaţii şi ce măsuri pecuniare se vor lua. În această perioadă, pe lângă arborii tăiaţi, au mai fost depistaţi şi alţi şapte arbori marcaţi pentru tăiere, printre care inclusiv un plop secular de peste 150 de ani, situat în apropierea scenei. S-a dispus demarcarea lor, prin urmare nu vor putea fi tăiaţi sau toaletaţi înainte să fie supuşi unor tratamente fitosanitare, aşa cum prevede legea spaţiilor verzi”, ne-a declarat, vineri, Mihai Togor, şeful Gărzii de Mediu Bihor.

Reamintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, vineri şi sâmbătă, timp de două zile, arborii din Parcul Bălcescu au fost supuşi unor defrişări masive. Conform Primăriei, au fost tăiaţi 16 arbori, iar şase au fost toaletaţi, care „fie au fost afectaţi biologic de diverse boli, fie erau atât de înclinaţi încât, în cazul unei furtuni, prezentau riscul de prăbuşire, fie erau complet uscaţi”.

Numai că alături de arborii bolnavi au fost tăiaţi şi alţii perfect sănătoşi, după cum a constatat şi Garda de Mediu, care arată că, în conformitate cu Legea spaţiilor verzi, tăierea unor arbori sănătoşi şi intervenţiile la coroană, prin eliminarea unor crengi care nu sunt uscate, sunt complet interzise.