În cadrul acțiunilor de control derulate de inspectorii antifraudă din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală (DRAF) Oradea, în perioada septembrie 2024 - ianuarie 2025 au fost sancționați peste 600 contribuabili, valoarea totală a amenzilor și confiscărilor depășind 11 milioane lei.

 

Contribuabilii sancţionaţi au încălcat condițiile impuse de actele normative în vigoare, acestora aplicându-li-se și măsura complementară a confiscării mărfurilor comercializate. Din valoarea totală a sancţiunilor, în valoare de peste 11 milioane lei, peste 8 milioane lei provind din amenzi şi peste 3 milioane lei din confiscări.

„Cu privire la bunurile neînregistrate în evidențele contabile, se remarcă două magazine cu marfă de proveniență China, unul din Oradea și unul din Baia Mare, de unde au fost confiscate articole de îmbrăcăminte, jucării, articole de menaj și de voiaj cu o valoare estimată de aproape 800.000 lei. Totodată, inspectorii antifraudă au confiscat peste 460 litri băuturi spirtoase deținute în vederea comercializării de către patru persoane fizice din județele Satu Mare,Maramureș și Bihor, peste 1.000 litri vin achiziționate intracomunitar de către o persoană fizică din județul Bihor, precum și băuturi răcoritoare, detergenți și produse nealimentare confiscate de la alți 13 contribuabili. Valoarea totală estimată a bunurilor enumerate mai sus este de peste 1,5 milioane lei, confiscate de la 20 de comercianți din județele Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Bihor și Maramureș”, a declarat inspectorul general adjunct antifraudă Radu Ioan Igna.

Din cei peste 600 contribuabili sancționați, peste 370 de operatori economici au fost sancționați pentru neînregistrarea tuturor încasărilor în casele de marcat electronice fiscale sau pentru nedotarea cu mijloace alternative de plată (POS), inspectorii din cadrul DRAF Oradea aplicând amenzi în valoare de peste 3,8 milioane lei, precum și confiscări de numerar în valoare de peste 175.000 lei.

Pe de altă parte, contribuabilii care nu și-au înregistrat transporturile de mărfuri în aplicația RO e-Transport au fost sancționați cu amenzi în valoare de 710.000 lei și cu confiscarea  contravalorii mărfurilor transportate în cuantum de aproape 1,2 milioane lei.

„În perioada de referință, au mai fost aplicate amenzi de peste 3,5 milioane lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, a Legii 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, a Legii contabilității 82/1991, a Legii 70/2015 privind disciplina financiară, respectiv a Legii 296/2023 privind combaterea activităților ilicite.

Totodată, urmare a lucrărilor profesionale provenite de la structura centrală DGAF, cât și a petițiilor, sesizărilor și analizelor proprii dezvoltate la nivelul DRAF 6 Oradea, în perioada septembrie 2024 – ianuarie 2025 au fost estimate implicații fiscale în cuantum de peste 39,3 milioane lei (sume datorate suplimentar bugetului de stat) de la peste 170 contribuabili, constând în TVA și impozite pe profit, pe venit, pe dividende, pe microintreprinderi și contribuții sociale”, menţionează inspectorul general adjunct antifraudă Radu Ioan Igna.

Pentru anul în curs, Direcția Regională Antifraudă Fiscală Oradea anunţă că acțiunile de control vor continua într-un ritm susținut, atât pentru asigurarea îndeplinirii laturii preventive menite să responsabilizeze contribuabilii cu privire la obligațiile de fiscalizare, declarare și plată care le revin, cât și pentru identificarea și sancționarea activităților comerciale ilicite.