Colegiul Național Emanuil Gojdu a organizat ieri, în sala festivă, evenimentul de încheiere a atelierelor despre energia din viața de zi cu zi, activități finanțate în cadrul Fondului Științescu.

Dacă anul trecut, Daniela Berchez, împreună cu echipa de proiect, a organizat ateliere de meteorologie, anul acesta copiii au explorat unele aspecte ale energiei, inclusiv consumul și transformarea ei. În cadrul atelierelor elevii au aflat ce este fototropismul, cum pot utiliza anemometrele, dacă celulele solare legate în serie sau în paralel dau o putere electrică mai mare sau care are mai multă energie: uleiul vegetal sau motorina. Acestea au fost însă doar câteva întrebări la care au descoperit răspunsul cei 30 de elevi de gimnaziu de la Gojdu.

Este al doilea an în care colegiul găzduiește Concursul de Știință, de data aceasta în domeniul energiei. La concurs, gimnaziștii gojdiști au prezentat propriile lor construcții, proiectând împreună un model de oraș alimentat de soare.

Miza acestui concurs de știință este de a învăța despre avantajele energiei solare și despre modul în care inginerii și arhitecții integrează panouri fotovoltaice în proiectarea clădirilor.

Proiectul este organizat de Fundația Comunitară Oradea, iar activitățile au fost finanțate în cadrul Fondului Științescu.