Mai mulți orădeni care locuiesc în cartierul Rogerius din Oradea ne-au semnalat faptul că preoții de la două biserici din zonă au declanșat o  „luptă” internă, aprigă, pentru atragerea de enoriași. Cei care suferă cel mai mult de pe urma acestei situații sunt tot credincioșii de rând, care se văd puși în situația jenantă de a nu ști pe care preot să aleagă zilele acestea pentru a le sfinți casele...

 

În documentul, intitulat „Începe lupta intestină între parohiile orădene”, printr-un e-mail trimis pe adresa redacției, ni se aduce la cunoștință o situație destul de inedită (dacă nu chiar hilară) apărută în zona acoperită de Episcopia Oradea. Este vorba despre declanșarea luptei interne între reprezentanții a două parohii situate în cel mai populat cartier orădean, Rogerius: parohia Oradea Vii (altfel spus - Biserica Albastră) și parohia Sf. Spiridon (noua biserică construită pe locul bisericuței de lemn de lângă Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”​ din vecinătatea Pieții Rogerius - str. Corneliu Coposu).
„Probabil în lipsă de enoriași, reprezentanții parohiei Sfântul Spiridon au lipit afișe pe ușile de la intrările scărilor de bloc situate între str. Coposu și până la str. Cantacuzino, prin care le aduceau la cunoștință rezidenților despre schimbarea alocării lor în ceea ce privește serviciile oferite de Biserică.​ Nemulțumiți, probabil, de previzibila scădere a veniturilor Bisericii Albastre (în urma rearondării blocurilor respective la parohia concurentă, Sf. Spiridon), preoții de aici acuză (la​ slujba din a doua zi de Crăciun) de propagandă mincinoasă pe cei de la Sf. Spiridon, cerându-le credincioșilor prezenți la slujba să deschidă ușile pentru sfințirea și binecuvântarea locuințelor lor, cu prilejul noului an, doar preoților Bisericii Albastre, și nu și celor de la concurență.​ Ba, mai mult, preotul​ Gheorghe Nemeș, de la parohia Oradea Vii, îi acuză (tot la finalul slujbei de sâmbătă, 26 decembrie 2020) de „fake news” pe cei de la Sf. Spiridon, afirmând că aceștia nu au aprobarea forurilor superioare (Protoieria Oradea) pentru această realocare​ de enoriași. Probabil, tot la solicitarea acestuia, oameni „de bine” au ascuns cu markerul negru o parte din anunțul celor de la Sf. Spiridon, așa că aceștia (perseverenți) au revenit cu un nou anunț”, se menționează în documentul trimis marți pe adresa redacției.

Prezent la slujba de duminică, 27 decembrie, de la Biserica Albastră,​ PS Sofronie, episcopul ortodox al Oradei, nu a spus nimic despre​ situația creată,​ și nici preoții de la această biserică nu au mai deschis discuția (pentru a-i „lumina” pe credincioșii prezenți la slujbă căror preoți să le deschidă ușile pentru a primi binecuvântarea divină...)

 „Ceva e putred aici... Până la urmă, reprezentanții celor două parohii se pot lupta cu orice mijloace pentru atragerea de enoriași,​ dar credem că nu este normal ca noi, credincioșii de rând, să fim puși într-o situație jenantă​ trebuind să alegem pe cine să primim în case cu Sfânta Cruce”, atenționează semnatarii scrisorii, care speră să se facă lumină în acest caz cât mai curând.

Protopopul Oradiei, părintele Simion Goga, s-a abţinut de la face comentarii pe acest subiect, deşi cunoaşte situaţia. Conform regulilor interne ale Episcopiei Oradea, comunicările oficiale se fac doar prin intermediul purtătorului de cuvânt, iar arondările locuinţelor enoriaşilor către parohii se fac de către consiliul eparhial.

Deşi a fost căutat insistent atât telefonic cât şi prin intermediul internetului, fiindu-i adresate intrebări în scris, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Oradea, preotul Cristian Rus nu a răspuns solicitărilor ziarului Crişana.