Sala mare a Filarmonicii de Stat din Oradea a fost plină ieri cu elevi din ultimii doi ani de liceu, veniți să învețe cum să devină șoferi responsabili. Fostul campion național de raliuri, Bogdan Marișca, șeful SMURD, Hadrian Borcea, și un reprezentant al poliției le-au explicat și arătat elevilor cum o secundă poate face diferența între viață și moarte.

Mai clare ca în documentarele de pe marile posturi internaționale, așa au fost prezentările și explicațiile din campania națională „Be cool - Gândește înainte!”, organizată în sala Filarmonicii de Stat din Oradea. Fostul campion național de raliuri Bogdan Marișca le-a prezentat liceenilor accidente din motosport, unele prin care a trecut chiar el, subliniind că „o secundă poate face diferența între moarte și viață”. A analizat capacitatea de a reacționa atunci când mașina scapă de sub control la viteze mari. Cât contează reflexul, fracțiunea de secundă, inspirația. Medicul Hadrian Borcea a povestit despre accidentul pe care l-a avut la Arad, despre cum schimbă iremediabil viața o secundă de neatenție. A fost apoi analizat accidentul de la Raliul Iașiului din 2021, când Adrian Răspopa și-a pierdut viața. Hadrian Borcea a explicat, cu lux de amănunte, ce s-a întâmplat în corpul pilotului în momentul impactului, lăsând întreaga sală mută.

Cu toate acestea, când a întrebat cine nu vrea să devină șofer, abia dacă s-a ridicat una sau două mâini în toată sala. 

„Be cool - Gândește înainte!” este un proiect de tip workshop care propune elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din Bihor, grupa de vârstă interesată în obținerea permisului de conducere auto din toate unităţile de învăţământ liceal, sesiuni de formare și de informare cu privire la efectele negative ale comportamentului teribilist în trafic, cauzat și de consumul de alcool și droguri la volan, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie și formării unui comportament responsabil pe drumurile publice. Cauzele principale ale producerii accidentelor în care tinerii din grupa de vârstă 18-20 ani sunt implicați sunt: nerespectarea distanței între vehicule, neacordarea de prioritate altor vehicule, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, bicicliști și circulație pe sensul opus. Aceste cauze au drept urmări decese, răniri grave și ușoare.

Conform șefului Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, în grupul țintă al proiectului sunt 8.000 de elevi din Bihor. Workshopurile au început pe 16 noiembrie, la Casa de Cultură din Salonta, și se vor termina anul viitor, în februarie-martie.

Proiectul „Be cool - Gândește înainte!” este inițiat și implementat de echipa Napoca Rally Academy, cu sprijinul mai multor instituții: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, ISU, Poliția Rutieră Bihor, SMURD Bihor și Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea.

Conform pilotului Marco Tempestini, proiectul a început în 2011, în Cluj, dar a fost întrerupt până în 2016. A fost reluat și a continuat chiar și în pandemie, deși on-line, nu a avut impactul la care se așteptau organizatorii.