Etnicii germani din Palota au sărbătorit Kirchweih - O tradiţie păstrată de generaţii
Duminică, 18 iunie, a fost o zi specială pentru localitatea Palota. Cu mic cu mare, sătenii din comunitatea germană s-au adunat pentru a se bucura de tradiţionala sărbătoare religioasă, Kirchweih, generată de ziua Sfântului Anton de Padova. Muzica, jocul şi buna dispoziţie au întreţinut atmosfera pe tot parcursul zilei.
Sute de invitaţi din mai multe judeţe ale ţării, oficialități locale, dar şi sătenii din Palota au reînviat tradiţia poporului german, în cadrul obişnuitei sărbători anuale, Kirchweih. Duminică, 18 iunie, a fost celebrat hramul lăcaşului de cult din localitate, ridicat de Johann Maria Frimont, general austriac de renume european. Evenimentul se marchează în fiecare an, în duminica cea mai apropiată de data de 13 iunie, când se celebrează numele Sfântului Anton de Padova. Manifestarea a debutat grandios, când tinerii germani, îmbrăcaţi în straie populare, au defilat pe uliţele din localitate, pentru a chema lumea la sărbătoare. Muzica de sărbătoare şi chiuiturile flăcăilor i-au scos din case pe locuitorii din Palota, care au admirat parada portului popular, reprezentată de grupul de dans „Variaș”, din județul Timiș, grupul de dans din Palota, precum și de grupul „Regenbogen” din Oradea. Fiecare ediţie a evenimentului se bucură de prezenţa unui număr mare de invitaţi, din mai multe judeţe ale ţării, scopul organizatorilor fiind de a menține vie cultura şi tradiţia poporului german. După defilarea tinerilor germani, la Biserica romano-catolică din localitate, a avut loc o slujbă religioasă, oficiată de preotul Pek Sandor, urmată de depuneri de coroane, la monumentul dedicat contelui Johann Maria Frimont, amplasat în faţa lăcaşului de cult.
Au depus coroane: Primăria comunei Sântandrei, reprezentată de primarul Ioan Mărcuș, și Consiliul local Sântandrei; FDG Regional Transilvania de Nord, reprezentat de Heilmann Norbert și Theisz Arnold; FDG Bihor, reprezentat de Stark Ludovic și Kellerman Ottilia; FDG Petreu și FDG Sâniob, reprezentat de primarul comunei; FDG Palota; UDMR Palota, reprezentat de Jánosi Levente; Parohia Romano-Catolică Palota; Parohia Romano Catolică Tărian; Școala cu clasele I-VIII Sântandrei, reprezentată de Elena Duma, directoare; Asociația Deportaților Palota și Asociația Agricolă „Frimont” Palota. Momentele solemne, în cinstea personalităţii care a pus bazele satului bihorean, au fost urmate de un program cultural susținut de grupurile de dans Wilde Rose și Regenbogen, precum și de corul Forumului Democrat German din Oradea, dirijat de Hanno Musik. De asemenea, au evoluat grupurile Enzian și Variaș, acesta din urmă fiind prezent pentru prima oară la sărbătoarea de la Palota. La final, au intrat din nou în scenă membrii grupului de dans seniori - FDG Oradea, spre încântarea spectatorilor prezenți. După programul cultural, a fost organizată o tombolă, în cadrul căreia premiul cel mare a fost o oaie, iar petrecerea a continuat până seara târziu, cu discoball. „Kirchweih” este o zi de sărbătoare ținută spre cinstirea Sfântului Anton de Padova, marcată prin evenimente speciale încă de la începutul anilor 90.
Johann Maria Frimont a slujit sub împărăteasa Maria Tereza şi n-a ratat niciun război al Imperiului Austro-Ungar. Datorită faptelor sale eroice, este numit comandant suprem al regiunii Veneţia, cu sediul la Padova, moment în care Sfântul Anton devine călăuzitorul său. Pentru serviciile sale în slujba Majestăţii, Frimont este numit conte de Palota. Contele şi-a investit averea în Palota, o mică aşezare de şvabi şi unguri, unde a ridicat biserica, unică în lume, şcoala şi mai multe clădiri. Frimont este înmormântat în lăcaşul de cult din Palota, într-o criptă în formă de cruce.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.