Despre drumurile din Bihor cu ministrul Transporturilor, la Oradea - Pasaje funcţionale la sfârşitul lunii
Oradea arată din ce în ce mai bine și ca infrastructură. După podurile renovate sau construite de la zero, punerea în funcțiune a drumului expres și extinderea centurii, alte două pasaje peste centură vor fi finalizate până la sfârșitul lunii. Inspecția oficială a fost făcută de ministrul transporturilor, care a vorbit la Oradea și despre DN 76 și Autostrada Transilvania.
Sorin Buşe a efectuat sâmbătă, 3 septembrie, o vizită de lucru în Oradea, unde a inspectat stadiul lucrărilor la cele două pasaje supraterane peste drumul de centură al municipiului Oradea din zona străzii Ciheiului, respectiv Nojoridului. Ministrul a fost însoţit de Cătălin Homor, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, de Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, şi de primarul Ilie Bolojan.
Cele două pasaje rutiere au fost realizate printr-un parteneriat între Ministerul Transporturilor prin CNADNR şi Primăria Oradea. În cadrul acestui parteneriat, Primăria Oradea a realizat exproprierile pentru bretelele pasajelor şi drumurile de legătură, precum şi proiectarea lor, iar CNADNR a realizat licitaţia şi execuţia propriu-zisă a lucrărilor.
În anul 2013, Primăria Oradea a început exproprierile în zona şoselei de centură, necesare realizării celor două obiective de investiţii, respectiv pasajul suprateran peste centură din zona străzii Ciheiului şi cel din zona străzii Nojoridului. Au fost expropriate 55 de imobile proprietate privată, reprezentând terenuri, pentru care Primăria a plătit despăgubiri în cuantum de 5.371.817 lei. După finalizarea exproprierilor, Primăria Oradea a pus la dispoziţia CNADNR terenurile pentru realizarea pasajelor. Contribuţia financiară totală a Primăriei Oradea pentru exproprieri şi proiectare s-a ridicat la suma de 1,5 milioane euro.
Ei nu dau bani, ei întreabă!
Ministrul transporturilor a lăudat municipalitatea și strădania constructorului, care va termina lucrarea cu aproape două luni mai devreme.
„În primul și-n primul rând este un proiect care se termină mai devreme. În al doilea rând e bine că a fost tratată prioritar problema securității, au fost puse separatoare în zonele unde traficul se schimbă, văd că au avut grijă să pună și tuia, deci se îngrijesc cum trebuie de cum arată podul și comunitatea și mi-a plăcut și faptul că se curăța șantierul și nu rămâne nimic în urmă, cum rămânea înainte. Înțeleg că pe aici trec zilnic 25.000 de mașini. Este un exemplu de profesionalism și de parteneriat reușit între autoritatea locală, care a făcut proiectul și a studiat traficul, CNADNR și Ministerul Transporturilor. Leg asta de leadershipul energic și eficient al domnului primar Ilie Bolojan, căruia-i mulțumesc foarte mult. La sfârșitul lunii septembrie va fi operațională, mai sunt de făcut marcaje verticale. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 34 de milioane de lei.”
Întrebat de ministru ce probleme tehnice au întâmpinat, reprezentantul firmei constructoare a spus că în zonă au fost depozite de moloz și gunoaie aruncate în trecut și a fost nevoie de lucrări suplimentare de excavație, care au mers uneori până la 3 metri adâncime.
„Încă așteptăm un plan de semnalizare ca să putem finaliza și această latură”, a mai spus inginerul.
Amuzant este că ministrul l-a întrebat pe reprezentantul constructorului dacă plățile au fost făcute la timp, în condițiile în care CNADNR funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor.
„Așa și-așa. Cu lucrarea suntem aproape la final, cu plățile suntem la un stadiu de 30%”, a spus reprezentantul firmei constructoare.
Pasajul de pe Ciheiului are o lungime de 484 metri, iar cel de pe Nojoridului are o lungime de 630 m, înălţimea pasajelor fiind de 5,5 metri. Pasajul din zona străzii Ciheiului a costat 19,4 milioane lei şi a fost realizat de S.C. Poor Construct S.R.L., iar pasajul din zona străzii Nojoridului a costat 14,7 milioane lei şi a fost realizat de Asocierea S.C. Freyrom S.A. – S.C. Procons Group.
DN 76, finalizat în noiembrie
Reabilitarea DN 76 este, conform ministrului, una dintre cauzele pentru care a acceptat mandatul.
„Pe DN 76 am fost ieri (n.r. – vineri) și o să mai vin foarte des. Este mai bine decât ce a fost. De fapt astăzi (n.r. sâmbătă) mă voi întoarce pe DN 76 și voi afla și ce se întâmplă acolo când nu sunt anunțați, că am auzit și despre lucrurile acestea. Au fost niște probleme cauzate de faptul că lucrările au fost oprite foarte mulți ani. Și ale noastre, și ale constructorului. Pentru mine este foarte important pentru că acum trei luni, ca cetățean, veneam pe drumul ăsta și nu vă spun ce spuneam și eu. Ăsta a fost și unul dintre motivele pentru care am acceptat mandatul. Nu pot să nu am curajul să fac ceva, dacă s-a ivit această ocazie. Și cred că diferența începe să se vadă prin echipa cu care lucrăm. Obiectivul meu este ca în luna noiembrie, pe DN 76 să avem calea de rulare, să putem circula de la Oradea la Deva fără probleme. Constructorul s-a angajat să se mobilizeze și mai mult. Ieri (n.r. – vineri) aveau cam 200 de oameni și 100 de utilaje și au să aducă și mai multe, astfel încât să respecte termenul”, a spus Buşe.
Legătură directă cu Autostrada Transilvania
În ceea ce privește Autostrada Transilvania, ministrul a fost și mai categoric: „Și acolo lucrările au fost oprite pe o perioadă foarte mare de timp. Asta a însemnat că pentru reluarea lor a fost nevoie din nou de autorizații, avize etc. Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului, din iunie, au fost deblocate chestiunile legate de partea legală și lucrurile au început să se miște înainte de a-mi prelua eu mandatul. Mă voi întâlni cu conducerea contractorului peste câteva zile și îi voi explica foarte clar care sunt așteptările noastre. El trebuie să fie mobilizat complet în două săptămâni. Există pentru noi și opțiunea rezilierii contractului, dacă acesta nu se respectă. Și noi vrem să evităm această situație pentru că am avea de făcut din nou licitație și ar dura până la un an de zile. Nici contractorului nu-i convine pentru că pierde bani. Dar, dacă nu putem lucra în echipă, mai bine să nu lucrăm deloc. Dacă ei nu fac ce s-au angajat că facă, reziliem contractul. Cu toți contractorii am avut aceste discuții și mulți au înțeles și s-au mobilizat. Dacă lucrurile merg bine, în două săptămâni ar trebui să se lucreze la viteză normală la Autostradă. Voi face o vizită peste două săptămîni acolo, să văd cum s-au mobilizat”, a spus Sorin Buşe.
După vizita din teren, ministrul a avut o întâlnire la Primăria Oradea cu Ilie Bolojan. Printre subiectele discutate s-au numărat conectarea oraşului Oradea la viitoarea autostradă şi transferul terenului necesar finalizării drumului expres din administrarea CFR în cea a municipiului. Până la finalul lunii octombrie a acestui an, Zona Metropolitană Oradea va finaliza studiul de fezabilitate şi aplicaţia aferentă finanţării în cadrul programului operaţional infrastructură mare (POIM) 2014-2020 a obiectivului de investiţie: Legătură Centura Oradea (giraţie Calea Sîntandrei) cu Autostrada A3 (Biharia) şi le va preda la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
Care pasaj de pe Ciheiului ,ca pe Ciheiului nu-i nici un pasaj ,sunt doua pasaje care leaga Grigorescu direct de oras ...iar la locuitorii din Cihei care mai mergeau pe jos nu s-a gandit nimeni , pe unde vor traversa centura?