Dezbatere pentru liceeni la Primăria Oradea - „Știu să-mi aleg meseria sau profesia?”
Alegerea unei meserii reprezintă o decizie foarte importantă în viața unui tânăr. Liceeni de la cinci școli din Oradea au participat, ieri, în cea de-a doua zi a Programului „Școala Altfel”, la o dezbatere cu tema „Cunoașterea și dezvoltarea abilităților adolescentului. Știu să-mi aleg meseria sau profesia?”, care s-a desfășurat în Sala Mare a Primăriei Oradea.
Uniunea Femeilor Bihor organizează, în aceste zile, la Oradea, mai multe activități în cadrul Programului „Şcoala Altfel”, desfăşurat sub sloganul „Să ştii mai multe, să fii mai bun”. La aceste activități participă elevi şi cadre didactice de la următoarele unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Colegiul Tehnic „Transilvania”, într-un proiect organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor, Primăria Oradea, Direcţia pentru Cultură Bihor şi Federaţia Patronilor Bihor. Luni, în prima zi a evenimentului, elevii s-au întâlnit cu reprezentanţi ai administraţiei locale, parlamentari, profesori și jurişti, marţi şi miercuri fiind programate întâlniri cu diverse personalităţii ale vieţii sociale, economice şi culturale ale judeţului Bihor. Ieri, în cea de-a doua zi a Programului „Școala Altfel”, în Sala Mare a Primăriei Oradea, a avut loc o dezbatere cu tema „Cunoaşterea şi dezvoltarea abilităţilor adolescentului (Ştiu să-mi aleg profesia/meseria?)”. Manifestarea a fost deschisă de prof. Ana Angela Pop, președinta Uniunii Fmeilor Bihor Oradea. „Propunem pentru astăzi două puncte: o lecție interdisciplinară pe această temă, temă care este cuprinsă în cadrul materiei Psihologie, pe care elevii o fac în clasa a X-a în licee. Va fi, însă, o altfel de lecție. Sigur că se va ține cont de metodică, de didactică, de materie, dar în procent de 15%-20%, și foarte mult se va ține cont de ceea ce se întâmplă dincolo de porțile școlii. În partea a doua a întâlnirii sunt invitați oameni importanți, de succes, care colaborează de mulți ani cu Uniunea Femeilor Bihor”, a spus președinta organizației. Din prezidiu au făcut parte oameni de succes, cu rezultate deosebite în activitatea lor: Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea; Sorina Bradea, de la Federația Județeană a Patronilor; prep. univ. drd. arh. Cristian Pușcaș; Dinicu Braghină, de la Radio România Actualități; o profesoară din Oradea; un elev de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și altul de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea. În calitate de invitați, la eveniment au mai participat: Deme-Szabo Csilla, consilier la Ministerul Educației Naționale; Mihaela Dindelegan, consilier în domeniul organizării de evenimente în Primăria Oradea, poetă și scriitoare; Emil Sauciuc, actor și regizor la Teatrul Regina Maria; asist. univ. dr. Anca Popescu și Aurel Horgoș, fost profesor la LPS, poet și scriitor.
Invitații le-au vorbit elevilor despre antreprenoriat, alegerea meseriei, construirea propriei personalități, dar și despre pasiunea cu care trebuie să își practice profesia pentru a da cele mai bune rezultate.
Manifestările organizate de UFBO în cadrul Programului „Școala Altfel” continuă astăzi, 2 noiembrie, de la ora 10.00, cu o prezentare cu tema „Om sănătos, om frumos”, care va avea loc la Casa de Cultură a Municipiului (Sala “Florica Ungur”, lângă Teatru). La eveniment vor participa personalităţi din lumea culturală, sănătate, estetică.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.