Directorul Negrean nu trebuia să poarte discuții despre strângerea de bani - Un nou caz îngropat la „comisii”?!
La Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor neregulile se judecă precum la fotbal, „la comisii”. În cazul scandalului de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” șeful Inspectoratului a decis să propună Consiliului de administrație al IȘJ Bihor sesizarea Comisiei de Etică de unde cazul se va întoarce la Consiliul de administrație al IȘJ care va decide ce măsuri să ia.
Sunt două articole în care s-ar încadra ceea ce s-a semnalat la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, conform șefului IȘJ Bihor, Horea Abrudan, unul din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar care spune că „este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau personalului în strângerea sau gestionarea fondurilor” și un articol din Codul de etică al personalului didactic care interzice solicitarea, aceeptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani”.
„Am discutat cu Daniela Vîlceanu (șefa echipei care anchetează cazul de la Partenie Cosma-n.r.) și mi-a spus că nu are niciun grad de rudenie cu domnul Negrean. A făcut parte din echipa de control pentru că dânsa răspunde, la nivelul Inspectoratului Școlar, de învățământul tehnic și are în sector școlile tehnice. Alături de ea a fost un inspector de management”, a declarat Horea Abrudan care a povestit apoi cum s-au întâmplat lucrurile, conform declarațiilor elevilor și profesorilor.
„În luna septembrie, la Partenie Cosma a avut loc o întâlnire a Comitetului reprezentativ al părinților din școală unde s-a discutat ideea renunțării la banchetul claselor a XII-a și a organizării unei festivități. Nu festivitatea de premiere ci un eveniment festiv pentru distracție, relaxare, socializare. Și regulamentul unităților de învățământ spune că, în baza hotărârii adunării generale, comitetul de părinți poate decide să susțină inclusiv financiar, prin asociația de părinți, întreținerea, dezvoltarea modernizarea unei baze materiale a unității de învățământ sau a clasei. Ideea a fost că asociația de părinți, dacă dorește, se va implica în organizarea festivității de după premiere. În procesul verbal încheiat în urma ședinței, la «Diverse» se notează că directorul menționează că e rolul asociației de părinți să strângă bani prin donații sau sponsorizări. Colegii mei au solicitat declarații din partea directorului și a diriginților claselor a XII-a și a elevilor care au reprezentat clase terminale”, a relatat Horea Abrudan care, răspunzând întrebării reporterului Crișanei, dacă a fost normal ca diriginții să dea declarații în prezența directorilor (unii dintre ei plângându-se că au fost intimidați), a adăugat: „nu există o procedură legată de cum se dau acele declarații. Am înțeles că au fost toți puși la masă și a scris fiecare. Nu au citit declarația. Dar, este adevărat, a fost prezent și directorul care, la rândul lui, a dat declarație. Dacă o făceam individual nu am fi avut cele 10 declarații pentru că toate activitățile s-au desfășurat în afara programului de școală”.
Orice poate fi luat în calcul, inclusiv demiterea
Atât directorul, cât și diriginții confirmă, conform declarațiilor, discuțiile purtate în septembrie, despre modul de organizare, dar, mai spune Abrudan, „a rămas totul în stadiul de proiect”. În aprilie au fost reluate discuțiile pentru că se apropia finalul de an. S-a constatat, însă, așa cum Crișana a scris, că, din 10 clase, 3 nu erau de acord.
„Din declarații reiese că au stabilit ca reprezentanții părinților să adune fondurile bănești și să le verse în conturile asociației de părinți”, declară șeful IȘJ Bihor care spune că a aflat, tot de la presă, că asociația de părinți este formată din profesori, chiar președintele fiind cadru didactic.
„Nu putem ca până la ora 14.00 să fim profesori iar după ora 14.00 să fim președinți ai asociației de părinți. Majoritatea diriginților claselor a XII-a, probabil discutând cu părinții, au spus că festivitatea de după premiere nu va mai avea loc. Festivitatea de premiere, evident că va avea loc. Sumele de bani, care nu au ajuns să fie vărsate în contul asociației de părinți au fost restituite. În nicio declarație nu scrie vreo elevă că ar fi fost amenințată că nu primește diploma. O elevă a spus că a vorbit cu câțiva elevi de-a XII-a din școală și aceștia ne-au spus că «directorul i-a amenințat cu corigența dacă nu vor să dea bani». Deci, nu a fost vorba de a nu primi diplomă și nici de a spune concret de solicitarea de bani. O altă elevă spune că în clasa ei părintele unui elev a adunat suma de bani: «Nu m-am simțit presat de a da suma respectivă și nici nu au existat conflicte». Deci, părerile sunt împărțite și în rândul elevilor. Eu am atras mereu atenția că elevii, profesorii și directorii nu trebuie să se implice în strângerea de fonduri așa că voi supune atenției Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bihor toată această situație cu propunerea de a sesiza Comisia de Etică de la nivelul Inspectoratului Școlar atât în ceea ce privește conducerea unității de învățământ cât și a profesorilor care conduc Asociația de părinți”, a declarat Horea Abrudan care a subliniat că din Comisia de etică fac parte și persoane din afara sistemului de învățământ. Patru cadre didactice, doi reprezentanți ai Comitetului județean al părinților și doi reprezentanți ai ONG-urilor plus consilierul juridic al Inspectoratului.
Abrudan a mai spus că poate fi luată în calcul și demiterea directorului mai ales că nu trebuia să fie prezent la întâlnirea cu elevii și să poarte discuții pe tema strângerii de bani.
Sancțiunile nu vor fi date de Comisia de etică, ea doar va stabili dacă există sau nu o vinovăție legată de ce s-a întâmplat la „Partenie Cosma”. Sancțiunea cu privire la director o va stabili Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar. În ceea ce-i privește pe profesori, sancțiunea o va decide școala.
Mizeria penelista se lăfăie in atitudinea acestor doi penali sinistri. Grețoase personaje.