Un cetățean a sesizat Administraţia Bazinală de Apă „Crişuri” că există mortalitate piscicolă pe pârâul Peța, în zona centrului comercial Auchan din municipiul Oradea.

Echipa Administrației Bazinale de Apă Crișuri s-a deplasat pe teren, iar prima proba a fost prelevată sâmbătă, 27 martie, din zona pasarelei pietonale. Alte două probe au fost prelevate luni, 29 martie, din zona str. Făgărașului și amonte de confluența cu pârâul Adona.

„Sâmbătă, 27 martie, în jurul orei 16.00, un cetățean a sesizat, prin Dispecerat, că pe pârâul Peța, în zona centrului comercial Auchan, din municipiul Oradea, există mortalitate piscicolă (...) În prezent, echipa de intervenție a recoltat peștii morți din albia pârâului și menține tronsonul sub supraveghere”, transmite, printr-un comunicat de presă, Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Potrivit acesteia, rezultatele laboratorului indică un nivel scăzut al oxigenului dizolvat și anume de 2,13 mg/l față de 7mg/l specific pentru acest tronson. „Întrucât oxigenul se menține și în prezent sub nivelul normal, echipa noastră va continua prelevarea probelor și în zilele următoare. Nu s-au identificat procese de fermentație și nici nu s-au găsit dejecții sau suspensii în apă”, mai transmite Anca Mihociu, menționând că un fenomen asemănător s-a manifestat și în primăvara anului 2020.

De ce este important oxigenul dizolvat în apă?

„Cantitatea de oxigen din apă variază în funcție de temperatura apei, nivelul și tipul de nămol de la fund, densitatea algelor și a plantelor acvatice și cantitatea de lumină solară. Pe măsură ce temperatura apei crește, apa reține mai puțin oxigen. Din păcate, pe măsură ce se încălzește apa, nivelul de oxigen scade, în timp ce peștii, bacteriile, algele și alte forme de viață acvatică devin mai active și necesită încă mai mult oxigen. Un nivel scăzut al oxigenului duce la mortalitate piscicolă”, menționează purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Dispeceratul Administrației Bazinale de Apă Crișuri este deschis 24/24h. Cetățenii pot face sesizări legate de poluarea cursurilor de apă: telefonic: 0799-413. 975; prin email: dispecerat@dac.rowater.ro și prin fax: 0259-444.237.