Proiectul de Lege pentru reglementarea sistemului de redevențe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere și hidrominerale a fost supus dezbaterii publice până săptămâna trecută.

 

Alineatul d) al articolului 23 din Anexa 4 prevede că redevența cuvenită la bugetul de stat pentru ape geotermale se stabilește la sursă/punct de măsurare în echivalentul în lei a 1 euro pe metru cub. Propusa redevență pentru apa geotermală a suscitat numeroase polemici, mai mulți reprezentanți ai administrației locale, agenților economici și instituțiilor din județ și numeroși alți bihoreni au postat mesaje împotriva pomenitei redevențe, argumentând că eventuala introducere a acesteia ar afecta toți consumatorii, atât persoanele fizice, cât și agenții economici sau instituțiile.

Unul dintre cei mai hotărâți contestatari ai propusei redevențe pentru apa geotermală este deputatul bihorean Gheorghe Bogdan, care, în ultimele zile a avut o serie de întâlniri cu factorii decidenți în problema expusă, explicându-le acestora punctul său de vedere. După discuțiile cu conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și cu colegii din Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, au urmat cele cu reprezentanții Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), cu ministrul economiei, cu președinții comisiilor parlamentare de industrie și economică, cu liderii grupurilor PSD de la Senat și Camera Deputaților și cu o parte dintre membrii comisiilor de specialitate.

Referitor la aceste demersuri, parlamentarul beiușean Gheorghe Bogdan a declarat următoarele: „În calitate de deputat de Bihor, m-am consultat cu primarii, cu agenții economici din zonă, cu consilierii locali și am făcut o simulare în ceea ce privește tariful la apa geotermală din Beiuș astăzi și ceea ce înseamnă aplicarea redevenței de un euro pe metru cub, la sursă. Mi-am dat seama că tariful la apa geotermală din Beiuș și nu numai din Beiuș se dublează. Aceste simulări le-am trimis tuturor agenților economici, tuturor factorilor implicați și le-am sugerat să transmită și să recomande Ministerului Economiei că nu este necesară și oportună creșterea redevenței cu un euro pe metrul cub de apă geotermală. Asta ar implica debranșarea cetățenilor din localitățile menționate, ar majora tarifele la stațiunile balneare din județul Bihor și din întreaga țară și ar duce la decăderea turismului românesc.

Toate aceste aspecte le-am pus în pagină și le-am explicat factorilor decidenți că, într-adevăr, tarifarea cu un euro pe metru cub dublează facturile cetățenilor care folosesc apa geotermală ca sursă de energie și că nu este o măsură bună nici pentru aceștia, nici pentru agenții economici. Am mai subliniat, în discuțiile cu cei menționați, că temperatura apei geotermale diferă de la un foraj la altul și, prin urmare, nu poate fi tarifată la metru cub.

În concluzie, aplicarea redevenței în forma propusă ar duce la debranșări în masă ale consumatorilor, reducându-se dramatic folosirea unei resurse foarte bune pentru încălzire, una reciclabilă și ecologică, care, pe noi ne avantajează foarte mult, deoarece limitează poluarea.”

Interlocutorul nostru a mai precizat că a fost informat că ANRM a retras propunerea de redevență de un euro pe metru cub la apa geotermală, la sursă, urmând ca proiectul Legii pentru reglementarea sistemului de redevențe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere și hidrominerale să intre în Parlament fără această prevedere. Dacă, totuși, proiectul de lege va fi trimis Parlamentului cu această propunere de redevență, a pregătit un amendament prin care propune revenirea la o redevență de cinci la sută din valoarea tarifată, care presupune un control strict atât asupra temperaturii, cât și al volumului de apă geotermală extras din forajul respectiv, a mai declarat Gheorghe Bogdan.

Un alt aspect pe care deputatul Bogdan l-a supus atenției autorităților centrale și furnizorului de energie termică TRANSGEX este dubla tarifare - în gigacalorii, la apartamente și în metri cubi, la gospodăriile individuale, instituții și agenți economici. „Am propus chiar să suportăm noi, consumatorii, costurile montării de contoare pe gigacalorie, numai să fim tarifați cu toții astfel și nu la metru cub. Am primit asigurări că și această problemă se va rezolva, iar tariful consumatorilor din gospodăriile individuale și instituții va fi similar celui din cartierele de blocuri”, a mai spus interlocutorul nostru.